Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 10:59

“Όνειρο απατηλό” το νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας – Τι αλλάζει στην Υγεία στο Ν. Πρέβεζας

Το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” στην Υγεία βάζει μπροστά βήμα-βήμα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι “μηχανές” του Υπουργείου Υγείας έχουν μπει στο... φουλ για τις αλλαγές που επίκεινται.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη, υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, συνεδρίασε στο Υπουργείο Υγείας το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ). Στη συνεδρίαση παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού Παναγιώτης Πρεζεράκος και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Οι διοικητές και υποδιοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, παρουσίασαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μονάδες Υγείας κάθε περιφέρειας.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τούς ζήτησε να αποτυπώσουν τις προτεραιότητες των περιφερειών, καθώς και τα στοιχεία των οικονομικών αναγκών τους, θέτοντας ως βασικούς άξονες την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες Υγείας και την καταγραφή των αναγκών τους σε προσωπικό.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, στον υγειονομικό χάρτη του Νομού Πρέβεζας ενδεχομένως να υπάρξουν οι παρακάτω αλλαγές-αναδιαρθρώσεις:

1. Νέο Νοσοκομείο

Πριν τις εκλογές ο τότε Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου είχε ξεκαθαρίσει πως η Πρέβεζα θα πρέπει να ξεχάσει το “όνειρο”, όπως αποδεικνύεται, της δημιουργίας ενός νέου σύγχρονου νοσοκομείου, στο οικόπεδο στο Μύτικα. Κάτι τέτοιο με τις τωρινές πολιτικές συνθήκες θα προχωρήσει μόνο είτε σε ένα μοντέλο δωρεάς (Νοσοκομείο Κομοτηνής - Ίδρυμα ''Σταύρος Νιάρχος'') είτε με χρηματοδότηση από κάποιον ιδιώτη, ο οποίος θα συμμετέχει και στο management. Τη συγκεκριμένη συνθήκη την ανακοίνωσε και προεκλογικά η ΝΔ.

2. Υπάρχον Νοσοκομείο

Ο υγειονομικός χάρτης σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου θα ανασχεδιαστεί. Το Νοσοκομείο Πρέβεζας δύσκολα θα “χάσει τη θέση του” σε αυτόν τον χάρτη, ωστόσο θα πρέπει ξεκάθαρα να αποδείξει (με ποσοτικά και μετρήσιμα μεγέθη) ότι οικονομικά μπορεί να ανταπεξέλθει, ότι αξίζει να διεκδικεί περισσότερες προσλήψεις γιατρών, ότι καλύπτει μεγάλο γεωγραφικό χώρο κ.ο.κ.

Υπάρχει περίπτωση ενδεχόμενης αυτονόμησης των ΤΕΠ και πλήρους διασύνδεσής τους με το σταθμό ΕΚΑΒ, ενώ θα ανασχεδιαστεί και η λειτουργία των χειρουργείων. Αυτά φυσικά αν συμβούν θα επιφέρουν και αλλαγές στη “φυσιογνωμία” του Νοσοκομείου.

 

3. Κέντρα Υγείας

Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα ρίξει μεγάλο βάρος στα Κέντρα Υγείας, με αναβάθμιση του εξοπλισμού και προσλήψεις προσωπικού, ώστε να είναι ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο. Παρ' όλα αυτά σταδιακά (σε βάθος διετίας) θα συντελεστεί μία μεγάλη αλλαγή. Τα Κέντρα Υγείας θα περάσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα πρέπει με οικονομοτεχνικά κριτήρια να τα κρατήσει όρθια. Μεγάλο ρόλο θα παίξει και η χιλιομετρική απόσταση από το κοντινότερο Νοσοκομείο, αλλά και ο πληθυσμός αναφοράς, οπότε το ΚΥ Φιλιππιάδας συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες από το να μείνει ανοικτό.

4. ΤΟΜΥ

Στην Πρέβεζα ήταν προγραμματισμένα να λειτουργήσουν δύο ΤΟΜΥ. Τελικώς λειτούργησε μόνο ένα. Τα ΤΟΜΥ πιθανότατα θα οδεύσουν προς κατάργηση και κατά συνέπεια η δομή που υπάρχει σήμερα, σχεδιάζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να μετατραπεί σε μία από τις καινοτομίες του προγράμματος “Δοξιάδης” (Κέντρα Διαχείρισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, Δομή πρόληψης ασθενειών και ενημέρωσης, δομή πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο κ.α.).