Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 12:13

Πραγματοποιήθηκε η άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ» (photos+video)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ», στο χώρο των εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων βιομηχανίας παραγωγής άλατος-μπαχαρικών στη Βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας.

IMG 9154

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσης  των Υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη συμμετοχή της ΛΕΚ Ν. Πρέβεζας και άλλων Υπηρεσιών (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πρέβεζας, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, Τροχαία Πρέβεζας, ΔΕΔΔΗΕ Πρέβεζαςκαι Ε.Κ.Α.Β. Πρέβεζας) και σκοπό είχε τη δοκιμασία του υφιστάμενου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση συνεπειών από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.

IMG 9115

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης στις 10:30 το πρωί εκδηλώθηκε σεισμός μεγάλης έντασης ο οποίος έπληξε την πόλη της Πρέβεζας και ιδιαίτερα τη βιομηχανική περιοχή της Πρέβεζας. Σε συγκεκριμένο κτίριο της βιομηχανίας είχε παγιδευτεί ένα άτομο στο δεύτερο όροφο, στον οποίο ήταν αδύνατη η πρόσβαση λόγω κατάρρευσης του εσωτερικού κλιμακοστασίου του κτιρίου.

IMG 9127

Αμέσως κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην περιοχή έφτασαν τρία πυροσβεστικά οχήματα (δύο υδροφόρα και ένα διασωστικό), ενώ ο Διοικητής της Υπηρεσίας κ. Μικρούλης αναχώρησε στις 10:41 με το Π.Σ. 4127 υδροφόρο όχημα χωρητικότητας 500 lt για το τόπο του συμβάντος, και φτάνοντας στο συμβάν στις 10:47, έθεσε ταυτόχρονα σε μερική επιφυλακή την Υπηρεσία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Κατά την πορεία των οχημάτων δόθηκαν από το τηλεφωνικό κέντρο 199, χρήσιμες πληροφορίες στον επικεφαλής της άσκησης, που αφορούν για την κατάρρευση του κτιρίου, το εγκλωβισμένο άτομο και τον χώρο όπου αυτός είναι εγκλωβισμένος.

IMG 9149

Με την άφιξη των πυροσβεστικών οχημάτων ο επικεφαλής της άσκησης, κατευθύνθηκε σε καίριο σημείο του χώρου για άμεσο σχεδιασμό και συντονισμό των επιχειρήσεων.

Τα δύο πυροσβεστικά οχήματα στάθμευσαν στο προαύλιο χώρο στην ανατολική πλευρά της βιοτεχνίας μπροστά από το κεντρικό κτίριο. Η πρώτη εντολή δόθηκε στον επικεφαλής της ομάδας και αφορά τον εντοπισμό του θύματος, ενώ κατόπιν επικοινωνίας με την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε άμεση κινητοποίηση των μηχανημάτων της όπως αεροσυμπιεστές, προωθητές και φορτωτές, και η συνδρομή της εθελοντικής διασωστικής ομάδας της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας.

IMG 9129

Λόγω της κατάρρευσης του κλιμακοστασίου, με συνέπεια τον αποκλεισμό του 2ου ορόφου και αφού έχει γίνει ο χαρακτηρισμός του κτηρίου, για την ασφαλή είσοδο των διασωστών, αποφασίστηκε η είσοδος της ομάδας να πραγματοποιηθεί από τον ημιυπαίθριο χώρο του 2ου ορόφου του κεντρικού κτιρίου με κλίμακα.

Στήθηκε κλίμακα στο ανατολικό ημιυπαίθριο του δευτέρου ορόφου όπου σε συνεργασία με την ομάδα της ΛΕΚ (που κατέφθασε με ένα όχημα και τέσσερις άνδρες) απεγκλώβισαν το θύμα από την πλάκα ανυψώνοντάς της με την χρήση ανυψωτικών μαξιλαριών και στην συνέχεια έγινε η απομάκρυνση του ατόμου από τον ημιυπαίθριο χώρο του κεντρικού κτιρίου με την μέθοδο φορείο-κλίμακα σε διάταξη και ακολούθησε η μεταφορά του τραυματία στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για μεταφορά στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

IMG 9181

Στη συνέχεια μετά την επιστροφή όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας ακολούθησε απολογισμός, παρατηρήσεις, κριτική και προτάσεις για την όλη διεξαγωγή της άσκησης ετοιμότητας.

 

 

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων