Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 12:25

Προχωρά η υδροδότηση της Βούλιστας Παναγιάς – Τροποποιείται η μελέτη

Απόφαση που σηματοδοτεί την απρόσκοπτη προσπάθεια του Δήμου Ζηρού να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει την κατασκευή του δικτύου υδροδότησης του οικισμού Βούλιστα Παναγιάς, καταγράφηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζηρού.

Ειδικότερα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την τροποποίηση της μελέτης του έργου «Υδροδότηση οικισμού Βούλιστας Τοπικής Κοινότητας Παναγιάς» συνολικού προϋπολογισμού 320.967,74 ευρώ, καθώς η εταιρεία που έχει αναλάβει τις εργασίες προτείνει την αντικατάσταση του χαλυβδοσωλήνα από πολυαιθυλένιο και η πορεία των αγωγών να ακολουθεί τη χάραξη της τοπικής οδοποιίας Παναγία – Βούλιστα.

Το αίτημα αυτό απορρέει λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναπτύχθηκαν στην περιοχή του έργου τα τελευταία χρόνια και αποτέλεσμα ήταν η διαμόρφωση ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών που αφορούν σε διάβρωση του εδάφους και κατολισθήσεις, κατά μήκος της προτεινόμενης χάραξης του δικτύου μεταφοράς νερού στις θέσεις όπου αυτό κινείται εκτός οδοποιίας και ως εκ τούτου η αδυναμία εφαρμογής, σε ορισμένες θέσεις, της κατά μήκος χάραξης των μελετημένων έργων.

Με στόχο την υλοποίηση του έργου εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και της δεσμευμένης πίστωσης, εξετάσθηκαν εναλλακτικές χαράξεις κατά μήκος τμημάτων περιορισμένου μήκους αξιοποιώντας αγροτικές οδούς ή και μονοπάτια. Σημειώνεται ότι κατά το χρόνο εκπόνησης της μελέτης οι ανωτέρω συνθήκες δεν είχαν διαμορφωθεί και προς τούτο άλλωστε είχε ολοκληρωθεί και σχετική τοπογραφική αποτύπωση. Σήμερα, πέραν των νέων εδαφοτεχνικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην άμεση περιοχή του έργου, αναπτύσσεται έντονη βλάστηση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την πρόσβαση των μηχανημάτων κατασκευής.

Οι εργασίες στη Βούλιστα εντάσσονται στο ευρύτερο έργο με τίτλο : «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση στο Δήμο Ζηρού», συνολικού προϋπολογισμού 2.391.967,74 €, που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα « ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι », στον άξονα προτεραιότητας « Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης».