Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 11:42

Άλλο Φανάρι, άλλο Πάργα λένε οι Παργινοί και κατέθεσαν αίτηση για διάσπαση του Δήμου στο δημοτικό συμβούλιο

Συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα της Τετάρτης το δημοτικό συμβούλιο Πάργας, με κύριο θέμα την εξέταση αίτησης 10 δημοτικών συμβούλων για διάσπαση του Δήμου Πάργας (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρακτικό της συνεδρίασης).

Στην αίτησή τους οι σύμβουλοι βάζουν ζητήματα γεωγραφικά, κοινωνικοοικονομικά, διαχειριστικά και πολιτιστικά και ζητούν την αυτονομία του Δήμου Πάργας, με παράλληλη αποστολή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου στη Βουλή, εν' όψει κατάθεσης τροπολογίας στη Βουλή για αναδιάρθρωση των ΟΤΑ Α΄Βαθμού.

Με απόφαση πλειοψηφίας επί των παρόντων (αποχώρησε για διαφωνίες επί της διαδικασίας η παράταξη Ζαχαριά), πάρθηκε απόφαση να γίνει δεκτή η αίτηση, καθώς εκ των πραγμάτων οι δύο δημοτικές ενότητες ποτέ δεν εξέλαβαν ως τεράστια ευκαιρία από κάθε άποψη τη συνένωσή τους και δεν την έκαναν στην καθημερινότητα αποδεκτή.

Διαφοροποιήθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση με τις ψήφους της εξηγώντας στην εισήγησή της (την οποία και δημοσιεύουμε παρακάτω), το πολιτικό της σκεπτικό:

“Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ εξαρχής είχαμε καταψηφίσει ενημερώνοντας τον λαό γιατί προωθούνται οι διοικητικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και το ζητούμενο για εμάς δεν είναι αν χωριστούμε σε δυο η τρεις δήμους.

Οι αντιδραστικές διοικητικές αλλαγές( Καποδίστριας – Καλλικράτης – Κλεισθένης ) που προωθήθηκαν από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβέρνησης, με τη συναίνεση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ, συνδέονται μεταξύ τους είχαν και έχουν κοινό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών του, κάτι που προϋποθέτει το χτύπημα των εργατικών λαϊκών συμφερόντων.

Να δημιουργήσει συνθήκες προσαρμογής των Δήμων και των Περιφερειών στις ανάγκες αναμόρφωσης του σημερινού αστικού πολιτικού συστήματος και της νέας φάσης του κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Τα κονδύλια να κατευθύνονται για τις υποδομές και ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, όχι όμως για τα σχολεία, ούτε για παιδικούς σταθμούς που κλείνουν ούτε για Πρωτοβάθμια Υγεία.

Αυτό που στρατηγικά επιδιώκεται σήμερα είναι οι πόροι της τοπικής διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να έχει «χαρακτήρα εξισορρόπησης»

Λέμε ΟΧΙ στο παλιό και το νέο κύκλο των αντιδραστικών ανατροπών στην τοπική διοίκηση.

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

Όχι στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.

Κατάργηση κάθε είδους τοπικής και έμμεσης φορολογίας.

Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τη τοπική διοίκηση πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες - πυρκαγιές - σεισμούς, άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα ή ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.

Η διαχείριση λυμάτων και υδάτινων πόρων του Δήμου να εκτελείται από κοινού από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Διαχείρισης που θα αξιοποιεί το σύνολο των υδάτινων πόρων. Θα διαχειρίζεται με ασφάλεια την λειτουργεία του βιολογικού καθαρισμού,

Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, ύδρευση, πράσινο κ.λπ”.