Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 11:41

Ριζική ανακατασκευή (re-powering) στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Λούρου από τη ΔΕΗ

Το φιλόδοξο πρόγραμμα της ΔΕΗ “στροφής” προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει πριν από περίπου ένα χρόνο, είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τα 31 έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και τα οποία αναμένεται να συνδεθούν σταδιακά με το σύστημα έως το 2022.

Η ΔΕΗ αφού απορρόφησε τη θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δημιουργεί το δικό της χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ, το λεγόμενο “πράσινο χαρτοφυλάκιο”.
Από το σύνολο των 31 έργων που αντιστοιχούν σε εγκατεστημένη ισχύ 503 MW και σε επενδύσεις 583 εκατ. ευρώ, τα 18 έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τα 4 αφορούν παλιές συμβάσεις υπό ολοκλήρωση, τα 7 εντάσσονται στο νέο καθεστώς των δημοπρασιών ΑΠΕ και 2 είναι έργα γεωθερμίας και βιομάζας στα οποία η ΔΕΗ συμμετέχει με ποσοστό 49%.

Από τα 18 τα 11 είναι “παλιά” έργα. Σε αυτά που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση εντάσσεται και ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Λούρου, που μετρά 73 χρόνια ζωής.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΕ 34

Σύμφωνα με το πλάνο στο σταθμό γίνεται ριζική ανακατασκευή (re-powering), δηλαδή πραγματοποιούνται πλήρης αποξήλωση των παλιών εγκαταστάσεων, συνοδά έργα -εφόσον χρειάζονται- καθώς και εγκατάσταση νέων υδροηλεκτρικών, σύγχρονης τεχνολογίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης έχει μιλήσει για αλλαγή σελίδας στην ιστορία της ΔΕΗ μέσω της στροφής προς τις ΑΠΕ, τις οποίες αντιμετωπίζει ως διέξοδο από την ασφυκτική πίεση που υφίσταται σήμερα για τη μείωση της παραγωγής στο λιγνίτη αλλά και γενικότερα για τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά.

Μέχρι τον επόμενο μήνα ολοκληρώνονται 18 έργα (14 αιολικά πάρκα και 4 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί) εγκατεστημένης ισχύος 86,58 MW συνολικού προϋπολογισμού 115 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.