Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 15:45

Εγκρίθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας η μελέτη αναβάθμισης των εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών Πρέβεζας

Στην έγκριση της μελέτης αναβάθμισης των εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών Πρέβεζας με έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

Όπως αναφέρει η απόφαση που υπογράφει η προϊσταμένη κα Ανθή Αγγέλη η μελέτη εγκρίθηκε , με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι παρακάτω όροι:

1. Οι εργασίες στον οθωμανικό πυρήνα θα πρέπει πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τους όρους της εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης οθωμανικού πυρήνα ιαματικών λουτρών Δήμου Πρέβεζας.

2. Οι Η/Μ εγκαταστάσεις στο τμήμα του οθωμανικού πυρήνα να είναι αφανείς και η τροφοδότηση με ρεύμα για τον φωτισμό να γίνει ασύρματα.

3. Οι πάσης φύσεως εργασίες στον οθωμανικό πυρήνα θα γίνουν υπό την εποπτεία και την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

4. Οι χρωματισμοί των κτηρίων της επέκτασης θα γίνουν σε τόνους της ώχρας και ο τελικός τόνος θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με την Υπηρεσία μας.

5. Τα εξωτερικά κουφώματα να είναι ξύλινα ή από αλουμίνιο σε απομίμηση ξύλου.

6. Ο παλιός λέβητας που βρίσκεται πλησίον του οθωμανικού πυρήνα να παραμείνει στη θέση του καθώς αποτελεί στοιχείο της βιομηχανικής αρχαιολογίας και να καλυφθεί για την προστασία του με στέγαστρο.

7. Θα προηγηθούν διερευνητικές τομές στις θέσεις όπου πρόκειται να ανεγερθούν τα κτήρια των επεκτάσεων.

Σε περίπτωση που βρεθούν αρχαιότητες θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα και συγκεκριμένα διερευνητικές τομές όπου πρόκειται να ανεγερθούν τα εν λόγω κτήρια. Ως εκ τούτου θα πρέπει να προβλεφθεί ξεχωριστό κονδύλιο από το έργο προκειμένου να προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες με ενδεικτικό προϋπολογισμό 50.000 ευρώ. Ωστόσο, επειδή στον εν λόγω χώρο πιθανολογείται η ύπαρξη του Κάστρου της Μπούκας το εν λόγω χρονικό διάστημα μπορεί να παραταθεί εφόσον προκύψουν ευρήματα.

Η συγκεκριμένη έγκριση χορηγείται από πλευράς αρχαιολογικού Νόμου και δεν υποκαθιστά οποιαδήποτε άδεια απαιτείται από άλλη συναρμόδια Υπηρεσία, ενώ σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω όρων η παρούσα άδεια ανακαλείται.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τη μελέτη ο κεντρικός οθωμανικός πυρήνας των Λουτρών, ο οποίος είναι 90,0 τ.μ., θα αναδειχθεί και θα μετατραπεί ως επισκέψιμο μνημείο, ενώ μετά τον καθορισμό των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών ανέγερσης, μετατροπής και επέκτασης Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας (Απόφαση 2704 ΦΕΚ 603 Β΄ 22/02/2018) ο Δήμος Πρέβεζας εκπόνησε την μελέτη για την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων κάνοντας και μία προσθήκη – επέκταση 100 τ.μ. για την κάλυψη των προαπαιτούμενων χώρων χρήσης βάση του παραπάνω νόμου με σκοπό μετά την εκτέλεση της να αποδοθεί προς χρήση μια σύγχρονή μονάδα ιαματικής θεραπείας.