Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 25 Μαϊος 2019 02:19

Στάση αναμονής για το Άκτιο-Αμβρακία

Ο διαγωνισμός για το Άκτιο-Αμβρακία μήκους 48,5 χιλιομέτρων και συνολικού ύψους 150 εκ. ευρώ, ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι αλλά κουβαλάει στις πλάτες του όλες τις αμαρτίες και την οικονομική κατάρρευση των τεχνικών εταιρειών που πάτησαν πάνω στις μεγάλες εκπτώσεις για να αυξήσουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων.

Έτσι, ο σχεδιασμός του υπουργείου ανακόπηκε αιφνιδίως από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ τον περασμένο Μάρτιο όταν εκδόθηκε η αρνητική απόφαση για την κατακύρωση του έργου στην κοινοπραξία Άκτωρ-ΤΕΡΝΑ. Κατά του προσωρινού μειοδότη είχε στραφεί η Ιταλική εταιρεία η GD Infrastrutture, υποστηρίζοντας ότι οι δύο εταιρείες απέκρυψαν κατά την διαγωνιστική διαδικασία την συμμετοχή τους σε υπόθεση που συνδέεται με θέματα ανταγωνισμού.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης και του νομικού συμβουλίου του κράτους, αποφάσισε να περιμένει την εκδίκαση της κύριας προσφυγής για την υπόθεση που προσδιορίζεται για τον επόμενο μήνα, προκειμένου να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις σε ότι αφορά την μεγάλη εργολαβία σκούπα.

Στο υπουργείο θεωρούν ότι η απόφαση για την κύρια προσφυγή μπορεί υπό όρους να είναι διαφορετική από εκείνη της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και να τους βγάλει από την δύσκολη θέση που είναι η επόμενη μέρα του πολύπαθου έργου. Αν δεν είναι διαφορετική, τότε θα πρέπει το έργο να ανατεθεί στον δεύτερο μειοδότη που είναι η Ιταλική εταιρεία με την απαραίτητη αιτιολόγηση της προσφοράς της.

Η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού είναι το τελευταίο σενάριο που απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες και αυτό λόγω των σοβαρών προβλημάτων οδικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει το έργο αλλά και στον κίνδυνο να χαθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι χρηματοδότησης.

 

Πηγή: economico.gr