Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 16 Μαϊος 2019 10:10

Επετειακές Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νέας Σινώπης «ΔΙΟΓΕΝΗΣ»

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σινώπης «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις Μνήμης για τα 100 χρόνια (1919-2019) από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής.

 Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

  • Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 20:30μ.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο ''ΔΙΟΓΕΝΗΣ'' στην Νέα Σινώπη, παρουσίαση Θεατρικής Παράστασης 'Το σύνδρομο του επιζήσαντα',σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου-Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και τον Δήμο Πρέβεζας.

Λίγα λόγια για την παράσταση: Μια σπονδυλωτή ροή αφηγήσεων και ερμηνειών στο μαύρο φόντο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας, της Αρμενίας και Ασσυρίας σε τρεις χρόνους: α) το χρόνο της αθωότητας, β) στο χρόνο της απώλειας, γ) στο σήμερα. Κείμενα, μουσικά χρώματα και μυρωδιές Πόντου, Μικρασίας, Αρμενίας, Ασσυρίας. Αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την κόλαση. Επέζησαν, προχώρησαν, έδωσαν ζωή φορώντας τη μνήμη, μετατρέποντας την απώλεια σε δύναμη!

Παίζουν:

Θεώνη Κοσμά-Ιωάννα Σπασόγλου-Γιώργος Συμεωνίδης-Αγγελική Παμπουκίδου-Νατάσα Τσακιρίδου

Λύρα- Τραγούδι- Μουσική Επιμέλεια:Θοδωρής Κωτίδης

Κανονάκι:Δημήτρης Βασιλειάδης

Τεχνικοί:

Αλέξανδρος Τακίδης
Μάκης Μαριάδης

Σκηνοθεσία- Επιλογή Κειμένων:

Γιώργος Συμεωνίδη

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΥΛΕΘΕΡΗ

 

  • Κυριακή 19 Μαΐου και ώρα 20:00μ.μ θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πρεβέζης κ.κ Χρυσοστόμου στο μνημέιο Γενοκτονίας και κατάθεση στεφάνων.

Η εκδήλωση θα συνεχισθεί στο Πολιτιστικό κέντρο ''ΔΙΟΓΕΝΗΣ'', όπου θα γίνουν σχετικοί χαιρετισμοί απο επισήμους και δύο ομιλίες. Η πρώτη από το συντονιστή-λαογράφο-συγγραφέα κ.Γεώργιο Χατζηελευθερίου με θέμα:«Υπόβαθρο Γενοκτονίας και προτάσεις προώθησης αναγνωρίσεων από τα διεθνή φόρουμ».

Η δεύτερη από τον συγχωριανό μας - μέλος του συλλόγου,Αργύρη Παπάζογλου υπεύθυνο για τους Ευρωπαίους πολίτες στην Περιφέρεια της Γερμανίας,που διαμένει και δίνει αγώνα για να προαχθεί η ιδέα αναγνώρισης απο τα Γερμανικά κόμματα.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με ποίηση και Ακριτικά-Δημώδη άσματα του Πόντου. Συμμετέχει το συγκρότημα «Fanatolia» από την Γερμανία.

 

Εκ του ΔΣ