Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019 12:16

Ανακοινώσεις σωματείων για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσαν σωματεία της Πρέβεζας για την κυριακάτικη αργία:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες

«Η Κυριακή 20 Γενάρη είναι μία από της 7 Κυριακές που νομιμοποιήθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων με τον αντεργατικό νόμο 4177/2013.

Η νέα δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και ανατρέπει την παλαιότερη απόφαση που είχε πάρει, για την οποία οι εργοδότες, αλλά και τα τσιράκια τους που αποτελούν την πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ (ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ), πριν δύο χρόνια πανηγύριζαν με στόχο να αποπροσανατολίσουν και να αδρανοποιήσουν τους εργαζόμενους μέσα στον κλάδο.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της "δίκαιης ανάπτυξης" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και αποδεικνύει πως η πολιτική που εφαρμόζεται από αυτήν, αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, υποτάσσεται στα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών,των μεγαλεμπόρων, στην αύξηση των κερδών τους.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες πως οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας θα κατοχυρωθούν με δικαστικές αποφάσεις όσο απέχουμε από τις συλλογικές διεκδικήσεις και τον συλλογικό αγώνα. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την "κανονικότητα" που η κυβέρνηση επικαλείται.Χωρίς τη δική μας πάλη δεν πρόκειται να επανέλθουν μισθοί,εργασιακά δικαιώματα.

Η υπεράσπιση της Κυριακής Αργίας, η νομοθετική κατοχύρωσή της, η καλυτέρευση των όρων με τους οποίους δουλεύουμε, η αύξηση στους μισθούς μας, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο μας δεν θα γίνει με εμάς, τους εργαζόμενους, θεατές. Να μην υπάρξει καμία αναμονή, καμία ανοχή στο τσάκισμα των εργατικών μας δικαιωμάτων, κανένας εφησυχασμός σε όσα υπόσχονται κυβέρνηση και εργοδοσία, ειδικά τώρα που η παροχολογία και η καλλιέργεια αυταπατών θα φουντώνει μπροστά στην προεκλογική περίοδο.

Σήμερα, με βάση τα στοιχεία που οι ίδιοι παρουσιάζουν, οι νέες θέσεις εργασίας που έταζαν από την εφαρμογή των 32 Κυριακών μεταφράζονται σε μερική απασχόληση, σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε μετατροπή της εργάσιμης εβδομάδας σε 7 ημέρες και 60 ώρες, σε πλήρη εντατικοποίηση της δουλειάς των εμποροϋπαλλήλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επαίσχυντη νέα σύμβαση που φέρνει η εργοδοσία στους εργαζόμενους στα "JUMBO" για 6ήμερη εργασία και σπαστά ωράρια.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε θέση ΤΩΡΑ. Χωρίς καθυστερήσεις. Μόνος εγγυητής για την καλυτέρευση των όρων με τους οποίους δουλεύουμε είναι ο συλλογικός αγώνας μέσα από το κλαδικό μας Σωματείο, η οργάνωση και η συμμετοχή μας σε αυτό, η σύγκρουση με τις επιδιώξεις της εργοδοσίας μέσα στους χώρους δουλειάς. Αυτός ο δρόμος είναι και εγγυητής για να αποτραπούν τα μέτρα και οι αποφάσεις που παίρνονται εις βάρος μας.

Διεκδικούμε:

· Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας.

· Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΓΕΝΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ.ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

 

 

 

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων

και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων δήμου Πρέβεζας

 

Κυριακή 20 Iανουαρίου απεργούμε

Να μη πάει κανείς για ψώνια

 

Η κυβέρνηση συνεχίζει τα αντεργατικά μέτρα τάχα τόνωσης της οικονομίας, με παράλογη εντατικοποίηση της εργασίας σε βάρος των ήδη χαμηλόμισθων και επιβαρυμένων εργαζομένων.

 

32 Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα στις τουριστικές περιοχές με βάση το νόμο 4472/2017 που ψηφίστηκε πέρυσι. Άμεση έναρξη του μέτρου στο δήμο Αθηναίων και γρήγορη επέκταση σε άλλες περιοχές.

 

Δεν τους φτάνουν οι εξευτελιστικοί μισθοί, η εργασία-λάστιχο, οι απολύσεις, η μαύρη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, ο υποκατώτατος μισθός. Τα κέρδη των αφεντικών –ο υπέρτατος νόμος για την κυβέρνηση- απαιτούν ΚΑΙ κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

 

Η κυριακάτικη αργία είναι χαράκωμα μάχης για όλους τους εργαζόμενους. Όπως ήταν χθες το δικαίωμα στη δουλειά των συμβασιούχων στους ΟΤΑ ή προχτές η μάχη των ναυτεργατών και των υγειονομικών. Κάθε εργατικό δικαίωμα που καταργείται σε έναν κλάδο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και για τους υπόλοιπους. Και κάθε εργατική νίκη είναι ένα μήνυμα ότι με συλλογικότητα, αλληλεγγύη και αγώνα μπορεί η ζωή να καλυτερεύει. Γι’ αυτό δεν πρέπει να περάσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

 

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στους άλλους χώρους ξέρουμε καλά ότι ο μόνος που κερδίζει από αυτό είναι οι εργοδότες και οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σημαίνει για τους εμποροϋπάλληλους εξοντωτική, απλήρωτη και ελαστική εργασία, όχι καλύτερο μισθό και λιγότερη ανεργία. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους -που οι μισθοί τους έχουν ρημαχτεί από τη λιτότητα, τα μνημόνια και τη φορολογία- ισοδυναμεί με κοροϊδία: και με 32 και με 52 και με 82 Κυριακές, δεν έχουν τα χρήματα για να ψωνίζουν ούτε τα βασικά – πόσο μάλλον τα λαμπερά που διαφημίζουν οι βιτρίνες.

 

Δεν εγκαταλείπουμε κανένα δικαίωμά μας!

Δεν υποχωρούμε από καμία ανάγκη μας!

Η Κυριακή θα παραμείνει αργία για όλους. Το σωματείο μας παίρνει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

 

Απαιτούμε:

Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Αυξήσεις στους μισθούς – Λιγότερη δουλειά – Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνες με τις ανάγκες μας