Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 06 Μαϊος 2019 15:51

Κι όμως μπορούν να “τρέξουν” οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου Μουσικού Σχολείου στην Πρέβεζα – Αναλυτικό ρεπορτάζ

Είχαμε αναφερθεί πρόσφατα σε ρεπορτάζ μας στο μείζον ζήτημα της ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου για το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας στην περιοχή του Μύτικα, σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί για την κατασκευή (δείτε ΕΔΩ).

Συντάκτης του atpreveza.gr είχε επικοινωνία με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.”, της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης για λογαριασμό του Δήμου Πρέβεζας, όπου μας επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:

-Το μεγάλο πρόβλημα για να ξεκινήσει να εκπονείται η μελέτη και να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, είναι η πολεοδομική “ωριμότητα” του οικοπέδου που έχει παραχωρηθεί. Και για να γίνει αυτό απαιτούνται από πλευράς Δήμου συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες και -σύμφωνα με τα στελέχη της ΚΤΥΠ- έχουν αποσταλεί από το 2016 στο Δήμο. Εφ' όσον το οικόπεδο θεωρείται “ώριμο” και “καθαρό” πολεοδομικά, οι μελετητές θεωρούν πως άμεσα θα ξεκινήσουν να εκπονούν τη μελέτη.

-Το ζήτημα της δυνατότητας χρηματοδότησης δεν υφίσταται πλέον, καθώς όπως μας ενημέρωσε η ΚΤΥΠ χρηματοδοτήσεις υπάρχουν. Ακόμη και η Περιφέρεια Ηπείρου με έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, έχει κάνει την ΚΤΥΠ δυνητικά δικαιούχο σε οποιαδήποτε μελλοντική πρόσκληση προγράμματος ΕΣΠΑ που θα “ανοίξει”.

Ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους, πως δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν για την ανέγερση του Σχολείου.

-Επισημάνθηκε επίσης ότι η ΚΤΥΠ συμπράττει και συνεπικουρεί για την ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων. Δεν κατασκευάζει σχολεία. Αυτή είναι αρμοδιότητα των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του για την επόμενη τετραετία μετά τις εκλογές έχει δεσμευτεί σε όλους τους τόνους πως θα συνεχίσει να ενισχύει τα “εργαλεία χρηματοδότησης” για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων. Αλλά και η ΝΔ έχει σχετική πρόβλεψη στο δικό της προεκλογικό πρόγραμμα. Κατά συνέπεια υπάρχει χρόνος.

-Το 2015 πραγματοποιήθηκε η διοικητική παραλαβή του έργου "Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Τρίπολης", προϋπολογισμού 5.970.000 ευρώ, που τη μελέτη εκπόνησε η ΚΤΥΠ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιοκλιματικό σχολικό συγκρότημα, συνολικά 5.500 τ.μ., με τρεις ορόφους, 25 αίθουσες μουσικής διδασκαλίας και αμφιθέατρο 400 θέσεων για συναυλίες. Για τις αίθουσες μουσικής διδασκαλίας έγινε ειδική ακουστική μελέτη.

Με το Δήμο Τρίπολης ο Δήμος Πρέβεζας έχει εξαιρετικές σχέσεις, ώστε να αντλήσει τεχνογνωσία.

-Υπάρχει ακόμη ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να προσεχθεί. Αν σε δύο χρόνια από τώρα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων από την εταιρία ΚΤΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε, η σύμβαση της δωρεάς λύεται και η κυριότητα του ακινήτου επανέρχεται αυτοδικαίως στο Δήμο Πρέβεζας.


Όλα τα παραπάνω καταλήγουν στο συμπέρασμα πως εφ' όσον ξεκαθαρίσει η “πολεοδομική ωριμότητα” του οικοπέδου στο Μύτικα, μπορούν να “τρέξουν” σιγά-σιγά οι διαδικασίες και η Πρέβεζα να πανηγυρίζει μέσα στην επόμενη επταετία για ένα νέο Μουσικό Σχολείο-κόσμημα.