Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 14:28

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κάλεσε τους μαθητές να κατακτήσουν τη γνώση και την παιδεία

Με θερμές ευχές για καλή και δημιουργική χρονιά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ.Νίκος Γεωργάκος έδωσε το παρών στην τελετή Αγιασμού διαδοχικά στο 1ο Γυμνάσιο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης , ενώ στη συνέχεια (συνοδευόμενος από την εντεταλμένη Σύμβουλο Παιδείας κ.Αθηνά Κωνσταντάκη) μετέβη στο 1ο Λύκειο προκειμένου παρακολουθήσει τον Αγιασμό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.Χρυσόστομο.

Ο κ. Γεωργάκος στο χαιρετισμό του φέρνοντας ως παράδειγμα αποσπάσματα κορυφαίων διαχρονικά προσωπικοτήτων των Γραμμάτων ( όπως ο Μέγας Βασίλειος , ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Ρήγας Φεραίος , ο φιλόσοφος Πλούταρχος και ο Μέγας Αλέξανδρος στον οποίο ανήκει η φράση “Στους γονείς οφείλουμε το ζην , στους δε δασκάλους το ευ ζην” ) κάλεσε τα παιδιά να κατακτήσουν τη γνώση και την παιδεία φτάνοντας έτσι στην επίτευξη των πιο υψηλών τους στόχων.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας διαβεβαίωσε ότι η νέα Δημοτική Αρχή έχει τοποθετήσει πολύ ψηλά στην ατζέντα της την σχολική παιδεία και στα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια, θα προσπαθήσει να σταθεί όχι απλά συνοδοιπόρος αλλά και εγγυητής της εύρυθμης και ομαλής σχολικής πορείας σε ότι αφορά τον Δήμο ,αλλά και σε ότι μπορεί να συνεισφέρει και εκτός αρμοδιοτήτων.

Τον Δήμο Πρέβεζας εκπροσώπησαν σε αντίστοιχες τελετές που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα σχολεία της Πρέβεζας και των Δημοτικών Ενοτήτων Λούρου και Ζαλόγγου, Αντιδήμαρχοι,καθώς επίσης Εντεταλμένοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι μεταφέροντας μαζί με τις ευχές τους και τον χαιρετισμό του Δημάρχου Πρέβεζας κ .Νίκου Γεωργάκου .

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΑΓΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2019-2020

Αγαπητά παιδιά μας, σημερινοί Δημότες του Δήμου της Καρδιάς μας, μέλλον του τόπου μας και μελλοντικοί πολίτες της Ελλάδας, σας εύχομαι ολόψυχα καλή νέα σχολική, παραγωγική και επιμορφωτική χρονιά!

Ο Δάσκαλος του Γένους μας Αδαμάντιος Κοραής είχε θέσει την αρχή ότι «Η Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Ακριβώς αυτό προασπίζουμε και εμείς στο Δήμο Πρέβεζας όπου βάζουμε τη σχολική παιδεία αλλά και τη γενική πολύ ψηλά στην ατζέντα μας και στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα προσπαθήσουμε να είμαστε όχι μόνο απλά οι συνοδοιπόροι σας, αλλά οι εγγυητές της εύρυθμης και ομαλής σχολικής σας πορείας σε ότι αφορά το Δήμο αλλά και σε ότι μπορεί να συνεισφέρει και εκτός αρμοδιοτήτων.

Σήμερα που ξεκινά η σχολική χρονιά και κάθε ημέρα είναι μία πολύ σπουδαία ημέρα όπου το φως της γνώσης υποδέχεται ότι πιο πολύτιμο έχουμε εμείς οι γονείς, όλους εσάς τα παιδιά μας, ώστε με τη μελέτη σας, την προσπάθειά σας και τη διδασκαλία των εκπαιδευτικών να νικήσετε το σκοτάδι της αμάθειας.

Η γνώση σας και η παιδεία σας θα αποτελούν στην πορεία σας ως πολίτες και επαγγελματίες τα πιο πολύτιμα και τα πιο ισχυρά σας αγαθά, και δεν μπορεί ουδείς να σας τα υποβαθμίσει, τα περιορίσει και πολύ περισσότερο να σας τα στερήσει!

Ο Μέγας Βασίλειος δίδαξε επ’ αυτού ότι «η παιδεία είναι η μόνη από τα αποκτήματα που δεν μπορεί να αφαιρεθεί και όσο ζει ο άνθρωπος και όταν πεθάνει»

Σας καλώ, από το νηπιαγωγείο έως και τους ενεργούς πολίτες της Τρίτης Λυκείου - με δικαίωμα ψήφου στις δημοκρατικές διαδικασίες της πολιτείας μας - να αγαπήσετε τη γνώση και να κατακτήσετε στις πιο υψηλές κορυφές της την ελληνική μας παιδεία.

Ο Ρήγας Φεραίος είχε γράψει ότι «Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη.»

Προχωρήστε μπροστά στο δρόμο της μάθησης και μαζί με τους εκπαιδευτικούς σας που έχουν τη μεγάλη ευθύνη και το υψηλό καθήκον ως προς εσάς και τους γονείς σας, οι οποία κάνουν κάθε θυσία για εσάς, επιλέξτε το δρόμο της προκοπής και της αριστείας. Μη λησμονήσετε ποτέ αυτό που ο Μέγας Αλέξανδρος είχε πει « Στους γονείς οφείλουμε το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην!»

Σήμερα τελούμε τον Αγιασμό , την έκτακτη ακολουθία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας που υπενθυμίζει τη Βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό.

Από αύριο το πρωί ξεκινάτε να ανεβείτε ακόμα ένα σκαλί, να κατακτήσετε ακόμα μία νέα κορυφή στο δρόμο προς την πνευματική και προσωπική σας καταξίωση.

Η παιδεία σας και η μόρφωσή σας αποτελεί δυναμική για το μέλλον του τόπου μας και εμείς πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να υπάρξουν οι συνθήκες και η ανάπτυξη να μπορέσετε να αξιοποιήσετε αυτές τις γνώσεις και τα ταλέντα σας στον τόπο που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε.

Ο Πλούταρχος είχε πει «Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μία φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει» και ως πατέρας και εγώ μίας μαθήτριας και ενός μαθητή αρχικά και στη συνέχεια ως Δήμαρχος Πρέβεζας, σας προτρέπω στο ακόλουθο.

Στην παιδεία και τη γνώση ξεπεράστε τις κλειστές πόρτες του «πρέπει» με τα κλειδιά του «θέλω να εξελιχθώ» και του «αγαπώ τη γνώση» ανοίγοντας το δρόμο της προκοπής και της αριστείας.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους λοιπόν με υγεία και φώτιση!

Από το γραφείο τύπου του δήμου Πρέβεζας