Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 14:00

Περιβαλλοντικό “παρατηρητήριο” θα δημιουργηθεί στην Πρέβεζα με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων

Η συζήτηση για ένα μείζον ζήτημα για την περιοχή της Πρέβεζας, αυτό της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο χερσαίο οικόπεδο “Άρτα-Πρέβεζα”, έχει ανοίξει για τα καλά, με μία σειρά ανακοινώσεων από την πλευρά της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά των εξορύξεων και τις Πρωτοβουλίες Πολιτών της Ηπείρου, που έδωσαν τη δική τους διάσταση για το ζήτημα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Στη σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία “Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.”, που είναι και ο ανάδοχος για την έρευνα και την εκμετάλλευση στο χερσαίο οικόπεδο “Άρτα-Πρέβεζα”, περιλαμβάνεται όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr και ένα περιβαλλοντικό “παρατηρητήριο” για την ορθή ενημέρωση των πολιτών, που μαρτυρά και τη σαφή θέση του Υπουργείου απέναντι σε ζητήματα ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παίρνει θέση για το ζήτημα και έχει δώσει στη δημοσιότητα ένα ενημερωτικό σημείωμα, για την πληροφόρηση των πολιτών, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται:

“Ο ανάδοχος έχει, επίσης, την υποχρέωση να δημιουργήσει ξεχωριστή Μονάδα Περιβάλλοντος σε κάθε εγκατάσταση, να την εντάξει στο οργανόγραμμά και να την στελεχώσει. Η μονάδα αυτή θα είναι σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και διαθέτει ελεύθερα προς πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο όλα τα δεδομένα που συγκεντρώνει”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr, στη Μονάδα αυτή θα κληθούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και αναγνωρισμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στη διαδικασία.

Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα το ΥΠΕΝ αναφέρει ως ανταποδοτικά οφέλη στην κοινωνία:

 

“Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και το Δημόσιο, τόσο στη φάση της έρευνας όσο και σε πιθανή μελλοντική φάση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων:

 Οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος ήδη από την υπογραφή της σύμβασης (signature bonus)

 Στη συνέχεια, κατά τις τρεις φάσεις της έρευνας (διαρκεί 7-8 χρόνια) καταβάλλεται στρεμματική αποζημίωση (surface fees)

 Παράλληλα, υποχρεούνται να συμβάλλουν στην εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη του προσωπικού του Δημοσίου / ΕΔΕΥ.

 Προφανώς, οι ανάδοχοι επιβαρύνονται με τις δαπάνες και φέρουν τον κίνδυνο των εργασιών σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης

 Ανοίγουν δυνατότητες ενίσχυσης των τοπικών θέσεων απασχόλησης, λόγω των άμεσων ή έμμεσων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν

 Στο στάδιο της παραγωγής τα κέρδη του αναδόχου θα επιβαρύνονται με φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% υπέρ των Περιφερειών

 Το Δημόσιο θα λαμβάνει μπόνους παραγωγής και σταθερά μισθώματα (Royalties) επί του τζίρου της εκμετάλλευσης

 Θα εξασφαλιστεί η λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από την αξιοποίηση”.

 

Μετά και το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της Ηπείρου, γίνεται ξεκάθαρος ο προσανατολισμός, τόσο της Περιφέρειας Ηπείρου, όσο και του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το ζήτημα των εξορύξεων.

 

Από εκεί και πέρα προσφάτως σε συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας Πρέβεζας, παρουσία του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, μεταφέρθηκε από μέλη της τοπικής ΛΑΕ στον κ. Χουντή, ένα παράπονο και συγκεκριμένες πολιτικές απορίες για το κείμενο του Νίκου Γεωργακάκη (δείτε ΕΔΩ), που αναρτήθηκε στο iskra, μία ιστοσελίδα που απηχεί τις απόψεις της ΛΑΕ.

Ζητήθηκε από τον Ευρωβουλευτή να διατυπώσει ανοικτή θέση για το ζήτημα, ωστόσο εκείνος απέφυγε με “πολιτική ντρίμπλα” να καταδικάσει τα όσα αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα, λέγοντας πως πρέπει το κόμμα να στηρίξει το κίνημα κατά της εξόρυξης, ωστόσο αυτό να μαζικοποιηθεί και δεν είπε ΟΧΙ γενικώς σε ένα άλλο τύπο εξόρυξης με βάση ένα κρατικό σχέδιο για τα συμφέροντα του λαού.

Όπως και να έχει ο υγιής διάλογος και ο διάλογος με επιχειρήματα είναι καλό να ανοίξει στην περιοχή μας, για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό.