Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 16:09

Παίρνει μέτρα το Λιμεναρχείο Πρέβεζας για να βάλει τάξη στην περιοχή ΒΔ του αλιευτικού καταφυγίου

Την ανάγκη για λήψη μέτρων για την ανεξέλεγκτη αγκυροβολία και κυκλοφορία επαγγελματικών – ερασιτεχνικών πλοίων αναψυχής στο λιμάνι της Πρέβεζας, στη θαλάσσια περιοχή αλιευτικού καταφυγίου Λιμένα Πρέβεζας, ώστε να βάλει τάξη στην περιοχή διέγνωσε το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.

Με απόφασή του που βασίζεται και στην 129/2019 απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, βάζει όρια στην αγκυροβολία στην ευρύτερη περιοχή Όρμου Βαθύ, στην περιοχή που οριοθετείται στον παραπάνω χάρτη.

Ουσιαστικά με την απόφασή του το Λιμενικό πετυχαίνει τα παρακάτω:

  • Καθορίζεται ως αγκυροβόλιο για ολιγοήμερη παραμονή των κάθε είδους Επαγγελματικών – Ερασιτεχνικών πλοίων αναψυχής στη θαλάσσια περιοχή Β-ΒΔ του αλιευτικού καταφυγίου Λιμένα Πρέβεζας που περικλείεται μεταξύ των στιγμάτων, όπως αυτά αποτυπώνονται στο απόσπασμα δορυφορικής απεικόνισης:

  • Ο χρόνος παραμονής για τα σκάφη δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (04) ημέρες από την αγκυροβολία τους. Με έγκριση της Λιμενικής Αρχής, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν τεκμηριωμένα δεν επαρκεί ο χώρος στην ευρύτερη περιοχή λιμένα, ο παραπάνω χρόνος παραμονής δύναται να παραταθεί κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων (κυβερνήτη- πλοιοκτήτη ή ναυτικού πράκτορα) στο Λιμεναρχείο Πρέβεζας.

  • α) Η αγκυροβολία σκαφών στο αγκυροβόλιο λιμένα Πρέβεζας πραγματοποιείται από τους Κυβερνήτες αυτών σύμφωνα με τις διατάξεις του Δ.Κ.Α.Σ. και τους κανόνες της ναυτικής τέχνης και εμπειρίας. β) Ο Κυβερνήτης του σκάφους που αγκυροβολεί στο αγκυροβόλιο λιμένα Πρέβεζας, μεριμνά και λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια του σκάφους του και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

  • Όλα τα σκάφη που εισέρχονται ή εξέρχονται από το αγκυροβόλιο, οφείλουν να πλέουν με ασφαλή ταχύτητα, λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες και τις ελικτικές ικανότητες του σκάφους, κατά την κρίση του Κυβερνήτη και κατά την παραμονή τους σε αυτό στη διάρκεια της νύχτας να φέρουν αναμμένους, σύμφωνα με τον Δ.Κ.Α.Σ., τους προβλεπόμενους φανούς αγκυροβολίας.

  • Οι παραβάτες της απόφασης αυτής, ανεξάρτητα από τις ποινικές και αστικές ευθύνες που φέρουν κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 157 του ν.δ. 187/73 «Περί Κώδικος Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου» (ΦΕΚ 261 Α΄/73), με το οποίο κυρώθηκε ο «Κώδικας Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν αρκετά παράπονα και από επαγγελματίες αλιείς για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο χώρο στην είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου, με τους κινδύνους που τη συνοδεύουν για τα σκάφη, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- το Λιμενικό είχε συναντήσει περιπτώσεις τουριστών με σκάφη, που είχαν αφήσει αγκυροβολημένα τα σκάφη τους στο συγκεκριμένο χώρο μέχρι και 15(!) ημέρες.