Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018 11:45

Γιώργος Μυκονιάτης: “Τα πιθανά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας”

Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου και ενημέρωσης που έχει ανοίξει για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Πρέβεζας, οι συντάκτες του atpreveza.gr “φιλοξενούν” τον κ. Γιώργο Μυκονιάτη Διευθυντή Υγιεινής, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος στα "Ελληνικά Πετρέλαια Έρευνα & Παραγωγή Υδρογονανθράκων Α.Ε.", ο οποίος μέσα από την παρακάτω συνέντευξη δίνει λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής των ερευνών, τα προσδοκώμενα οφέλη για την τοπική κοινωνία από την πιθανή εύρεση κοιτασμάτων, αλλά επίσης δίνει τη δική του εκδοχή και απάντηση στο κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής της Πρέβεζας.

-Τα “Ελληνικά Πετρέλαια” έχουν υπογράψει σύμβαση μίσθωσης για το οικόπεδο “Άρτα - Πρέβεζα”, με σκοπό την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ποιες θα είναι οι ακριβείς περιοχές στο συγκεκριμένο οικόπεδο, που θα γίνουν οι έρευνες και πότε αυτές θα ξεκινήσουν;

“Ένας πολύτιμος θησαυρός της σύγχρονης Ελλάδας ενδέχεται να κρύβεται στην Δυτική Ελλάδα. Το υπέδαφός της περιοχής είναι δυνατόν να φιλοξενεί ορισμένα από τα πιο υποσχόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.

Αφετηρία του μακρινού και ελπιδοφόρου αυτού ταξιδιού ήταν η 16η Μαρτίου του 2018 όταν το Ελληνικό Δημόσιο και τα ΕΛΠΕ υπέγραψαν μεταξύ τους και κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το πλαίσιο της Σύμβασης Μίσθωσης για τη περιοχή Άρτας –Πρέβεζας. Αυτή προβλέπει ένα αρχικό στάδιο ερευνών διάρκειας 7 ετών και στη συνέχεια σε περίπτωση εντοπισμού οικονομικά εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων πετρελαίου προβλέπει στάδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος για 25 χρόνια. Το ερευνητικό στάδιο των 7 ετών χωρίζεται σε 3 φάσεις, η πρώτη διάρκειας 3 ετών, η δεύτερη 2 ετών και η τρίτη διάρκειας 2 ετών.

Στη πρώτη ερευνητική περίοδο, ερευνούμε το υπέδαφος της περιοχής με ακουστικές γεωφυσικές μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας και θα χαρτογραφήσουμε, με μεγάλη ακρίβεια, στόχους που πιθανόν να έχει συγκεντρωθεί και αποθηκευτεί πετρέλαιο.

Στη δεύτερη ερευνητική περίοδο, μέχρι την άνοιξη του 2023, θα εκτελέσουμε ερευνητική γεώτρηση για την επαλήθευση ύπαρξης του πιθανού κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Σε περίπτωση ανακάλυψης θα γίνουν επιπλέον γεωτρήσεις για την περιχάραξη του κοιτάσματος. Στη συνέχεια, υπό την προϋπόθεση ότι μιλάμε για οικονομικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες, θα ακολουθήσει το στάδιο της ανάπτυξης του κοιτάσματος, που συνήθως απαιτεί 4 με 5 χρόνια ώστε να έχουμε το πρώτο βαρέλι πετρελαίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ΕΛΠΕ έχουν δουλέψει στις συγκεκριμένες περιοχές στο παρελθόν, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, με γεωλογικές μελέτες και γεωφυσικές διασκοπίσεις πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων, ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες έδωσαν ενδείξεις ότι πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη περιοχή. Εκείνη την εποχή οι μελέτες έγιναν με δικά μας γεωφυσικά συνεργεία, δικό μας εξοπλισμό και με δικό μας γεωτρύπανο. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εργασιών ήταν μηδενικό, χωρίς το παραμικρό ατύχημα υιοθετώντας τα διεθνή πρότυπα της πετρελαϊκής βιομηχανίας και πάντοτε με την αρμονική συνεργασία των τοπικών κοινωνιών.

Την περίοδο 1998-2000 τα ΕΛΠΕ προχώρησαν σε συνεργασίες με ξένες εταιρείες και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικά ευρήματα, υπήρξε στασιμότητα, καθώς οι εν λόγω εταιρείες είτε εξαγοράστηκαν από άλλες μεγαλύτερες, λόγω των χαμηλών τιμών του αργού πετρελαίου, είτε εκείνη την περίοδο υπήρξε περιορισμένο ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα”.

 

-Ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διαδικασία της έρευνας; Τι θα περιλαμβάνει;

“Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτή την ερώτηση που δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες. Στα ΕΛΠΕ θέλουμε να είμαστε κατηγορηματικοί. Με τις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε και να κινδυνεύσει ο μοναδικός περιβαλλοντικός πλούτος της περιοχής.

Είναι ευκαιρία να απομυθοποιήσουμε μια και καλή τις διαδικασίες των ερευνών που θα γίνουν εξηγώντας αναλυτικά και υπεύθυνα τι θα κάνουμε. Στις γεωφυσικές έρευνες – «σεισμικές» όπως αποκαλούνται - δημιουργούμε ένα ενεργειακό κύμα, το οποίο διασχίζει το υπέδαφος κι όταν βρίσκει γεωλογική ανωμαλία, επιστρέφει στην επιφάνεια, όπου καταγράφεται με τη βοήθεια ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού. Από την ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων αυτών, δημιουργείται μια… «ακτινογραφία» του υπεδάφους, με την οποία προσπαθούμε να αποτυπώσουμε την υπεδαφική δομή και να εντοπίσουμε γεωλογικούς στόχους για τη γεώτρηση. Οι «σεισμικές» έρευνες στη στεριά γίνονται με τη μέθοδο της σεισμικής ανάκλασης. Η μέθοδος αφορά την μέτρηση της ταχύτητας διάδοσης ενός κρουστικού κύματος μέσα στους υπεδαφικούς σχηματισμούς. Στην επιφάνεια παράγεται ένα κρουστικό κύμα το οποίο διαδίδεται στην γη. Στις διεπιφάνειες μεταξύ των γεωλογικών σχηματισμών ένα μέρος του κύματος ανακλάται και επιστρέφει στην επιφάνεια όπου καταγράφεται από πολύ ευαίσθητες συσκευές (γεώφωνα). Η καταγραφή του χρόνου που απαιτείται για την επιστροφή του ανακλώμενου κύματος, μετά από συνθέτη μαθηματική επεξεργασία, οδηγεί στην δημιουργία μιας απεικόνισης της υπεδαφικής μορφολογίας.

Οι ανωτέρω έρευνες αφορούν σε όχληση ολίγων ημερών. Θα περάσουμε από το κάθε χωράφι μια ή δυο μέρες το πολύ για να γίνουν οι μετρήσεις. Η δε συνολική έκταση που θα καλύψουμε αφορά το 8% της συνολικής έκτασης των εν λόγω περιοχών”.

 

-Υπάρχει μία ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες για το ενδεχόμενο ύπαρξης “ατυχήματος” και για το ενδεχόμενο καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και της πρωτογενούς οικονομίας στην περιοχή. Υπάρχουν οι εγγυήσεις ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί;

“Καμία ανησυχία! Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ερευνών είναι μηδενικό. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι για κάθε ερευνητική διαδικασία διαμορφώνεται αυστηρότατο και λεπτομερέστατο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Δράσης με στόχο την ελάχιστη δυνατή διατάραξη του τοπικού οικοσυστήματος. Πριν να ξεκινήσουμε οποιαδήποτε γεωφυσική εργασία, γίνεται αναλυτική περιβαλλοντική μελέτη, η λεγόμενη μελέτη υφιστάμενης κατάστασης, όπου κατά τη διάρκεια και των 4 εποχών καταγράφουμε τα πάντα, από οικίες και εκκλησίες, μέχρι ρυάκια, γεφύρια και κτηνοτροφικές μονάδες, ακόμη και φωλιές από πουλιά, προκειμένου να μείνουν όλα ανέπαφα κατά τα τη διάρκεια των εργασιών λαμβάνοντας όπου και όποτε χρειαστεί συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.

Να τονίσω ότι στα ΕΛΠΕ λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και εφαρμόζουμε τις πλέον νέες σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδου με πλήρη σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους. Μην ξεχνάτε ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει ενσωματώσει στο 100% την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο.

Η συζήτηση για οποιοδήποτε ατύχημα είναι αποπροσανατολιστική. Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει την τοπική κοινωνία είναι όχι το απίθανο ατύχημα, αλλά το πιθανό …ευτύχημα να βρεθεί πετρέλαιο το οποίο θα είναι αξιοποιήσιμο.

Γιατί τότε τα πιθανά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα και την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας.

Τότε θα έχουμε αναβάθμιση των υποδομών - όπου αυτό χρειάζεται - δηλαδή οδών, γεφυρών, δικτύων και λιμενικών εγκαταστάσεων. Τα αστικά και περιαστικά κέντρα θα αποκτήσουν κινητικότητα στους τομείς της διαμονής, εστίασης και υπηρεσιών λόγω της αρχικής έστω προσωρινής εγκατάστασης του εξειδικευμένου προσωπικού από το εσωτερικό και εξωτερικό. Στη συνέχεια με την έναρξη των εργασιών ανάπτυξης και παραγωγής και την εκπαίδευση και εξοικείωση της τοπικής εργατικής δύναμης θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας για απασχόληση στα έργα αλλά και σε περιφερειακές και υποστηρικτικές δομές και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Στατιστικά αναφέρεται ότι στις εργασίες ανάπτυξης και παραγωγής μόνο ενός κοιτάσματος θα απασχολούνται ετησίως τουλάχιστον άμεσα 300 και έμμεσα 1000 εργαζόμενοι. Υπολογίζεται δε ότι το κοινωνικό προϊόν που θα παραχθεί θα είναι της τάξεως των € 3 δις σε βάθος 25 ετών παραγωγής πετρελαίου, δηλ. €120 εκατ. ετησίως”.