Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 08:23

“Τίτλοι τέλους” και γκρέμισμα για το υδροηλεκτρικό φράγμα του Λούρου;

Αρκετά ενδιαφέροντα ζητήματα για τα ποτάμια στα Βαλκάνια, που “εμποδίζονται” από φράγματα και υδροηλεκτρικά έργα, αναδείχθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στα Ιωάννινα περιβαλλοντικές οργανώσεις, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» στα τέλη Νοεμβρίου.

Υπήρχε όμως και πολιτική χροιά, καθώς το “παρών” έδωσε και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Ζάψας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα εντάξει στο προεκλογικό του πρόγραμμα και την κατάργηση-γκρέμισμα του υδροηλεκτρικού φράγματος στο Λούρο ποταμό στην τοποθεσία Άγιος Γεώργιος.

Το atpreveza.gr επικοινώνησε με τον κ. Ζάψα, ο οποίος μας δήλωσε: “Η τοποθέτησή μου προέκυψε ως συνέχεια της τοποθέτησης του πρώην περιφερειακού συμβούλου και μέλους του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Ηπείρου, Γιάννη Παπαδημητρίου, ο οποίος ανέφερε ότι το φράγμα στο Λούρο έχει γεμίσει με λάσπη και η διάρκεια ζωής του, όπως και η σκοπιμότητά του, έχουν ολοκληρωθεί. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ τα όσα είπε.

Αν αυτή τη στιγμή το φράγμα δεν έχει καμία χρησιμότητα, εμποδίζει και δε συμβάλλει στην τοπική κοινωνία-οικονομία και παράλληλα απαιτούνται αρκετά χρήματα για τη συντήρησή του, λόγω της λάσπης, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος συνέχισης της ύπαρξής του.

Υπάρχει εξάλλου μία τάση σε όλη την Ευρώπη, να απελευθερώνονται όσα ποτάμια είχαν φράγματα που έχουν κλείσει τον “κύκλο ζωής τους”.

Επιπλέον ο κ. Ζάψας μας τόνισε πως μέσα στον Ιανουάριο θα βρεθεί και θα μιλήσει και σε πολιτικές εκδηλώσεις στην Πρέβεζα.