Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 06 Απριλίου 2019 11:11

Ενδιαφέρουσα Ημερίδα στο Επιμελητήριο Πρέβεζας για τις 120 Δόσεις, τα Κόκκινα Δάνεια και τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Χρεών

Οι 120 Δόσεις προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ, τα Κόκκινα Δάνεια και ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολύ ενδιαφέρουσας Ημερίδας που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής το Εμπορικό Επιμελητήριο Πρέβεζας με κεντρικό ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούσης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Μπούρης υποδέχθηκε τον κ. Κουρμούση σημειώνοντας πως οι επιχειρήσειςτης περιοχής βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση, οπότε το μέτρο με τις 120 δόσεις εφόσον λειτουργήσει σωστά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας. “Θεωρούμε ότι αυτές οι πολυπόθητες 120 δόσεις θα βοηθήσουν πάρα πολύ τις επιχειρήσεις του νομού μας και θέλουμε να σας συγχαρούμε που το δρομολογήσατε. Σαν επιμελητηριακή κοινότητα χαιρετίζουμε αυτή τη δράση, την αναμέναμε και θα την υποστηρίξουμε” είπε ο κ. Μπούρης.

IMG 9818

Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει τα εργαλεία που υπάρχουν πλέον για να ρυθμίσει τα χρέη του είτε είναι σε τράπεζες, είτε στην Εφορία, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία με ευνοϊκό τρόπο, που περιλαμβάνει μακροχρόνιες πληρωμές με 120 δόσεις και με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων. Παράλληλα ενημέρωσε εκτενώς για το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την πρώτη κατοικία υπογραμμίζοντας πως κάποιος που είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε είναι επιχειρηματίας μπορεί να διασώσει το σπίτι μέσω μιας πλατφόρμας.

IMG 9803

Όπως υπογράμμισε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, η πλατφόρμα του οποίου θα αξιοποιηθεί και για το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, μέχρι στιγμής έχουν ξεκινήσει διαδικασία περίπου 60 χιλιάδες επιχειρήσεις, έχουν καταθέσει την αίτησή τους περίπου 6600 επιχειρήσεις και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία περίπου 1850 και καθημερινώς ολοκληρώνονται όλες οι υπόλοιπες που βρίσκονται στη σειρά.

Τέλος σχετικά με τα κόκκινα δάνεια ο κ. Κουρμούσης τόνισε: “Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια από το 2009 έως το 2015 αυξανόντουσαν, το 2016 σταθεροποιήθηκαν και το 2017, 2018 έχουμε σταθερή μείωση. Έχουν μειωθεί περίπου 30% σε σχέση με 2015 και κάθε μήνα μειώνονται και από εκεί που είχαν φτάσει στο μέγιστό τους σημείο, περίπου στα 110 δις, σήμερα βρίσκονται περίπου στα 80 δις. Είναι σημαντική μείωση που σημαίνει ότι γίνεται δουλειά, ωστόσο απέχει πολύ από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στο 5%. άρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμη που σημαίνει ότι και τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια πρέπει να γίνουν ίδιες παρεμβάσεις και πρέπει να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αναπνεύσουν στη ρευστότητά τους, έτσι ώστε να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μπορέσουν και οι τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία και την ανάπτυξη”.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ο κ. Κουρμούσης απάντησε αναλυτικά σε όλες τις ερωτήσεις και τις απορίες που δέχθηκε, ωστόσο η συμμετοχή μελών του Επιμελητηρίου και επαγγελματιών ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη.

Το παρών έδωσαν μεταξύ αλλων διευθυντής του ΟΑΕΔ κ. Κώτσης, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Ροπόκης, υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.