Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 13:03

Ανοίγει “κερκόπορτα εξόδου” από το ΥΠΕΣ για τους νυν εργαζόμενους στο “Βοήθεια στο Σπίτι”;

Προβληματισμό σε αρκετούς από τους εργαζόμενους στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, ένα πρόγραμμα του κοινωνικού κράτους το οποίο στελεχώνουν αρκετοί εργαζόμενοι και στο Δήμο Πρέβεζας, σκόρπισαν τα λόγια του Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», του Γιώργου Παπαδάκη, στον ΑΝΤ1.

Ακολουθεί η στιχομυθία με το Γιώργο Παπαδάκη:

Γ. Παπαδάκης:  Θα πληρώνονται οι άνθρωποι που είναι στο πρόγραμμα…

Τ. Θεοδωρικάκος: Θα πληρώνονται κανονικότατα… Αυτό που θα γίνει είναι να δώσουμε εντολή στο ΑΣΕΠ να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Συνεπώς οι εργαζόμενοι που σήμερα υπάρχουν- περίπου 3.000- και των οποίων λήγει το πλαίσιο στις 31 Δεκεμβρίου, θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να έλθουν οι επόμενοι.

Γ. Παπαδάκης: Θα έχουν κάποια μόρια;

Τ. Θεοδωρικάκος: Θα έχουν, θα έχουν. Αλλά δεν θα είναι ο μόνος τρόπος τα μόρια της εμπειρίας, διότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και νέους ανθρώπους οι οποίοι θα θέλουν να μπουν στην αγορά εργασίας. Τις προσλήψεις θα τις κάνει το ΑΣΕΠ. Θα πρόκειται για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δεν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε με συμβασιούχους από τη στιγμή που αυτή είναι μια μόνιμη υπηρεσία που παρέχουν οι Δήμοι και είναι μια σοβαρή υπηρεσία κοινωνικής πολιτικής, δεν υπάρχει λόγος κάθε τρεις και λίγο…

Με το Ν. 4583/2018, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταστήσει το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μόνιμο θεσμό του κοινωνικού κράτους και έβαλε τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων. Θυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα στο Δήμο Πρέβεζας είχαν ταλαιπωρηθεί αφάνταστα και επί χρόνια, με καθεστώς απληρωσιάς και ανασφάλειας (δείτε ΕΔΩ).

Όπως είχε επισημάνει ο τότε Υπουργός ΥΠΕΣ κ. Χαρίτσης: “... Οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που εργάζονται ήδη στο πρόγραμμα μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις στην ίδια ειδικότητα και στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες των δήμων.

Οι εργαζόμενοι που καταλαμβάνουν τις νέες θέσεις απασχολούνται για μια, τουλάχιστον, δεκαετία στις υπηρεσίες του προγράμματος και δεν μετακινούνται, αποσπώνται ή μετατάσσονται σε άλλες θέσεις”.

Παρ' όλα αυτά ο κ. Θεοδωρικάκος άφησε να εννοηθεί ότι οι νυν εργαζόμενοι στο πρόγραμμα δεν είναι εξασφαλισμένοι, λόγω της εμπειρίας και του κόπου τους μέσα από το “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 6 Σεπτεμβρίου 2019, στη Θεσσαλονίκη, με το προεδρείο των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά τη συνάντηση η πρόεδρος κ. Ζωή Ιωακειμίδου, η ΓΓ κ. Θεοπίστη Φανάρα και η Ταμίας κ. Δήμητρα Ταξίδου, εκφράζοντας το πανελλήνιο συντονιστικό τους όργανο διατύπωσαν στον υπουργό την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον.

Ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία ότι πρόθεση της κυβέρνησης  είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνεχισθεί κανονικά και θα υπάρξει προκήρυξη  του έργου μόλις οι Δήμαρχοι αποστείλουν το αίτημά τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει μέριμνα να μη δημιουργηθεί κανένα κενό στο πρόγραμμα.  Για το σκοπό αυτό οι σημερινοί εργαζόμενοι θα παραμείνουν στη θέση τους για το διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να αναλάβουν οι νέοι επιτυχόντες του προγράμματος.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μακεδονία – Θράκη Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Θεόδωρος Λιβάνιος και ο ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Ερώτηση κατέθεσε και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, στην οποία αναφέρει:

“Στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” εργάζονται 3500 εργαζόμενοι σε 875 δομές και προσφέρουν κοινωνική στήριξη και βοήθεια σε πάνω από 100.000 συνανθρώπους μας που εντάσσονται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμΕΑ, υπερήλικες, κ.ά.).

Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” συνεχίζει με εφήμερο χαρακτήρα και είναι κάθε χρονιά στον αέρα, αφού η χρηματοδότησή του είναι λειψή και διατηρείται με συνεχείς παρατάσεις, παραμένοντας μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας.

Με το νόμο 4583/2018 άρθρο 91 δρομολογήθηκε η διαδικασία για την ένταξη του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ Α΄ βαθμού. Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 91, οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι” συνεχίζουν να εργάζονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που έχουν παραταθεί μέχρι 31/12/2019 (άρθρο 153 του νόμου 4483/2017). Επίσης σύμφωνα με την παρ.5 οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι” θα συνεχίσουν να απασχολούνται μέχρι τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων στις οργανικές θέσεις.

Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν το τέλος του έτους 2019 και ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, πράγμα που δημιουργεί την ανησυχία στους εργαζόμενους, ότι βρίσκονται στον “αέρα”.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε έγκαιρα να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός πρόσληψης και τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να μην βρεθούν οι εργαζόμενοι τελευταία στιγμή χωρίς ενεργή σύμβαση και χωρίς νομοθετικό πλαίσιο για την μισθοδοσία τους”.