Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019 11:43

Αλλάζουν πλήρως τα δεδομένα για την αξιοποίηση του Πεδίου Βολής Παντοκράτορα; - Αναλυτικό ρεπορτάζ

Στα ζητήματα αξιοποίησης των ανενεργών πρώην στρατοπέδων της Πρέβεζας, έχουμε αναφερθεί με μία σειρά αποκαλυπτικών ρεπορτάζ στο atpreveza.gr στο πρόσφατο παρελθόν. Η προηγούμενη δημοτική αρχή του Χρήστου Μπαΐλη είχε προχωρήσει μάλιστα στη σύνταξη Master Plan για το Σολωμού και το Πεδίο Βολής (δείτε ΕΔΩ), το οποίο είχε “περάσει” και από το δημοτικό συμβούλιο. Επρόκειτο για ένα φιλόδοξο πλάνο επένδυσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με βάση του ξενοδοχειακές μονάδες πολυτελείας.

Το πλάνο μάλιστα ήταν έτοιμο να εξελιχθεί σε μία τεράστια επένδυση στην πόλη της Πρέβεζας, που θα συμπεριλάμβανε το στρατόπεδο “Αθανασιάδη” (Κάστρο Αγίου Γεωργίου) και το άλσος Κάλπαμπα στον Παντοκράτορα, καθώς και τα Ιαματικά Λουτρά, με ανταλλαγές εκτάσεων ανάμεσα στο Δημόσιο, το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) και το Δήμο της Πρέβεζας. Για το συγκεκριμένο project, το οποίο ήταν πολύ κοντά στο να υλοποιηθεί (τα “έσπασαν” Τσίπρας-Καμμένος, οπότε όλα άλλαξαν...) είχαν εμπλακεί μάλιστα και ο τότε Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος (δείτε ΕΔΩ).

Ενδεχομένως όμως να υπάρξουν αλλαγές για το Πεδίο Βολής, που δημιουργούν νέα δεδομένα.

pedio5 a

Πριν από μερικούς μήνες το ΤΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

“Μετά από πρωτοβουλία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, ενσωματώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διάταξη σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων [Ν.4609/2019,Άρθρο 46(ΦΕΚ 67Α΄ 3 Μαϊ19)] με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα, αναφορικά με τα ακίνητα του Ταμείου που απαλλοτριώθηκαν για κάλυψη αναγκών του Στρατού Ξηράς, καταβλήθηκε η δαπάνη από το ΤΕΘΑ, αλλά έχουν εγγραφεί ως κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή αναλήφθηκε, προκειμένου να θεραπευθεί η επί δεκαετίες εσφαλμένη πρακτική, όπου οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων για κάλυψη αναγκών του ΣΞ  που διενεργούντο με δαπάνες ΤΕΘΑ, κηρύσσοντο υπέρ του Δημοσίου, οπότε τα υπόψη ακίνητα περιέρχοντο ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.

Μετά την ψήφιση του ανωτέρω Άρθρου 46, τόσο οι παλαιότερες εσφαλμένες εγγραφές θα διορθωθούν, οπότε τα υπόψη ακίνητα θα μεταγραφούν υπέρ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, όσο και οι τρέχουσες – μελλοντικές απαλλοτριώσεις, για τις οποίες η αναγκαία αποζημίωση θα καταβληθεί από το Ταμείο, αυτές πλέον θα συντελούνται υπέρ του Ταμείου και θα αποτελούν περιουσία του. Τέλος, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, το Ταμείο θα ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να μεταγραφούν και να περιέλθουν στο χαρτοφυλάκιό του άνω των 329 ακινήτων, που μέχρι σήμερα ήταν εσφαλμένα εγγεγραμμένα στο Ελληνικό Δημόσιο, αυξάνοντας έτσι κατά πολύ την περιουσία του, παρέχοντας ταυτόχρονα στο Ταμείο τη δυνατότητα αξιοποίησης των ακινήτων αυτών, εφόσον έχουν ήδη ή θα αποδεσμευθούν μελλοντικά από το ΓΕΣ”.

Η διάταξη αυτή “φωτογραφίζει” στρατόπεδα και πεδία βολής, όπως το “Καρατάσιου” στο Δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και το Πεδίο Βολής στον Παντοκράτορα. Αν αυτό σημαίνει πως η έκταση στον Παντοκράτορα από το “Ελληνικό Δημόσιο”, περνά πλέον στις Ένοπλες Δυνάμεις, τότε ο... συσχετισμός δυνάμεων για το Δήμο Πρέβεζας σε μία διαπραγμάτευση πάει... περίπατο.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το κρίσιμο αυτό θέμα της αξιοποίησης των στρατοπέδων θα τοποθετηθεί αργά ή γρήγορα και ο νέος Δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος. Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr δε βλέπει με... καλό μάτι την επένδυση σε ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά οραματίζεται κάτι διαφορετικό. Η συνέχεια θα το δείξει...