Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 12:41

“Καυτή πατάτα” της νέας δημοτικής αρχής του Ν. Γεωργάκου το θέμα του κοιμητηρίου

Βραδυφλεγή βόμβα” αποτελεί για τη νέα δημοτική αρχή το ζήτημα του δημοτικού κοιμητηρίου Πρέβεζας, για το οποίο έχουμε επισημάνει πολλάκις μέσα από το atpreveza.gr, ότι είναι θέμα πολιτισμού.

Τις τελευταίες ημέρες είναι πολλές οι καταγγελίες πολιτών για την έλλειψη καθαριότητας στο υπάρχον κοιμητήριο, το οποίο θύμιζε κάτι μεταξύ... ζούγκλας και σκουπιδότοπου. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παύλο Σαραμπασίνα, μας τόνισε ότι ήδη από το πρωί προσωπικό του Δήμου προβαίνει σε καθαρισμούς και εργάτες θα παραμείνουν σταθερά στο κοιμητήριο μέχρι να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του τις επόμενες ημέρες.

Μέσα από τα ρεπορτάζ μας (δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ), είχαμε αναδείξει και το ζήτημα της χωρητικότητας του νεκροταφείου και της αναγκαιότητας της δημιουργίας νέου, σύμφωνα και με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πρέβεζας. Στη θέση “Αγία Τριάδα” στο Νεοχώρι όμως, όπου προβλέπεται να γίνει το νέο, υπάρχουν αντιδράσεις εκ μέρους κατοίκων και συλλόγων.

Στο νυν δημοτικό κοιμητήριο, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σαραμπασίνας τα πράγματα είναι οριακά, καθώς έχουν καλυφθεί μέχρι και... διάδρομοι, ενώ υπάρχουν κενές 8-10 θέσεις, για όσες οικογένειες χάσουν δικούς τους ανθρώπους και θα θέλουν να ταφούν στο δημοτικό κοιμητήριο.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο έχει ενεργοποιήσει με τις υπηρεσίες μία αναλυτική καταγραφή του κοιμητηρίου, ώστε να βρεθεί επιπλέον χώρος και να μην βρεθεί ο Δήμος σε μία θέση που θα προσβάλλει τον πολιτισμό του καθενός, αυτή του να μη μπορεί να γίνει ταφή στο κοιμητήριο.

Τη δύσκολη αυτή εξίσωση θα κληθεί να τη “λύσει” ο νέος Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, με τον οποίο είχαμε επικοινωνία για το θέμα. Ο κ. Γεωργάκος μας διευκρίνισε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει δεν έχει γίνει αξιοποίηση των οστεοφυλακίων στο κοιμητήριο, λόγω των χειρισμών της δημοτικής αρχής Μπαΐλη εδώ και 6 χρόνια, ενώ είναι αναγκαιότητα η δημιουργία νέου κοιμητηρίου στο Νεοχώρι, σύμφωνα με το ΓΠΣ. Ο κ. Γεωργάκος όμως ανέφερε ότι θα δει προσεκτικά τις μελέτες και τις ενστάσεις που υπάρχουν από τους κατοίκους.

Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πρέβεζας, με την τροποποίηση της νομοθεσίας, δεν τίθεται θέμα με τις μελέτες στην Αγία Τριάδα και μπορεί το κοιμητήριο να προχωρήσει.