Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 10:04

Εγκρίθηκε εσπευσμένα από την Οικονομική Επιτροπή η ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών του δήμου Πρέβεζας

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ενέκρινε το μεσημέρι της Πέμπτης η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Πρέβεζας το διαγωνισμό για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών του δήμου.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης και όπως τόνισε ο προϊστάμενος του τμήματος προγραμματισμού του δήμου Πρέβεζας κ. Σακκάς ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο για το διαγωνισμό, ο οποίος απέβη άγονος. Έτσι αναγκαστικά προχώρησε η διαδικασία ανοιχτής διαπραγμάτευσης όπου υπήρξαν 2 προσφορές, οι οποίες αξιολογήθηκαν και η επιτροπή διαγωνισμού ενέκρινε τη μία, η οποία έπρεπε να έρθει προς έγκριση στην οικονομική επιτροπή (η Οικονομική Υπηρεσία πρότεινε πως πρέπει να έρθει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκε προβληματισμός για το αν θα έπρεπε το θέμα να έρθει προς συζήτηση και έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Πιπιλίδης η οικονομική Επιτροπή εκτιμώντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη ναυαγοσωστών για τους λουόμενους, δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα γίνει στις 23 Αυγούστου και έτσι προχώρησε σήμερα στην έγκριση της εισήγησης της επιτροπής του διαγωνισμού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες οι παραλίες θα έχουν και πάλι ναυαγοσώστες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξει ένσταση από το δεύτερο που συμμετείχε στο διαγωνισμό, κάτι που θα σημάνει επιπλέον καθυστέρηση.

Ακολουθεί ο διάλογος που έγινε στη συνεδρίαση:

-Πιπιλίδης: Στα προ ημερησίας είναι η ναυαγοσωστική κάλυψη

-Σακκάς: έγινε ο διαγωνισμός, βγήκε άγονος και πήγαμε στη διαδικασία ανοιχτής διαπραγμάτευσης. Είχαμε δύο προσφορές, αξιολογήθηκαν και οι δύο, η μία είναι πλήρης και μπορεί να περάσει, ελέγξαμε τα χαρτιά και η επιτροπή διαγωνισμού πρέπει τώρα να κάνει μια εισήγηση στην οποία έχουμε μια διαφορά με την Οικονομική Υπηρεσία. Η οικονομική μας έστειλε ένα χαρτί το οποίο λέει αόριστα στα αποφαινόμενα όργανα και υποστηρίζει ότι πρέπει να πάει στο δημοτικό συμβούλιο, η νομοθεσία λέει ακριβώς όπως σας τη διαβάζω: η οικονομική επιτροπή με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 συντάσσει τη διακήρυξη, διεξάγει και κατακυρώνει όλες τις δημοπρασίες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στην παράγραφο 4 λέει ότι η οικονομική υπηρεσία με ειδική απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών μπορεί να παραπέμπει το συγκεκριμένο θέμα αρμοδιότητάς της στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του. Δηλαδή εσείς θα αποφασίσετε τώρα αν είναι ιδιαίτερα σοβαρό και πρέπει να πάει στο δημοτικό συμβούλιο.

-Πιπιλίδης: καταρχήν, είμαστε νομότυποι στη διαδικασία αυτή;

-Σακκάς: η διαδικασία είναι πλήρης

-Πιπιλίδης: μην πάμε πάλι σε ερωτήσεις και μου πειτε άλλα, στην περιφέρεια να πάρουμε εγκρίσεις και μας τα γυρίσουν πίσω...

-Βουκελάτος (νομικός  σύμβουλος του Δήμου): Να πω λίγο κάτι; Αυτό δεν είναι θέμα της νομικής υπηρεσίας;

-Πιπιλίδης: βεβαίως είναι

-Βουκελάτος: εγώ δεν θέλω να αμφισβητήσω τι λέει ο νόμος και τα λοιπά, αλλά αν υπάρξει θέμα...

-Πιπιλίδης: όλα είναι θέματα της νομικής υπηρεσίας και για αυτό σας έχουμε κοντά μας

-Βουκελάτος: ναι αλλά το λέω για τον εξής λόγο, μετά μας στέλνετε εμάς χαρτί...

-Σακκάς: φωνάξαμε τον κ. Τάσση

-Βουκελάτος: ωραία τότε, τελείωσε το θέμα. Αυτό ήθελα να πω, διότι και την άλλη φορά ο κ. Τάσης είχε πει τι κάνουμε εμείς εδώ; Αλλά αφού είναι έτσι, τελείωσε.

-Πιπιλίδης: εγώ πάντα κοιτάζω το νομότυπο της διαδικασίας

-Βουκελάτος: μα αυτό λέω κι εγώ, γιατί μετά θα μας έρθει εμάς

-Σακκάς: το κατεπείγον κρίνεται από την περιφέρεια

-Πιπιλίδης: το κατεπείγον κρίνεται από την περιφέρεια, εμένα όμως και το δημοτικό συμβούλιο αν το πάρω στο λαιμό μου και πω δεν το αποφασίζω στην οικονομική επιτροπή άστο για την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 23 του μηνός και μου πνιγούν δύο άτομα, θα τους πάω όλους κατηγορούμενους. Μπορώ να το κάνω εγώ αυτό και να το πάω στο δημοτικό συμβούλιο και να μην το πάω ως κατεπείγον με απόφαση της οικονομικής επιτροπής; Λοιπόν, η Οικονομική Επιτροπή κρίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αναμονή για λήψη απόφασης κατακύρωσης του διαγωνισμού από το δημοτικό συμβούλιο, και λόγω του άμεσου κινδύνου των λουομένων από τη μη ναυαγοσωστική κάλυψή τους, αποφασίζει και εγκρίνει την εισήγηση της επιτροπής του διαγωνισμού.

Η απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ψήφισε παρών ο κ. Παππάς)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του atpreveza.gr η εταιρεία που αναδείχθηκε ως ανάδοχος μέσα απο τη διαδικασία είναι πάλι η ίδια, η οποία είχε αναλάβει και τους προηγούμενους μήνες, με αρκετά προβλήματα όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ (δειτε εδω)