Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 12:09

Κομβικό ζήτημα για την ισόρροπη και οικοτουριστική ανάπτυξη του Νομού η προστασία του Αχέροντα

Το atpreveza.gr το καλοκαίρι του 2018 (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), είχε παρουσιάσει μέσα από μία σειρά ρεπορτάζ του τις αυθαιρεσίες που καταγράφονταν στον ποταμό Αχέροντα, κατά της διάρκεια της θερινής περιόδου.

Σύμφωνα με νέες καταγγελίες, οι αυθαιρεσίες συνεχίζονται στο ποτάμι και στον χώρο πέριξ αυτού και το φετινό καλοκαίρι. Σε μικρότερο βαθμό, αλλά συνεχίζονται, ιδιαίτερα από την πλευρά του Ν. Πρέβεζας.

neo

Είχαμε τονίσει τότε ότι είναι κομβικό ζήτημα για την ισόρροπη και οικοτουριστική ανάπτυξη του Νομού, η προστασία του ποταμιού, καθώς παρατηρείται ότι επιβαρύνεται έντονα. Και είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς... ποτάμι δεν υπάρχει και ανάπτυξη, οπότε τα “καμπανάκια” θα πρέπει να ηχήσουν προς πάσα κατεύθυνση.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας γνωμοδότησε θετικά (και η Περιφέρεια Ηπείρου αναμένεται να αποφασίσει θετικά) στο να γίνουν και τουριστικές πλεύσεις στον Αχέροντα (δείτε ΕΔΩ), με επισημάνσεις φυσικά για την προστασία του οικοσυστήματος, με βάση και περιβαλλοντικές μελέτες.

Έχει επανειλημμένως τονιστεί από την επιστημονική κοινότητα ότι περιβάλλοντα όπως αυτό του Αχέροντα, θα πρέπει να προσεγγιστούν με ένα ολιστικό πλαίσιο δράσεων και λειτουργίας και όχι αποσπασματικά, ώστε να “παντρευτεί” σωστά η οικονομία με το περιβάλλον. Κάτι τέτοιο απουσιάζει μέχρι στιγμής από τον Αχέροντα ποταμό, αν και τον Ιανουάριο του 2019 (δείτε ΕΔΩ), είχε παρουσιαστεί από τους τοπικούς φορείς το «Πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την περιοχή του μυθικού Αχέροντα», ένα project πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αρκετά φιλόδοξο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μόλις πριν από μερικές ημέρες ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας προκήρυξε διαγωνισμό για το έργο “Φέρουσα ικανότητα και κατευθύνσεις για την ανάδειξη και τη διαχείριση των επισκεπτών στην προστατευμένη περιοχή των στενών του Αχέροντα (δείτε ΕΔΩ). Ένα έργο που περιλαμβάνει τα παρακάτω και έχει αξία 45.260 ευρώ (+ΦΠΑ).

mn

 

 Ας ελπίσουμε αυτό να είναι μία αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση.