Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012 03:04

Νέος "Γολγοθάς" για τους Κλωστηριούχους

Έναν νέο «Γολγοθά» γεμάτο αβεβαιότητα και προβληματισμό καλούνται να περάσουν οι απολυμένοι των Κλωστηρίων, αφού λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπως επισημαίνει το Σωματείο τους σε ανακοίνωσή του, η κυβέρνηση τους επιφύλασσε νέο χριστουγεννιάτικο μποναμά.

Μετά την κατάργηση της Ειδικής Επιδοματικής Ενίσχυσης του ΟΑΕΔ η οποία θα αφήσει 34 άτομα σε λίγους μήνες χωρίς κανένα εισόδημα, το νέο «πακέτο» που παρέλαβαν τους ενημερώνει ότι ο χρόνος που διένυσαν στην ειδική επιδότηση (3.5 χρόνια) λογαριάζεται και συνυπολογίζεται ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου πρώην εργαζομένων στα Κλωστήρια Αλκης Λορέντζος, αυτό σημαίνει ότι ένας σημερινός 56χρονος που είχε κατοχυρώσει να βγει στην σύνταξη στην ηλικία των 58χρόνων (δηλαδή σε 2 χρόνια) τώρα μετατίθεται να βγει στην σύνταξη στην ηλικία των 62 χρόνων, δηλαδή επιπλέον 4 χρόνια κι αφού εξασφαλίσει επιπλέον 1200 μέρες ασφάλισης.

Το «μέτρο» μάλιστα επηρεάζει και όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί κάνοντας χρήση και πλασματικών χρόνων, θα ανακληθούν για να απορριφθεί το αίτημα συνταξιοδότησής τους ή για να ξεκινήσει προαιρετική ασφάλιση έως την συνταξιοδότησή τους.

Έτσι αναιρείται η ΚΥΑ 15344/445/23-4-2009 Φ.Ε.Κ 869/β/8-5-2009 παράγραφος Α3 που αναφέρει ότι ο «παραπάνω χρόνος ασφάλισης θεωρείται ως χρόνος πραγματικής εργασίας και λαμβάνεται υπόψη για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων λήψης πλήρους ή μειωμένης σύνταξης καθώς για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 10 του Ν825/78 όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την συνταξιοδότηση σύμφωνα με τον κανονισμό βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».

Τόσο ο κ.Λορέντζος όσο και η γενική γραμματέας του Σωματείου Σύλβια Ροπόκη σχολιάζουν ότι οι κυβερνώντες στέλνουν το «νέο μποναμά» στους απολυμένους των Κλωστηρίων την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα τεχνητής ευφορίας με αφορμή την λήψη της δόσης «που εξασφάλισε και θα φέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας» και την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μιλάει για ανάγκη «διχτυού προστασίας» των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.

Πάντως οι πρώην εργαζόμενοι των Κλωστηρίων με το Σωματείο τους θα συνεχίσουν τους αγώνες εξετάζοντας και τη νομική πλευρά του θέματος και δηλώνουν ότι σύντομα θα «ψάλλουν τα κάλαντα» και στην κυβέρνηση και σε αυτούς που τους ενέπαιξαν ή τους γύρισαν την πλάτη και δεν βοήθησαν ως όφειλαν να κάνουν.

Αναφορά από τον Κώστα Μπάρκα

Ο Βουλευτής Ν. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μπάρκας Κώστας, κατέθεσε αναφορά με το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε, το οποίο απευθύνεται προς την τοπική κοινωνία, γνωστοποιώντας την διπλή κοροιδία της κυβέρνησης απέναντι στους πρώην εργαζόμένους και πλέον πρώην δικαιούχους της ειδικής επιδοματικής ενίσχυσης του ΟΑΕΔ, που το Μεσοπρόθεσμο καταργεί από τις 31/12/12.

mparkas

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καθώς και ο Βουλευτής της περιοχής επισημαίνουν πως θα σταθούν δίπλα στους δίκαιους αγώνες των πολιτών που η κυβέρνηση επιλέγει να αντιμετωπίσει με ψέματα και αναλγησία.

«Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι άνεργοι, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που καθημερινά αγωνίζεται απέναντι στην ληστρική και ταξική συγκυβέρνηση των δυνάμεων του πλούτου, αξίζει μια καλύτερη ζωή. Το 2013 μπορεί και πρέπει να είναι έτος ανατροπής και κοινωνικά δίκαιης επανεκκίνησης, για τους πολλούς που σήμερα πεινάνε, κρυώνουν, στενάζουν, ασφυκτιούν. Η χρονιά που θα έρθουν τα πάνω - κάτω και “οι κάτω” πάνω» επισημαίνει στην αναφορά του ο βουλευτής.