Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 14:38

Πολύ χαμηλή η συμβολή του Τουρισμού στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της Ηπείρου

“Τροφή για σκέψη” σχετικά με τις αδυναμίες και τις παραλείψεις της ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος και της τουριστικής βιομηχανίας στην Ήπειρο, σε σχέση με τα φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, δίνει μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) με θέμα: “H συμβολή του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2018” (δείτε ΕΔΩ).

Αναφορικά με τη συμμετοχή του τουρισμού στην διαμόρφωση του ΑΕΠ στην Ήπειρο, το 7,4% της συμβολής της συνολικής πίτας είναι πολύ χαμηλό, την ώρα που το 2018 η Ελλάδα υποδέχθηκε σχεδόν 30,1 εκ. τουρίστες, μόνιμους κατοίκους άλλων χωρών («Μη Κάτοικοι»), και εισέπραξε σχεδόν € 15,9 δισ.

Επιπροσθέτως μόλις το 1,4% από την κατανομή των εσόδων πανελλαδικά από τον τουρισμό φτάνει στην Ήπειρο.

Ελλείψει στοιχείων για την περιφερειακή κατανομή της συνολικής τουριστικής δαπάνης, η εκτίμησή της γίνεται προσεγγιστικά, βάσει της κατανομής των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού όπως αποτυπώνονται από την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τα στοιχεία αυτά συγκρίνονται με την εκτίμηση του ΑΕΠ της κάθε Περιφέρειας, λαμβάνοντας υπ' όψιν αφενός το ΑΕΠ του 2018 και αφετέρου την τελευταία διαθέσιμη % κατανομή (στοιχεία 2016). Λόγω της προσεγγιστικής φύσης των στοιχείων του παραπάνω πίνακα, η εικόνα που αναδεικνύει είναι κατά κύριο λόγο ενδεικτική. Παρόλα αυτά είναι εντυπωσιακή η συμμετοχή του τουρισμού στην διαμόρφωση του ΑΕΠ του Νοτίου Αιγαίου (97,1%), των Ιονίων Νήσων (71,2%) και της Κρήτης (47,2%). Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι - εξαιρούμενης της Αττικής - το Νότιο Αιγαίο, με κύρια οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό, έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ενώ επίσης η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά έχουν από τα υψηλότερα.

Η Ήπειρος δεν περιμένει κάποιος να γίνει ούτε Νότιο Αιγαίο, ούτε Ιόνια Νησιά, ούτε Κρήτη. Ωστόσο υπάρχουν βάσιμες προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσει να διπλασιάσει τουλάχιστον τη συμμετοχή του τουρισμού στην διαμόρφωση του ΑΕΠ και να αποκομίσει οφέλη.

Χρειάζεται ωστόσο πολύ και μεθοδική δουλειά σε πολλούς τομείς ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, όπως τα καταλύματα, οι νέες τεχνολογίες, η ολιστική προσέγγιση, η βελτίωση και παροχή υπηρεσιών κ.α.

Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε στις αρχές του 2013, με πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ, από τέσσερις εταίρους με έντονη δραστηριοποίηση σε κρίσιμα πεδία της ελληνικής τουριστικής αγοράς: Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων - ΣΕΤΕ (κύριος εταίρος), Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων – ΠΟΞ, Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων - HATTA και Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος – ΣΕΤΚΕ.

Σκοπός του είναι η συμβολή με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στην προώθηση των δημόσιων και ιδιωτικών πολιτικών ενίσχυσης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ελληνικού τουριστικού τομέα καθώς και κάθε άλλου τομέα που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με αυτόν.

Ειδικότερα, η υποστήριξη του ΣΕΤΕ στοχεύει:

-στην επιστημονική τεκμηρίωση των παρεμβάσεων του στον κοινωνικό και δημόσιο διάλογο (θέσεις, προτάσεις, κτλ.), με στόχο την προώθηση πολιτικών ενίσχυσης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ελληνικού τουρισμού.

‒στην υλοποίηση δράσεων έρευνας, ενημέρωσης και διάχυσης γνώσης, καθώς επίσης και ανάπτυξης του ανθρωπίνου δυναμικού και αναβάθμισης και πιστοποίησης της ποιότητας των επιχειρήσεων και των δεξιοτήτων των επαγγελματιών και εργαζομένων στον ελληνικό τουρισμό.