Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 01:11

Θεραπευτική ιππασία στο Καναλάκι

Φτάνοντας οδικώς στο Καναλάκι, λίγοι περιμένουν πως μια ήσυχη κωμόπολη της Π.Ε. Πρέβεζας, μπορεί να κρύβει μια τόσο «ζωντανή» επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα, όπως είναι η θεραπευτική ιππασία.

Συναντήσαμε τον κ. Άγγελο Στύλο, ο οποίος σε μια «αρένα» κατάλληλα διαμορφωμένη, μαζί με τους συνεργάτες του, δουλεύει πάνω στη θεραπεία παιδιών, που αντιμετωπίζουν σωματικά, νοητικά, αισθητηριακά ή ψυχολογικά προβλήματα, εφαρμόζοντας μια μέθοδο, που λίγοι δυστυχώς γνωρίζουν την ύπαρξή της.

Χρειάζεται κόπο, τρόπο και μπόλικη ψυχική δύναμη από θεραπευτές και θεραπευομένους, ώστε να λειτουργήσει σωστά η επιστημονική αυτή διαδικασία, που ονομάζεται θεραπευτική ιππασία. Και στο Καναλάκι ο Άγγελος και η ομάδα του φαίνεται πως τα διαθέτουν.

«Ξεκινήσαμε από πέρυσι την άνοιξη τη θεραπευτική ιππασία. Λόγω καιρικών συνθηκών, το χειμώνα είχαμε μία διακοπή και συνεχίζουμε τώρα δυναμικά», μας ανέφερε στην αρχή της κουβέντας μας.

Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους οι γονείς αποφασίζουν να στραφούν στη συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας για τα παιδιά τους, μας εξήγησε: «Η θεραπευτική ιππασία είναι μια μέθοδος θεραπείας που απευθύνεται κατά βάση σε παιδιά, γιατί είναι πιο εύκολο να τα χειριστούμε πάνω στο άλογο. Είναι ένας τρόπος να κάνουμε τη θεραπεία πιο ευχάριστη. Βγάζουμε τα παιδιά από το δωμάτιο, βγάζουμε τα παιδιά από την αίθουσα θεραπείας και τα βάζουμε σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό. Οι παθήσεις που ασχολούμαστε στη θεραπευτική ιππασία είναι κινητικά προβλήματα, εγκεφαλική παράλυση, προβλήματα συμπεριφοράς, αυτισμός, σύνδρομο down, μαθησιακές δυσκολίες. Αυτά είναι τα πιο βασικά και τα πιο συνηθισμένα. Υπάρχουν όμως και πιο εξειδικευμένα προβλήματα».

Πώς όμως μπορεί να «σπάσει» η επιφυλακτικότητα κάποιων γονιών απέναντι στη θεραπευτική ιππασία; Ο Άγγελος ξεκαθάρισε: «Η πλειοψηφία των γονέων, βλέπει πολύ θετικά αυτή την προοπτική. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που φοβούνται. Για κάποιον που δεν το έχει ακούσει, ίσως τον ξενίζει λίγο. Σε εμάς εδώ να ξέρουν οι γονείς πως τηρούνται πάντα όλοι οι κανόνες ασφαλείας, τα άλογα είναι εκπαιδευμένα, τα παιδιά φοράνε κράνος, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο ειδικό πρόβλημα που δεν μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε κράνος. Πάντα επίσης παίρνουμε ιατρικό ιστορικό του κάθε παιδιού, για να ξέρουμε αν υπάρχει κάποιο θέμα που πρέπει να προσέξουμε παραπάνω».

DSCF2655

Προσέθεσε επίσης πως σιγά-σιγά η θεραπευτική ιππασία περνάει σε άλλη βάση, πιο επιστημονική: «Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να διαδίδεται στον κόσμο και να ξεφεύγει από τη φάση του εθελοντισμού. Παλαιότερα, υπήρχε η άποψη πως πρόκειται για κάποιον που κάνει τα παιδάκια βόλτα με το άλογο για να νιώσουν καλύτερα. Δεν είναι αυτό! Τώρα είναι καθαρά επιστημονική η διαδικασία και το αντικείμενο. Αφορά κατά βάση επιστήμονες υγείας, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, που άπτονται των προβλημάτων που προαναφέραμε. Αφού τίθεται σε επιστημονική βάση, γίνεται και περισσότερο αποδεκτό από τον κόσμο».

Βοήθεια από την Πολιτεία δεν υπάρχει. Το περίεργο άλλωστε θα ήταν να υπήρχε. Μάλλον καθυστέρηση προκαλεί η κρατική λειτουργεία, στην περίπτωση της θεραπευτικής ιππασίας στο Καναλάκι.

Ο κ. Στύλος ετοιμάζεται να μετεγκατασταθεί στην Πρέβεζα, ώστε η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στα παιδιά, να είναι ακόμη καλύτερη. Η ρευστή πολιτική κατάσταση και η γραφειοκρατία καθυστέρησε για αρκετούς μήνες την ενέργεια αυτή. Ο περιβόητος νόμος για την κατασκευή των στάβλων ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες και η μετεγκατάσταση στην Πρέβεζα, μπορεί να γίνει μέχρι το καλοκαίρι, αφού γίνουν και κάποιες απαραίτητες εργασίες.

Οι γονείς που ενδιαφέρονται για τη μέθοδο της θεραπευτικής ιππασίας μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Άγγελο Στύλο, στα τηλέφωνα: 6938365526 και 2684026186.