Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 13:12

Φιλόδοξο πλάνο για αεροδρόμιο εμπορευματικών μεταφορών στο Άκτιο και βάση logistics στην Πρέβεζα

Είχαμε αναφέρει τον Ιούνιο του 2018 σε αποκλειστικό ρεπορτάζ μας (δείτε ΕΔΩ), ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου Πρέβεζας και η εταιρεία Fraport που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο του Ακτίου, εξετάζουν τη δυνατότητα προσθήκης στις υπηρεσίες του αεροδρομίου, της παροχής εμπορευματικών αεροπορικών υπηρεσιών από και προς αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr το συγκεκριμένο πλάνο όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί και να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο φιλόδοξα αναπτυξιακά project της περιοχής μας, με οφέλη και στους τρεις τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή).

Εφ' όσον δώσει η Fraport το “πράσινο φως”, επιχειρήσεις και ιδιώτες θα μπορούν να στέλνουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή του εξωτερικού εμπορεύματα. Θα μπορούν έτσι να πραγματοποιούνται αποστολές προς αεροδρόμια του εξωτερικού που εξυπηρετούν οι αεροπορικές εταιρίες που έχουν τακτικές πτήσεις στο Άκτιο και θα δίνεται η δυνατότητα εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και πρώτων υλών.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο εγκαταστάσεων logistics στη Βιομηχανική Περιοχή της Πρέβεζας, που απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, “δυνατοί επιχειρηματικοί παίκτες” στον κλάδο αυτό ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Πρέβεζα (δείτε ΕΔΩ), ο τότε Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης (νυν Υπουργός Εσωτερικών), είχε αναφέρει σχετικά, προμοτάροντας τέτοιες πρωτοβουλίες:

“Για τη στήριξη της ΒΙ.ΠΕ. Πρέβεζας έχουμε σχεδιάσει ειδικό πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ, για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών της.

Πέρα από το ΕΣΠΑ, η ΒΙ.ΠΕ. Πρέβεζας θα μπορέσει να αντλήσει χρηματοδότηση και από το νέο Ταμείο Υποδομών που δημιουργήσαμε και το οποίο θα κατευθύνει περισσότερα από 1 δις. ευρώ για έργα σε όλη τη χώρα.

Το Ταμείο Υποδομών θα χρηματοδοτήσει επιπλέον και την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, όπως π.χ. το Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Τέλος, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία τοπικών κέντρων logistics σε όλη τη χώρα. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει και την Πρέβεζα. Στόχος μας είναι να στηριχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω της διακίνησης αγροτικών προϊόντων και πρώτων υλών στην περιοχή πέριξ του Αμβρακικού και στη Λευκάδα”.

Ενισχυτικά να αναφέρουμε πως οι Κινέζοι στο πλαίσιο της κολοσσιαίας πρωτοβουλίας τους Belt and Road Initiative, για το “δρόμο του μεταξιού στον 21ο αιώνα”, χαρτογραφώντας την περιοχή μας, αναφέρουν πως η Δυτική Ελλάδα είναι ιδανική για δημιουργία υπηρεσιών logistics.