Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 10:39

Συζήτηση στο Νικολίτσι Πρέβεζας κατά των εξορύξεων

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας κατά των εξορύξεων:

“Την Κυριακή 4 Νοέμβρη του 2018 το πρωί βρεθήκαμε στο χωριό Νικολίτσι σε ένα κατάμεστο από κόσμο καφενείο για να συζητήσουμε για το σοβαρό ζήτημα των εξορύξεων. 
Είχαμε ενημερωθεί τις προηγούμενες μέρες, πως ουσιαστικά οι κάτοικοι του χωριού εκβιάζονταν προκειμένου να υπογράψουν παραχωρητήρια της γης τους στα ΕΛΠΕ για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Άνθρωποι που τους συστήθηκαν ως συνεργάτες των ΕΛΠΕ ΑΕ τους έλεγαν πως «αν αρνηθούν θα τους πάνε στον εισαγγελέα».
Η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι μέχρι τώρα από την επίσημη πολιτεία ΔΕΝ είχαν καμία ενημέρωση για τις συμβάσεις που έχουν κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και το σχέδιο νόμου που έχει υπογραφεί εις βάρος τους.
Προβάλαμε το μικρό ντοκιμαντέρ από την Μπασιλικάτα της Ιταλίας. Εκεί αναγνώρισαν όλοι, την ομοιότητα της διαδικασίας για τη υφαρπαγή της γης τους αλλά και τι θα επακολουθήσει αν γίνουν εξορύξεις στον τόπο.
Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση. 
Τα ερωτήματα πολλά. 
Που είναι η Δημοτική Αρχή; Τι έκανε για να μας προστατέψει; 
Πως είναι δυνατόν να νομοθετούν εις βάρος μας, να έρχονται να μας αρπάξουν το βιός μας και εμείς να μη γνωρίζουμε τίποτα; 
Πως είναι δυνατόν να δίνουν τα στοιχεία μας στις εταιρίες(ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα, να ψάχνουν τους συγγενείς των θανόντων) και να μας εκβιάζουν;

Μας ζήτησαν και τους δώσαμε τα στοιχεία της σύμβασης ώστε να αναζητήσουν «το συμβόλαιο θανάτου» και ποιοι το υπέγραψαν εις βάρος τους.

Οι ανά 60 μέτρα και τρύπα (γεώτρηση) αριθμεί για την Ήπειρο 11.500(!) τρύπες. 
Το «οικόπεδο» Άρτας-Πρέβεζας αποτελείται κυρίως από παραγωγική γη και σε κάποιες περιπτώσεις γη υψηλής παραγωγικότητας, των Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας «οικόπεδο» αποτελείται κυρίως από δάση αλλά και περιοχές ΝATURA(!) Ο Αμβρακικός δεν μοιάζει να απασχολεί κανέναν ως κοντινό(!) «προστατευόμενο» οικοσύστημα της περιοχής, αλλά και όλου του πλανήτη (με διεθνές καθεστώς(?) προστασίας). 
Όσο για τα 22 θαλάσσια «τεμάχια», εκτίνονται σε όλο το Ιόνιο Πέλαγος 220.000 τ.χιλ. και όραμα των εξορυκτικών είναι όλη η μεσόγειος να γίνει ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ!

Ας επισημάνουμε πως οι κάτοικοι ΔΕΝ φάνηκαν διατεθειμένοι να υποκύψουν στους εκβιασμούς και μας ζήτησαν να επαναληφθεί η συζήτηση ώστε να είναι παρόντες όλο το χωριό - κάποιοι βρίσκονταν στα χωράφια τους για την συγκομιδή της ελιάς. 
Το σημαντικότερο όλων, η αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν το αυτονόητο που είναι το δικαίωμα τους να υπερασπιστούν τον τόπο τους και τη γη που τους ταΐζει τόσα χρόνια, και πριν από όλα ζητούν αμερόληπτη ενημέρωση. 
Ποιες οι επιπτώσεις? Όφελος, για ποιον? από τις... εξορύξεις;

Πρωτοβουλία πολιτών Πρέβεζας κατά των εξορύξεων.
(Σκεφτήκαμε στα πλαίσια της περιφρούρησης των προσωπικών δεδομένων να μην φωτογραφήσουμε το χώρο και τα πρόσωπα, αλλά φωτογραφήσαμε μόνο το σημείο που τους υπόσχονται πως θα ανοίξει η πετρελαιοπηγή του χωριού).

 

6/11/2018 
Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας κατά των εξορύξεων”.