Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 13:18

Δύο project για το Δήμο Πρέβεζας προεντάχθηκαν για χρηματοδότηση από το Interreg “Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020” - Δείτε τις λεπτομέρειες

Η 5η συνάντηση της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος Interreg IPA CBC «Ελλάδα - Αλβανία 2014 - 2020» πραγματοποιήθηκε στο Berat της Αλβανίας στις 20-21 Ιουνίου 2019.

Η ατζέντα της συνεδρίασης αφορούσε την έγκριση των αποτελεσμάτων της 2ης φάσης της διαδικασίας αξιολόγησης και την προεγκρίση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης για τακτικές προτάσεις έργων. Τα νέα είναι ιδιαίτερα θετικά για το Δήμο Πρέβεζας, καθώς προεντάχθηκαν οι χρηματοδοτήσεις δύο φιλόδοξων project, των SOLIS και MileSTONES III, στα οποία ο Δήμος είναι επικεφαλής εταίρος και συμμετέχων εταίρος αντιστοίχως.

Η απόφαση της διαχειριστικής αρχής είναι προσωρινή.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Το έργο SOLIS είναι μία προσπάθεια του Δήμου Πρέβεζας, του Δήμου Φοινίκης και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας στην διασυνοριακή περιοχή. Απώτερος στόχος του έργου είναι η συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Οι τρεις εταίροι σχηματίζουν ένα διασυνοριακό σχήμα και θα υλοποιήσουν μία σειρά από δράσεις για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ενεργειακά αποδοτικών επιλογών από τους πολίτες. Οι εταίροι με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζονται για μία οικονομία χαμηλού άνθρακα, προσαρμοσμένη στις προκλήσεις που θέτει η Κλιματική Αλλαγή Σε περίπτωση έγκρισης του έργου ο Δήμος Πρέβεζας θα εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων του Λούρου για την τροφοδοσία της με την αξιοποίηση της τεχνολογίας NET – Metering.

Το πάρκο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 250 kWp και εκτιμάται ότι θα παράγει 296,400 Kwh ανά έτος. Επιπλέον, θα γίνει μελέτη αξιοποίησης τεχνολογιών (σχεδόν) μηδενικών εκπομπών σε κτίριο του Δήμου για την περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΠΕ. Τέλος με μία σειρά δράσεων, εκπαιδευτικοί και γενικός πληθυσμός θα ενημερωθούν σχετικά με ενεργειακά αποδοτικές επιλογές από τους πολίτες.

Η έγκριση του συνολικού προϋπολογισμού της πρότασης είναι 1.973.126,23€ και του προϋπολογισμού του Δήμου Πρέβεζας ως επικεφαλής εταίρου (lead beneficiary) 938.858,00 ευρώ.

Το έργο MileSTONES III αποτελεί μια κοινή προσπάθεια τεσσάρων δημόσιων φορέων της Ελλάδας και της Αλβανίας για την περαιτέρω προστασία και αξιοποίηση της διασυνοριακής πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Οι Δήμοι Δωδώνης, Πρέβεζας, Φοινίκης (Αλβανία) και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού Αυλώνας αποτελούν το διασυνοριακό εταιρικό σχήμα του έργου και υλοποιούν δράσεις για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας της διασυνοριακής περιοχής.

Ο Π/Υ  του έργου είναι 999.844,00 €. και του Δήμου Πρέβεζας 104.024,00 €.