Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 10:42

“Πράσινο Φως” από το Υπουργείο Πολιτισμού για την εκτέλεση του προγράμματος Χερσαίας Γεωφυσικής Έρευνας στο "οικόπεδο" της Πρέβεζας

Είχαμε αναφερθεί πριν από εβδομάδες (δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ), στη συζήτηση που έγινε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για το θέμα:“Έγκριση ή μη εκτέλεσης του προγράμματος Χερσαίας Γεωφυσικής Έρευνας της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια», στη χερσαία περιοχή της Π.Ε. Άρτας  και της Π.Ε. Πρέβεζας,  Περιφέρειας Ηπείρου”.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έπειτα από ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, αποφάσισε την έγκριση εκτέλεσης του προγράμματος Χερσαίας Γεωφυσικής Έρευνας της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια», στην χερσαία περιοχή της Π.Ε. Άρτας, της Π.Ε. Πρέβεζας και της Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου.

Η έγκριση δίνεται με τους ακόλουθους όρους:

  1. Πριν από την έναρξη του έργου και την πραγματοποίηση οποιασδήποτε εκσκαφικής εργασίας θα προηγηθεί ενημέρωση προς τις Περιφερειακές Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ για την έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού παρακολούθησης του έργου.

  2. Ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησης του έργου, εξαιτίας της μεγάλης έκτασής του και για την αποφυγή καθυστερήσεων, θα πρέπει να προβλεφθεί πίστωση από το φορέα εκτέλεσής του για την πραγματοποίηση αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, στις οποίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 36 του Ν. 3028/2002, άρθρο 25 του Ν. 3614/2007 όπως αυτό ισχύει, Εγκύκλιοι 6418/27-5-2003, 3785/22-6-2010 της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού), συμπεριλαμβάνεται και η παρακολούθηση του συνόλου των εκσκαφικών εργασιών του έργου. Στις εν λόγω εργασίες περιλαμβάνονται η απομάκρυνση των φυτικών γαιών, η πραγματοποίηση έργων οδοποιίας, η διάνοιξη δρόμων πρόσβασης κ.ά.

  3. Για την πραγματοποίηση των εν λόγω εργασιών θα υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του φορέα εκτέλεσης του έργου και της Υπηρεσίας.

  4. Για τις θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που πιθανώς θα προκύπτουν, να γίνεται μετακίνηση των αξόνων ΧΣΕ ώστε να αποφευχθεί έμμεση ή άμεση βλάβη των αρχαιοτήτων. Ειδικότερα, στην περιοχή του Σουλίου (γραμμή 05Β) η επιλογή της θέσης των διατρημάτων και ο τελικός αριθμός τους να πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση και συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

  5. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών βρεθούν αρχαιότητες, και δεν είναι δυνατή η μετακίνηση των αξόνων έρευνας, οι εργασίες θα διακοπούν προσωρινά στο τμήμα εκείνο και θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα από το προσωπικό που έχει προσληφθεί για τις ανάγκες του έργου με την επίβλεψη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

  6. Εφ' όσον κριθεί απαραίτητο η ανασκαφική αυτή έρευνα είναι δυνατό να επεκταθεί και πέραν των ορίων του εκτελούμενου έργου, ενώ μόνο μετά την ολοκλήρωσή της δύναται η Υπηρεσία να γνωματεύσει (μετά και την υποβολή της στο αρμόδιο Συμβούλιο), όσον αφορά στην πορεία των εργασιών στο συγκεκριμένο τμήμα του έργου.