Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 16:23

Δε “χάθηκε” για την Κρυοπηγή Πρέβεζας η “υπόθεση” αναγνώρισης σε μαρτυρικό χωριό – Έγγραφο που υπογράφει ο Αλέξης Χαρίτσης εξηγεί τι ισχύει...

Στις 2 Απριλίου 2019 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ Προεδρικό Διάταγμα (δείτε ΕΔΩ), για το χαρακτηρισμό μιας σειράς κοινοτήτων σε μαρτυρικά χωριά. Όσοι έχουν εμπλακεί στην προσπάθεια της δίκαιης αναγνώρισης της Κρυοπηγής Πρέβεζας ως μαρτυρικό χωριό, θορυβήθηκαν, καθώς η κοινότητα του Δήμου Πρέβεζας δεν βρισκόταν στο σχετικό κατάλογο.

Σε έγγραφό του, που έχει κατατεθεί και στη Βουλή των Ελλήνων, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, εξηγεί τι ακριβώς έχει συμβεί και υπάρχει καθυστέρηση, ενώ ξεκαθαρίζει πως το θέμα της Κρυοπηγής θα επανεξετασθεί από την Επιτροπή του άρθρου 18 παρ. 5 του ν.2503/1997 του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς υπήρχαν κάποια λάθη στον πρώτο φάκελο που είχε αποσταλεί (η Επιτροπή έχει πλέον στα χέρια της το νέο φάκελο, τον οποίο και παρουσιάζουμε παρακάτω).

 

Το έγγραφο με υπογραφή του Υπουργού και ημερομηνία 15/4/2019 αναφέρει:

 

“Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 3516/06-02-2018 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών συγκροτήθηκε η Επιτροπή του άρθρου 18 παρ. 5 του ν.2503/1997, προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα που είχαν περιέλθει στο Υπουργείο Εσωτερικών από διάφορους φορείς και στη συνέχεια να υποβάλει αιτιολογημένη πρόταση, για τον χαρακτηρισμό των πόλεων και των χωριών εκείνων, που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές, κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944, ως «μαρτυρικών πόλεων» και «μαρτυρικών χωριών».

Η Επιτροπή συνεδρίασε στις 26 Φεβρουαρίου 2018, επεξεργάσθηκε, ανέλυσε και εξέτασε όλα τα στοιχεία των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία παραμένουν αμετάβλητα από την αρχική συγκρότηση της Επιτροπής, προκειμένου να διασφαλίζεται η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των αιτημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκαν διευκρινιστικά στοιχεία σχετικά με την εκτέλεση κατοίκων της Κρυοπηγής από Ιταλικές δυνάμεις κατοχής το Μάιο του 1944, κατά την περίοδο δηλαδή που η Ιταλία είχε ήδη συνθηκολογήσει, από το έτος 1943, και είχε εξέλθει του πολέμου.

Όπως ενημερώσαμε με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 29065/19-06-2018 έγγραφό μας το Δήμο Πρέβεζας, από τα συμπληρωματικά στοιχεία που απεστάλησαν και εξετάσθηκαν, δεν προέκυψε σαφής απάντηση στο ερώτημα που είχε τεθεί, οπότε η Επιτροπή πρότεινε την επανυποβολή του αιτήματος συμπληρωμένου, ώστε να επανεξετασθεί από την αρμόδια Επιτροπή σε νέα συνεδρίασή της, αφού αυτή ανασυγκροτηθεί.

Το αίτημα επανυποβλήθηκε από τον Δήμο Πρέβεζας, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 24148/13-11-2018 έγγραφό του, οπότε και θα επανεξετασθεί, όπως αναφέρεται ανωτέρω.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ”.

 

Αίτημα για την Κρυοπηγή by on Scribd