Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 12:54

Η Μαρίνα Πρέβεζας επεκτείνεται στη Χίο μέσω ΤΑΙΠΕΔ;

Το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε στις 26 Νοεμβρίου μία δεσμευτική προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Χίου από το επενδυτικό σχήμα « AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED - ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ Δ. ΤΕΦΑΣ ΝΑΥΠΗΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε - ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε. και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε. ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ». Η διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς έχει ξεκινήσει και διεξάγεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους όρους του διαγωνισμού.

 

Η AVLUM με έδρα την Κύπρο, ιδρύθηκε το 2005 και στο Δ.Σ.. της μετέχει ο Νικόλαος Τσάκος (με καταγωγή από τη Χίο), υιός του Καπετάνιου Παναγιώτη Τσάκου, ιδρυτή του ομίλου Tsakos Group που κατέχει σήμερα ηγετική θέση παγκοσμίως στις θαλάσσιες μεταφορές.

Το Σεπτέμβριο πραγματοποίησε επίσκεψη στη Χίο ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος, συνοδευόμενος από στελέχη του Ταμείου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Ξενόφος είχε ενημερωτική συνάντηση με τον Δήμαρχο Χίου, κ. Μανώλη Βουρνού και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Αντώνη Κέφη, εν' όψει της αξιοποίησης της Μαρίνας Χίου και μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση μιας σειράς πρωτοβουλιών για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Πρόσφατα εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του γενικού σχεδιασμού της μαρίνας Χίου, το οποίο θέτει το χωροταξικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της. Στόχος είναι η Μαρίνα Χίου αφ' ενός να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα διεθνή πρότυπα Μαρινών και να συμβάλει στην ανάπτυξη του τομέα του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα και αφ' ετέρου να αποτελέσει ένα σύγχρονο και ποιοτικό παράκτιο χώρο αναψυχής για τους κατοίκους και επισκέπτες της.

Όπως δήλωσε ο κ. Ξενόφος: "Το Ταμείο, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής προσέγγισης που εφαρμόζει για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αρμονική συνύπαρξη και αλληλεπίδραση της πόλης και των κατοίκων με τον κάθε λιμένα, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Παράλληλα, αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των φορέων, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα που αφορούν στην παραχώρηση στους Δήμους χερσαίων λιμενικών ζωνών, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται για τη λιμενική δραστηριότητα”.