Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 12 Μαϊος 2019 19:57

Tο μοναδικό πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής ανέδειξε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας με τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

Εκδηλώσεις που σχετίζονται με το μοναδικό πολιτιστικό αλλά και περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής μας διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό σχολείο Πάργας, τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου - Λευκάδας και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν tο πρωί της Παρασκευής, με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής δράσης από την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Πρέβεζας κα Ελπίδα Σαλταγιαννη και τον συντηρητή κ. Δημήτρη Καρβελά, στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Πάργας με τους μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Πάργας ενώ το πρωί του Σαββάτου συνεχίστηκαν στην αίθουσα του ναυτικού Μουσείου Πρέβεζας.

eforeia 1

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η προϊσταμένη της ΕΦΑ Πρέβεζας κυρία Ανθή Αγγέλη μίλησε για τη σημασία του θεσμού, ενώ ο προϊσταμένος του φορέα διαχείρισης Αμβρακικού κόλπου-Λευκάδας κ. Κων/νος Κουτσικοπουλος απηύθηνε χαιρετισμό και τόνισε τη σημασία συνεργασίας επιστημονικών φορέων στην περιοχή.

eforeia 3

Ακολούθησε σειρά επιστημονικών ομιλιών για το πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Από την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Πρέβεζας κα Πολυξένη Μπάρκα έγινε η παρουσίαση του ψηφιδωτού διακόσμου των βασιλικών "Δουμετίου" και "Αλκίσωνος" της Νικόπολης.

Από τον κ. Ευστράτιο Φλούδα, γεωπόνο, έγινε η παρουσίαση του οικοσυστήματος του Αμβρακικού κόλπου και η ταύτιση υδρόβιων πτηνών που εικονίζονται στα ψηφιδωτά των ανωτέρω μνημείων της Νικόπολης με υδρόβια πτηνά που διαβιούν σήμερα στον Αμβρακικό κόλπο.

Τέλος, από τον αρχαιολόγο της ΕΦΑ Πρέβεζας κ. Ευάγγελο Παυλίδη παρουσιάστηκε τμήμα της μεταπτυχιακής εργασίας με Θέμα "Η σημασία δημιουργίας και ο ρόλος ενός θεματικού Μουσείου Αλιείας Θαλάσσιας πανίδας Αμβρακικού για την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας".

eforeia 5

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση για την αξιοποίηση του πλούσιου αποθέματος της περιοχής. Μετά το πέρας των ομιλιών σειρά είχε η παρατήρηση πουλιών με τις υποδείξεις του προσωπικού του φορέα διαχείρισης, στη θέση "Τσοπέλι", με κυάλια και τηλεσκόπιο.

eforeia 7

Οι πράσινες πολιτιστικές διαδρομές ολοκληρώθηκαν στη Σαρακατσάνικη Στάνη, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα υπαίθριο μουσείο αφιερωμένο στη Σαρακατσάνικη ζωή και παράδοση. Η ξενάγηση έγινε από τον κ. Παναγιώτη Ζήγο.

Έκθεση εικόνων