Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019 10:36

Νέος χώρος φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στην Ήπειρο – Υποψήφιο το παραλιακό μέτωπο του Ν. Πρέβεζας

Σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Σε αυτή πήραν μέρος η ηγεσία του Υπουργείου -Υπουργός, Αναπληρωτής Υπουργός, Υφυπουργός, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και οι 13 Περιφερειάρχες, μεταξύ αυτών και ο Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε την κατάσταση ανά την επικράτεια και τόνισε τον εθνικό χαρακτήρα του ζητήματος αλλά και την προτεραιότητα του Υπουργείου για τη μεταφορά στην ενδοχώρα των οικογενειών με ανήλικα τέκνα, από τα νησιά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε επίσης ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019-2020. Αυτό περιλαμβάνει 13 νέους χώρους φιλοξενίας, έναν ανά περιφέρεια της χώρας και ισοκατανομή των πληθυσμών.

Στα πλαίσια της σύσκεψης, αποφασίστηκε ότι το προσεχές διάστημα θα κατατεθούν προτάσεις για χώρους φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων στην ενδοχώρα, σε ενίσχυση της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών και αναλογικής κατανομής ανά περιφέρεια. Οι χώροι θα αφορούν κυρίως σε ξενοδοχεία ή και διαμερίσματα που θα ενοικιασθούν.

Για το νέο χώρο φιλοξενίας που θα δημιουργηθεί στην Ήπειρο, υποψήφιο είναι το παραλιακό μέτωπο του Ν. Πρέβεζας, καθώς τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες η κίνηση για τα τουριστικά καταλύματα είναι μειωμένη, σε αντίθεση με τα ορεινά της Ηπείρου, που “ποντάρουν” τουριστικά αυτή την περίοδο. Παρ' όλα αυτά οι προτάσεις θα κατατεθούν έπειτα από διαβούλευση και προσεκτικούς χειρισμούς.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε, ακόμη, ότι θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας για το νέο δίκαιο για το άσυλο που θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει.

Εν συνεχεία, το λόγο πήραν οι Περιφερειάρχες, οι οποίοι με τη σειρά τους εξέφρασαν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τη βούληση για συνεργασία με το Υπουργείο πάνω σε αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο.

Οι αστυνομικοί διευθυντές που παρίσταντο διαβεβαίωσαν τη λήψη αυξημένων μέτρων αστυνόμευσης, για την ασφάλεια των πολιτών.