Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 11:53

ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. , Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Ίδρυμα Ι. Λάτση “μπαίνουν δυνατά” για την Πολιτιστική Διαδρομή μέσω του “Διαζώματος” - Το βάρος στον Φορέα Διαχείρισης της Διαδρομής

Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας στο μεγάλο βάρος που δίνει το σωματείο “Διάζωμα” στον Φορέα Λειτουργίας/DMΜO της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αφορά και τα Αρχαία Θέατρα της Νικόπολης και της Κασσώπης (δείτε ΕΔΩ). Το “Διάζωμα” ρίχνει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη του Φορέα Διαχείρισης, ενώ παρουσιάζονται και δυνατοί “οικονομικοί παίκτες” να... να συμμαχούν για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια καλοκαιρινής συνεδρίασης του Δ.Σ. του “Διαζώματος”, πραγματοποιήθηκε για το θέμα ενημέρωση από τον κ. Ευδόκιμο Φρέγκογλου, στέλεχος του Διαζώματος, για την ολοκλήρωση επίσκεψης εργασίας στην Ήπειρο στο πλαίσιο υποστήριξης του Προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία θέατρα της Ηπείρου».

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Σταύρος Μπένος ενημέρωσε τα μέλη ότι το διάστημα από 10 έως και 11 Ιουλίου 2019, αντιπροσωπεία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», εκπροσωπούμενη από τους κ.κ. Ευδόκιμο Φρέγκογλου και Νίκο Στακιά, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Ήπειρο, στο πλαίσιο υποστήριξης του Προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία θέατρα της Ηπείρου» το διάστημα από 10 έως 11 Ιουλίου 2019. Πρόσθεσε ακόμη, ότι η αντιπροσωπεία αυτή αποτελεί τη δομή υποστήριξης του προγράμματος από πλευράς Διαζώματος και τα συμπεράσματα της επίσκεψης είναι πολύ ενθαρρυντικά για την πορεία εξέλιξης του προγράμματος. Αμέσως μετά, ο πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Φρέγκογλου. Ο κ. Φρέγκογλου εξέφρασε στα μέλη την ικανοποίησή του για την πορεία εξέλιξης του προγράμματος, καθώς διαπίστωσε στη διάρκεια της επίσκεψής του πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των αρχαιολογικών υποδομών, στη σύνδεση της διαδρομής με την τοπική επιχειρηματικότητα, καθώς επίσης και στη διακυβέρνηση του προγράμματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Φρέγκογλου, ενημέρωσε τα μέλη πως με τον κ. Στακιά πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο της δεκαπενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Cluster της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων και πρόεδρο του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις, κ. Νίκο Καράμπελα, και στη συνέχεια με τα στελέχη της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.», του Φορέα Διαχείρισης του προγράμματος, τους κ. Τέλη Σταγκίκα και Γεωργία Κιτσάκη. Ως μείζον θέμα προς επίλυση ο κ. Φρέγκογλου ανέδειξε τη «νομιμοποίηση» των δύο παραπάνω στελεχών ως εκπροσώπων/στελεχών του DMMO της Διαδρομής της Ηπείρου, καθώς και τη χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης του προγράμματος.

Πρόσθεσε επίσης, πως τα στελέχη είναι άριστα καταρτισμένα και έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για τη διαχείριση του προγράμματος. Ανέφερε επίσης, ότι ένας ακόμη θετικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του προγράμματος, είναι η συμμαχία που σταδιακά οικοδομείται με εταιρικά μέλη του Σωματείου, όπως ο Σ.Ε.Τ.Ε., η ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. , η Ε.Τ.Ε. και το Ίδρυμα Ι. Λάτση. Ο κ. Μπένος στη συνέχεια τόνισε την πολυπλοκότητα οικοδόμησης της διοίκησης του συγκεκριμένου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού, καθώς όπως ανέφερε συγκροτείται από ετερόκλιτους δικαιούχους και συμμετόχους.

Πρόσθεσε ακόμη πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί αλλαγή νοοτροπιών, ώστε η Περιφέρεια Ηπείρου να «προικίσει» το DMMO του προγράμματος με τους απαραίτητους πόρους για την άρτια λειτουργία του.

Ο πρόεδρος, ενημέρωσε τα μέλη πως σε ότι αφορά τη δημιουργία του cluster επιχειρηματικότητας, υπάρχει ήδη συμμετοχή από 60 επιχειρήσεις, που υπηρετούν άριστα τα κριτήρια της ισορροπημένης συμμετοχής γεωγραφικά και θεματικά. Η μεγάλη προτεραιότητα τώρα, τόνισε ο πρόεδρος, είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές - που η ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. έχει διαπιστώσει ότι είναι ικανές να τηρήσουν τα 7 κριτήρια ως προϋποθέση συμμετοχής στο σύμφωνο ποιότητας - να εκπληρώσουν σε καθορισμένο χρόνο και τα 7 κριτήρια (Φάση Διακρίβωσης). Το επόμενο βήμα είναι να προσληφθεί εξωτερικός πιστοποιητής που θα ελέγχει συνεχώς την τήρηση και των 7 κριτηρίων - και στη φάση εισδοχής και στη φάση της λειτουργίας των επιχειρήσεων - στα πλαίσια του συμφώνου ποιότητας (Φάση Πιστοποίησης).

Πρόσθεσε ακόμη πως είναι κρίσιμο άμεσα τα στελέχη της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. και του DMMO να εκπαιδευτούν στη διαχείριση και ενημέρωση της ιστοσελίδας του προγράμματος και πως είναι σημαντικό η ομάδα, σε επόμενη χρονική στιγμή, να εμπλουτιστεί με ένα ακόμη στέλεχος. Τέλος, ο πρόεδρος τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας να αποκτήσει η διαδρομή «συνείδηση λειτουργίας» (ωράρια λειτουργίας, μέσα μαζικής μεταφοράς, σύστημα υγείας κ.α.), με προτεραιότητα την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών για τις πιο κρίσιμες «λειτουργίες» που έχει ανάγκη ο επισκέπτης της διαδρομής .