Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 12:46

Βραδυφλεγής “βόμβα” για τους ΤΟΕΒ του Ν. Πρέβεζας και τους αγρότες οι αυξήσεις στο ρεύμα και οι απειλές για διακοπές από τη ΔΕΗ

Οι αλλαγές στη ΔΕΗ και η προσπάθεια εξορθολογισμού τους από τη νέα διοίκησή της με τις “ευχές” της Κυβέρνησης της ΝΔ, δημιουργούν “τριγμούς” στους ήδη προβληματικούς ΤΟΕΒ του Ν. Πρέβεζας (Αχέροντα, Μπόιδας-Μαυρής κ.α.).

Το atpreveza.gr έχει αναφερθεί διαχρονικά στο θέμα (δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ, παλαιότερα ρεπορτάζ) και στο πόσο σύνθετο μπορεί να γίνει, με σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Το 2018 ήταν για τη ΔΕΗ μια χρονιά ιστορικών ζημιών ύψους 903,8 εκατ. ευρώ, οι οποίοι οφείλονται σε παράγοντες όπως ο διπλασιασμός του κόστους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ κατά 223,8 εκατ. ευρώ και η αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος που επιβάρυνε και συνεχίζει να επιβαρύνει την επιχείρηση.

Το χρηματοδοτικό κενό με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2020 είναι της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ και είναι χρήματα τα οποία λείπουν από τη ΔΕΗ ούτως ώστε να ισοσκελίσει το ταμείο της, κατά την διάρκεια του επόμενου έτους.

Ποσό 906 εκατ. ευρώ αφορά σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς την αγορά. Οι ανεξόφλητες οφειλές πελατών της επιχείρησης ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στάσσης επανέλαβε με έμφαση και διαβεβαίωσε κατηγορηματικά τόσο την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τους εργαζόμενους, τους επενδυτές της επιχείρησης και το τραπεζικό σύστημα ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα κάνει ό,τι απαιτείται και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Τα μέτρα που ο κ. Στάσσης παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής είναι:

 λελογισμένος εξορθολογισμός των τιμολογίων, με αλλαγές που ισοσκελίζονται πλήρως από τη μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ και τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα

 Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από 10 σε 5%

 Θέσπιση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα για τα οικιακά τιμολόγια, με μηδενική επίπτωση για τους καταναλωτές ως προληπτικό μέτρο προστασίας

 Κατάργηση της έκπτωσης που ίσχυε στη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα για τα τιμολόγια των βιομηχανιών Μέσης Τάσης

 Εντατικοποίηση του ελέγχου και “κυνήγι με κάθε τρόπο και μέσο όλων των στρατηγικών κακοπληρωτών

 Έκπτωση 50% στο ανταγωνιστικό σκέλος του ΚΟΤ για άτομα σε μηχανική υποστήριξη.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν από τα πολιτικά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι τόσο ο κ. Μητστοτάκης όσο και ο κ. Βορίδης μέχρι πολύ πρόσφατα έταζαν στους αγρότες κυβερνητικές παρεμβάσεις με στόχο να “μειωθεί το κόστος παραγωγής”.

Οι αγρότες όμως βρίσκονται μπροστά σε αυξήσεις έως και 10% της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πράγμα που θα εκτινάξει το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Οι αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα έρχονται τη στιγμή που οι αγρότες είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους στους προμηθευτές, μεταξύ των οποίων είναι η ΔΕΗ. Το ίδιο ισχύει και για τους ΤΟΕΒ. Σημειωτέον ότι η επιδείνωση των προβλημάτων αγροτών και ΤΟΕΒ θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους λογαριασμούς με συνέπεια τη στέρηση ρευστότητας από τη ΔΕΗ αντί την επιδιωκόμενη τόνωσή της.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη αυτή κατάσταση, προχώρησε σε μία σειρά μέτρων προς στήριξη και ανακούφισή των αγροτών, έστω και πρόσκαιρη, όπως μείωση ΦΠΑ και στον αγροτικό ρεύμα από 13% σε 6% και στήριξη των ΤΟΕΒ.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το χώρο του Κινήματος Αλλαγής. 

Με ερώτηση τους προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Oικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, μαζί με τους Βουλευτές κ.κ. Α. Πάνα, Γ. Αρβανιτίδη και Κ. Σκανδαλίδη, τονίζουν ότι είναι αντιαναπτυξιακές οι ανατιμήσεις της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος και απαράδεκτη η διακοπή ηλεκτροδότησης αγροτών, ΤΟΕΒ , αγροτικών επιχειρήσεων, χωρίς δυνατότητα ρύθμισης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η ΔΕΗ δημιουργεί νέα εμπόδια, σε μια κρίσιμη περίοδο για την άρδευση των καλλιεργειών, αφού επιβαρύνει απροσδόκητα το κόστος παραγωγής.

Συγκεκριμένα, η αύξηση της τιμής του τιμολογίου αγροτικού ρεύματος που είναι συνέπεια των αυξήσεων που  ανακοίνωσε η ΔΕΗ την Παρασκευή 30 Αυγούστου με άμεση εφαρμογή, ύστερα από την Υπουργική απόφαση με αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917 προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στους παραγωγούς.

Οι αγρότες πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ρεύμα με μικρότερη χρέωση, αφού τα νέα δεδομένα φέρνουν ανατιμήσεις από 8,3% έως 9,6% (χαμηλή και μέση τάση) και συγκεκριμένα:

-Αγροτικό διακοπτόμενο χαμηλής τάσης: από 0,06412 ευρώ/kWh σε 0,06944 ευρώ/kWh (+8,3%) και πάγιο από 0,53 σε 0,60 ευρώ/το μήνα, δηλαδή αύξηση 13,2%. Αυξημένη είναι και η ελάχιστη χρέωση καθώς από 4,20 ευρώ/μήνα ανεβαίνει σε 4,55 ευρώ/μήνα.

-Αγροτικό διακοπτόμενο μέσης τάσης: από 0,05933 ευρώ/kWh σε 0,06503 ευρώ/kWh (+9,6%).

Επιπλέον σε όλα τα τιμολόγια χαμηλής τάσης προστίθεται και χρέωση CO2 με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2019, ενώ “κόβεται” στο μισό και η έκπτωση συνέπειας.

Εκτός από τα παραπάνω, σημαντικός αριθμός αγροτών, ΤΟΕΒ και αγροτικών επιχειρήσεων δεν έχει ήδη την δυνατότητα άντλησης του αναγκαίου αρδευτικού νερού, αφού η ΔΕΗ έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση, συνεπεία και της αδυναμίας τους να ενταχθούν στην ρύθμιση εξόφλησης παλαιών οφειλών.

Επειδή, στον βασικό πυλώνα της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα είναι εντελώς αντιαναπτυξιακό να εφαρμόζονται πολιτικές ανατιμήσεων και αύξησης του κόστους παραγωγής με μέτρα που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τον πρωτογενή τομέα.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί,

1) Ποια αντισταθμιστικά μέτρα προτίθεστε να λάβετε άμεσα για τους αγρότες, δεδομένου ότι ανακοινώσατε εκπτωτική πολιτική από 1 Ιανουαρίου 2020 για τους καταναλωτές μέσω νέων πακέτων υπηρεσιών της ΔΕΗ;

2) Προτίθεστε να θεσπίσετε βιώσιμη ρύθμιση του συνόλου των μέχρι σήμερα οφειλών των αγροτών, χωρίς την απαίτηση προκαταβολής ;

3) Προτίθεστε να στηρίξετε τους ΤΟΕΒ και τις αγροτικές επιχειρήσεις με ευνοϊκά τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος για αγροτική χρήση;

  1. Τι άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες θα λάβετε για την στήριξη των αγροτών;”.