Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 16:59

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σχολείο Διάσωσης, που διοργάνωσε η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σχολείο Διάσωσης που διοργάνωσε η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας στα πλαίσια της πλούσιας δραστηριότητάς της.

DSC 0907

Το Σχολείο Διάσωσης, το οποίο ξεκίνησε το περασμένο Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και σκοπό είχε την εκπαίδευση, την προσαρμογή και την εξοικείωση όσων συμμετειχαν, στην ορεινή διάσωση σε δύσβατες περιοχές σε βουνό, στη θάλασσα και στις επιχειρήσεις που ενδεχομένωνς θα κληθούν να αναλάβουν εκεί. Επρόκειτο ουσιαστικά για ένα Σχολείο Βασικών Γνώσεων σε όλα τα καινούργια και μη μέλη της ΛΕΚ Ν. Πρέβεζας στην προσπάθεια εκπαίδευσης νέων εθελοντών της Ειδικής Διασωστικής Ομάδας Πολλαπλών Αποστολών Ε.Δ.Ο.Π.Α.

DSC 0921

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Λέσχης στην Πρέβεζα η τελετή λήξης και η απονομή των βεβαιώσεων στους επιτυχόντες εθελοντές, σε μια λιτή εκδήλωση, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, του Υφυπουργού Εργασίας Κώστα Μπάρκα, του δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαΐλη, του  Εντεταλμένου Περιφ. Συμβούλου Περικλή Βασιλάκης και εκπροσώπων φορέων.

DSC 0903

Με θερμά λόγια για το έργο και την προσφορά της ΛΕΚ μίλησαν ο Υφυπουργός κ. Μπάρκας, ο δήμαρχος Πρέβεζας και ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, ενώ ο Πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας κ. Βασίλης Ράπτης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η Λέσχη για τη διοργάνωση του Σχολείου τονίζοντας μεταξύ άλλων:

“Για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια λειτουργίας της ΛΕΚ προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις εκείνες που χρειάζονται, ώστε να μεταδώσουμε ιδέες και γνώσεις πάνω σε αντικείμενα που εκπαιδευόμαστε, σε απλούς πολίτες. Προσπαθήσαμε να δώσουμε με πράξεις και προσφορά νόημα στη λέξη “άνθρωπος” μέσω του εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός δεν είναι μόνο η κοινωνική προσφορά σε ώρα κρίσης, ούτε περιορίζεται στις παραδοσιακές προσπάθειες βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας ή ανακούφισης λιγότερο ευνοούμενων ατόμων ή ομάδων μιας κοινωνίας. Είναι ένας τρόπος καθημερινής συμπεριφοράς και παρέμβασης ατόμων , πολιτών με στόχο μια κοινωνία διακιοσυνης, ισότητας και αλληλεγγύης. Βασίζεται άλλωστε σε ένα ξεκάθαρο πνεύμα συναδελφοσύνης που απορρέει από τις βαθιές ομοιότητες που μας ενώνουν όλους , πέρα από εξωτερικές και περιστασιακές διαφορές, αφού ο εθελοντισμός είναι μια αυθεντική στάση ζωής , είναι μια έννοια ταυτόσημη με την προσφορά, χωρίς αντάλλαγμα , χωρίς συμφέρον, μόνο με την ικανοποίηση της συμμετοχής.

Η ΛΕΚ διανύει το 22ο χρόνο ζωής της, 22 χρονιά προσφοράς χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς συμφέρον, μόνο με την ικανοποίηση της συμμετοχής , μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και μηνύματα πολιτικού χαρακτήρα στέκεται μπροστά εκεί που η ανάγκη το απαιτεί, σεβόμενη τα ιερά και όσια της πατρίδος μας, υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο, τον τόπο μας, την πατρίδα μας, δίπλα στον άνθρωπο, δίπλα στον πολίτη.

DSC 1018

Φέτος η ΛΕΚ «τόλμησε» , τόλμησε να δώσει το έναυσμα να εκπαιδευτεί κάποιος και μεσώ αυτής της ενέργειας να γίνει εθελοντής. Εθελοντής , εκπαιδευμένος που θα τολμά…Έτσι με σύνθημα : “τόλμα, εκπαιδεύσου, γίνε εθελοντής” και με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου διοργάνωσε το «σχολείο διάσωσης 2018-2019» το οποίο είχε μια ιδιαιτερότητα: ήταν για όλους εκείνους που επιθυμούσαν να εκπαιδευτούν και να λάβουν γνώσεις πάνω σε αντικείμενα πολίτικης προστασίας, χωρίς να είναι μέλη της ΛΕΚ, δηλαδή απευθύνονταν σε πολίτες.
Ίσως βέβαια δεν τα υπολογίσαμε και σωστά.. το σχολείο αποδείχτηκε δύσκολο – χρονοβόρο, όμως στην προσπάθειά μας και το ζήλο μας να βάλουμε τις βάσεις που θα δημιουργούσαν πολίτες με βασικές γνώσεις πάνω στα επιλεγμένα αντικείμενα υπερβάλαμε. Το γνωρίζουμε, θα το διορθώσουμε.

Μέσω του σχολείου δημιουργήσαμε σχέσεις αλληλεγγύης, φίλιας και εμπιστοσύνης , με άτομα που κινούνται στο ίδιο μονοπάτι του εθελοντισμού. Συνεργαστήκαμε με την Ελληνική Ένωση Έρευνας Διάσωσης Δήμου Πάργας, ανταλλάξαμε απόψεις, αγωνίες, γνώσεις. Αποκτήσαμε νέα μέλη, άτομα που μέσω του σχολείου εντάχθηκαν στις τάξεις της ΛΕΚ και αυτό μας γεμίζει με ιδιαίτερη χαρά, θεωρούμε πως κάτι καλό γεννιεται.
Στο σχολείο αποχτηθηκαν βασικές γνώσεις σε αντικείμενα πολίτικης προστασίας όπως:

  • α’ βοηθειών
  • τηλεπικοινωνιών
  • ορεινής διάσωσης
  • μαζικών καταστροφών
  • πυρκαγιών
  • γνώση εξειδικευμένου εξοπλισμού

Συνεργαστήκαμε με κρατικούς φορείς πολιτικός προστασίας η μη. Με το πυροσβεστικό σώμα, την 5η ΕΜΑΚ και την Π.Υπρεβεζας, το ΕΚΑΒ, το ΙΓΜΕ Πρέβεζας, το δήμο Πρέβεζας και την Περιφέρεια Ηπείρου. Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη βοήθειά τους.

Θεωρούμε ότι οι βασικές γνώσεις του σχολείου θα αποτελέσουν το έναυσμα για περαιτέρω μάθηση και εκπαίδευση ώστε το επίπεδο γνώσεων να καταστεί υψηλό και αποτελεσματικό με κύριο γνώμονα την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την συνδρομή μας , στον κρατικό μηχανισμό, όταν οι καταστάσεις το απαιτούν σε μια αμοιβαία συνεργασία για το κοινό όφελος.

DSC 1056

Επιτρέψτε μου πριν προβούμε στην απονομή των βεβαιώσεων στα μέλη που επιτυχώς τελείωσαν το «σχολείο διάσωσης» , αλλά και της αντίστοιχης βεβαίωσης σε αντικείμενα α' βοηθειών της ημερίδας μαζικών καταστροφών που πραγματοποιήσαμε να αναφερθώ σε κάποιους που μας ακούν και είναι διπλά μας.

Στον υφυπουργό κο Κωνσταντίνο μπάρκα γιατί ένιωσε το πάθος μας για προσφορά και έκανε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνταν για την παραχώρηση ενός παλαιού πυροσβεστικού οχήματος από το πυροσβεστικό σόμα στη ΛΕΚ , άλλα και τη συνδρομή του ώστε το όχημα αυτό να αποκτήσει πινακίδες κυκλοφορίας.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ιδιαίτερα στον κ Στράτο Ιωάννου και τον Περικλή Βασιλάκη για την παραχώρηση του χώρου της αίθουσας όπου σήμερα βρίσκεται η έκθεση του εξοπλισμού άλλα και του τολ που βρίσκεται έξω από τα γραφεία μας για να λειτουργήσει ως χώρος όπου θα στεγάζονται τα οχήματα μας.

Στο δήμο Πρέβεζας και ιδιαίτερα στο δήμαρχο κο Μπαΐλη Χρήστο ο οποίος μας χορήγησε εξοπλισμό πυρόσβεσης, διάσωσης και εκπαίδευσης α' βοηθειών και ο οποίος θα τον παρακαλέσω μετά το πέρας της απονομής των βεβαιώσεων να μας παραδώσει τον εξοπλισμό

Ιδιαίτερα ευχαριστήρια σε φίλους που μας στηρίζουν: τον κ Μιχάλη Λαϊνά για τη χορηγία πυροσβεστικού εξοπλισμού, τη βιοτεχνία «Ζέρβας» για τη χορήγηση μπουφάν για την ομάδα διάσωσης και το κατάστημα elvis του κ. Ροπόκη Ευάγγελου για τη χορηγία μιας σανιδάς διάσωσης. Τους ευχαριστούμε όλους μέσα από την καρδιάς μας!”

Η τελετή ολοκληρώθηκε με μια μικρή ξενάγηση στα γραφεία της ΛΕΚ.

(φωτό: Γεωργοκίτσος Αντώνης)

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων