Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 12:07

Ο ΟΑΕΔ αλλάζει και προχωρά στη νέα εποχή – Καινοτόμος εκδήλωση ενημέρωσης από την υπηρεσία της Πρέβεζας (pics)

Χρήσιμα συμπεράσματα για τις αλλαγές που συντελούνται την τελευταία 3ετία στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εξήχθησαν στην καινοτόμο εκδήλωση ενημέρωσης, που διοργάνωσε το ΚΠΑ2 Πρέβεζας του ΟΑΕΔ, το απόγευμα της Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

IMG 9965

Σε μία πρωτοβουλία εξωστρέφειας του Οργανισμού της Πρέβεζας προς τους πολίτες και επιχειρηματίες της περιοχής, το στελεχιακό δυναμικό της Ηπείρου και της Πρέβεζας, παρέθεσε τα νέα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί με κεντρικό σύνθημα “Ο ΟΑΕΔ αλλάζει...”.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΟΑΕΔ Φωκάς Πανούλας, ο προϊστάμενος του ΟΑΕΔ στην Πρέβεζα και δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κώτσης, ενώ το “παρών” μεταξύ άλλων έδωσε και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Ζάψας.

IMG 9963

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην υπηρεσία εξειδικευμένων συμβούλων επιχειρήσεων και ανέργων, που ενημερώνουν για τις σύγχρονες υπηρεσίες του Οργανισμού, παρέχουν εξατομικευμένη καθοδήγηση και στήριξη και ενημερώνουν για τα Ειδικά Προγράμματα του Οργανισμού, με σκοπό να βοηθήσουν τον πολίτη να βρει αυτό που ψάχνει.

Παράλληλα αναλύθηκε ο σχεδιασμός των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, καθώς έχει ανασχεδιαστεί τα δύο τελευταία χρόνια και είναι πλέον διαθέσιμο ένα μεγάλο φάσμα μονίμως ανοικτών προγραμμάτων που μπορούν ανά πάσα στιγμή να αξιοποιηθούν από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας αλλά και δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις των ΟΤΑ.

Αυτά τα προγράμματα επιχορηγούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για ανέργους 50 ετών και άνω, μακροχρόνια ανέργους άνω των 55 ετών, άτομα με αναπηρία και κοινωνικές ομάδες που υφίστανται διακρίσεις αλλά και επιδοτούμενους ανέργους. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί το εντελώς νέο πρόγραμμα «πρώτης πρόσληψης» που θα ενισχύει κάθε αυτοαπασχολούμενο και επιχειρηματία νέο έως 35 ετών, όταν και όποτε θέλει να προσλάβει τον πρώτο ή τους πρώτους μισθωτούς.

Ο ΟΑΕΔ φέτος επανέρχεται στην ενίσχυση της δημιουργίας επιχειρήσεων από ανέργους, ανεξαρτήτως εταιρικής μορφής, με δύο προγράμματα. Το πρώτο είναι πιο ώριμο και αφορά την ολοκληρωμένη υποστήριξη νέων 18-29 ετών για την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων και τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων. Το δεύτερο αφορά τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από πρώην αυτοαπασχολούμενους ανέργους που διέκοψαν τα χρόνια της κρίσης την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

IMG 9968

Ο ΟΑΕΔ επίσης θα στοχεύσει στους νέους με μεγάλο αριθμό προγραμμάτων. Πλην του προγράμματος για την «πρώτη πρόσληψη» που δίνει μεγαλύτερα κίνητρα για την πρόσληψη άνεργων νέων και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, θα υλοποιηθούν επιπλέον προγράμματα τόσο για άνεργους νέους με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο όσο και για πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα έγινε μία ανάλυση της επιδοματικής πολιτικής του Οργανισμού, όπως η βοήθεια στις άνεργες μητέρες, το βοήθημα αφερεγγυότητας εργοδότη, η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων, όπως το βοήθημα στους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες, το βοήθημα επίσχεσης εργασίας κ.α.

Ειδική μνεία έγινε και για το πρόγραμμα προσλήψεων στον τουρισμό, με το Νομό Πρέβεζας να είναι 2ος πανελλαδικά στη σχετική κατηγορία, αναφορικά με την εκμετάλλευση του προγράμματος από τις επιχειρήσεις, όπως επίσης αναφορά έγινε και για τις εξελίξεις στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις στα σχετικά δάνεια.

Σε κάθε περίπτωση διευκρινίστηκε ότι τα στελέχη του ΟΑΕΔ μπορούν να ενημερώσουν κάθε ενδιαφερόμενο άμεσα και πάνω σε εξειδικευμένα ζητήματα.

IMG 9984

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και στελέχη του Επιμελητηρίου Πρέβεζας.

 

Έκθεση εικόνων