Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 19 Μαϊος 2019 00:31

353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση-Εκδήλωση μνήμης στη Ν. Σαμψούντα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν.Σαμψούντας « Η ΑΜΙΣΟΣ», η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και ο Δήμος της Πρέβεζας τίμησαν τη μνήμη των νεκρών της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνοντας το απόγευμα του Σαββάτου εκδήλωση στη Ν. Σαμψούντα για την 100η επέτειο από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

IMG 4613

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων και συνεχίστηκε στο πολιτιστικό κέντρο της Νέας Σαμψουντας με ομιλία του Κωνσταντίνου Ζαφειρίδη (ιστορικού-Αρχαιολόγου με ΜSc "Μαύρη Θάλασσα και Μεσογειακές Μελέτες").

IMG 4664

Ο κ. Ζαφειρίδης στην ομιλία του επικεντρώθηκε στη γενοκτόνο πολιτική των Νεοτούρκων εναντίον των Ελλήνων του Πόντου κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως δυστυχώς η Ελλάδα έχει καθυστερήσει και έχει κάνει ελάχιστα πράγματα για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων.

IMG 4691

“Οι Αρμένιοι, που είναι το παράδειγμα που θα πρέπει όλοι να προσβλέπουμε σαν Έλληνες του Πόντου προκειμένου να αναγνωρίσουμε τη Γενοκτονία μας κάποια στιγμή, εδώ και πάρα πολλά χρόνια εστιασμένα κάνουν εκδηλώσεις διεκδίκησης και μνήμης της Γενοκτονίας και τελικά κατάφεραν να την πετύχουν το 2015. Εμείς κάνουμε κάποια βήματα δειλά, τα οποία όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετά. Το βασικό στοιχείο στην αναγνώριση μιας Γενοκτονίας είναι να διεθνοποιηθεί. Πρέπει να πειστεί η διεθνής κοινότητα ότι αυτό το ζήτημα την αφορά. Εμείς δεν το έχουμε καταφέρει αυτό και για να το καταφέρουμε πρέπει να υπάρχει μια ομοιογένεια. Κάποιος που μας βλέπει από τη διεθνή κοινότητα είναι πεπεισμένος ότι εμείς δεν είμαστε σίγουροι. Δεν υπάρχει ομοιογένεια, δεν υπάρχει ομόνοια ως προς τη Γενοκτονία του Πόντου. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα αρνητές. Επομένως, αν πρώτα στα ενδότερα του κράτους μας και της κοινωνίας μας δεν μπορέσουμε να αποφασίσουμε ότι είναι μια Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και πρέπει να αναγνωριστεί, δεν θα ιδρώσει το αυτί της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι αλήθεια πως ζούμε σε μια εποχή πάρα πολύ δύσκολη για τη χώρα και για τον οργανωμένο Ποντιακό χώρο. Ωστόσο υπάρχουν νέες ακτίνες ελπίδας, οι οποίες μας κάνουν να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Φαίνεται πως υπάρχει πλέον η ωριμότητα από τους φορείς για να προχωρήσει επιτέλους το ζήτημα της Γενοκτονίας. Υπάρχει μια νέα φουρνιά καθηγητών και ερευνητών οι οποίοι προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Έχουμε φτάσει στα 100 χρόνια, η πρώτη γενιά έχει φύγει, η δεύτερη σχεδόν έχει φύγει, ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας. Ή θα κοιτάξουμε μπροστά ενωμένοι και θα αναγνωρίσουμε τη Γενοκτονία ή σε λίγο θα εκλείψουμε. Εγώ πιστεύω ότι το χρωστάμε στους προγόνους μας, αυτούς που πέρασαν τα τόσα πάνδεινα τα οποία εμείς δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε. Αν δεν τα ζήσεις δεν μπορείς να τα καταλάβεις ούτε από τις διηγήσεις, ούτε από τις φωτογραφίες. Το χρωστάμε σε αυτούς να κάνουμε τη μεγάλη μας προσπάθεια” κατέληξε ο κ. Ζαφειρίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Συλλόγου “Η ΑΜΙΣΟΣ” Στέλλα Χαΐτίδου, ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου.

IMG 4674

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης:
· Αφήγηση –Απαγγελία:
Ηλιόπουλος Αναστάσιος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Παπαδόπουλος Ιωάννης, Χατζηελευθερίου Γεώργιος.
 · Παραδοσιακή Χορωδία Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας.
 · Οι μουσικοί:
Κατωτοικίδης Γιάννης: φωνή
Βισβίκης Θανάσης: φωνή
Ψαθά Δέσποινα: κιθάρα-φωνή
Στεφανίδης Αλέξης: λύρα-φωνή
Ζήγος –Χαϊτίδης Γιάννης: λύρα
Ζήγος-Χαϊτίδης Γιώργος: λύρα
Αρβανίτης Παναγιώτης: κιθάρα
Ευθυμιάδης Παναγιώτης: νταούλι
Κακαρώνης Γιάννης: σάζι
Κανταρίδης Ανδρέας: καβάλ
Καραγεώργος Παναγιώτης: ούτι
Πετρινιώτης Βαγγέλης: μπουζούκι

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων