Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012 02:48

Επιστολή της Επιτροπής Πολιτών Φιλιππιάδας για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Επιτροπή Πολιτών Φιλιππιάδας, σε δύο συνεδριάσεις της, πριν και μετά την παρουσίαση της Β1 φάσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ)  εξέτασε την πρόταση της μελετητικής ομάδας και κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα.

1.Οι κατευθύνσεις ανάπτυξης που προτείνονται και συγκεκριμένα:

a.Στον αγροτικό τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία).

b.Στην μεταποίηση.

c.Στις προώθηση ήπιων μορφών τουρισμού.

κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της περιοχής μας.

Απαιτείται όμως η διεύρυνσή τους, προβλέποντας και αντίστοιχες χωροταξικές ρυθμίσεις στα θέματα:

a.Ενέργειας.

b.Αξιοποίησης Υδάτινων πόρων.

c.Διαχείρισης απορριμμάτων.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο στην επεξεργασία σχεδίων δράσης και αναγκαίων χωροταξικών διευθετήσεων με τους Δήμους Άρτας και Πρέβεζας.

2.Αν και απαιτείται περισσότερο λεπτομερής αξιολόγηση για κάθε ξεχωριστή περίπτωση θεωρούμε ότι οι προτεινόμενες ζώνες παραγωγικών κ.λπ. δραστηριοτήτων βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση και συμβάλουν τόσο στην αντιμετώπιση χρόνιων και σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην διαμόρφωση ευνοϊκών  συνθηκών διαβίωσης όσο και στην υποστήριξη και ενίσχυση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

3.Θεωρούμε ότι η φυσιογνωμία που προτείνεται για το οικιστικό συγκρότημα της πόλης της Φιλιππιάδας μέσα από τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις:

a.Τη δημιουργίας Βιομηχανικού Πάρκου ανάπτυξης μεταποιητικών δραστηριοτήτων στην Γέφυρα Καλογήρου.

b.Τη δημιουργίας περιοχής ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων πτηνο-κτηνοτροφίας στη Μπουσούλιζα.

c.Την αλλαγή του χαρακτήρα και την ένταξη στον οικιστικό ιστό της Εθνικής Οδού μετά την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού

d.Την δημιουργία ζώνης εναλλακτικού τουρισμού εκατέρωθεν του ποταμού Λούρου.

e.Την δημιουργία ενιαίου πάρκου, το περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει να καθορισθεί με σαφήνεια και υπευθυνότητα, και που θα περιλαμβάνει τη Λίμνη Ζηρού, τον ποταμό Λούρο, τις πηγές Αγίου Γεωργίου, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο το σπήλαιο Ασπροχάλικο.

f.Την ενδυνάμωση του οικιστικού συμπλέγματος της Φιλιππιάδας με την επέκταση και την πολεοδόμηση των πολεοδομικών ενοτήτων της αλλά και την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού της κέντρου.

Θέτουν τις βάσεις για την δημιουργία ενός ιδιαίτερα θελκτικού περιβάλλοντος για την ζωή των κατοίκων.

Καλούμε τον Δήμο σε άμεση κινητοποίηση στην κατεύθυνση αλλαγής της χάραξης της σύνδεσης Γέφυρας Καλογήρου – Ιόνιας Οδού καθώς από τις μέχρι σήμερα πληροφορίες έρχεται σε αντίθεση με τις παραπάνω προτάσεις και ιδιαίτερα με το σημείο d. Επίσης απαραίτητη είναι η άμεση κινητοποίηση του Δήμου στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της όχλησης που θα προέλθει από τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού και τις πιθανές επιπτώσεις της στην ανάπτυξη ανεξέλεγκτων παραγωγικών δραστηριοτήτων

4.Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι ο προτεινόμενος από την μελέτη τρόπος πολεοδόμησης του οικιστικού συγκροτήματος Φιλιππιάδας, μέσω αφενός της επέκτασης της Νέας Φιλιππιάδας και αφετέρου της πολεοδόμησης των μη οριοθετημένων περιοχών της Παλαιάς και του Ελευθεροχωρίου είναι νομικά ορθός και στηρίζεται στο άρθρο 4 του Νόμου 2508/1997.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά την ενεργοποίηση του παραπάνω νόμου δεν είναι πλέον νομικά εφικτός, στα πλαίσια σύνταξης του ΓΠΣ, ο καθορισμός των ορίων των οικισμών με παλαιότερα νομοθετήματα, τα οποία προσέφεραν μεγαλύτερη ευελιξία, ως οικισμοί προϋφιστάμενοι του 1923.

Είναι και αυτό ένα δείγμα των ‘’χαμένων ευκαιριών’’ για τις οποίες πρωτίστως είναι υπεύθυνοι όσοι ακόμη και σήμερα με συγκαλυμμένο ή απροκάλυπτο τρόπο επιδιώκουν να ‘’βρουν τρόπο να σταματήσουν του ΓΠΣ’’ και όσοι σπεύδουν να αναδειχθούν σε θλιβερούς απολογητές και θεσμικούς υποστηρικτές των πρώτων.

5.Θεωρούμε ότι είναι νομικά εφικτή η ΕΝΙΑΙΑ αντιμετώπιση του οικιστικού συγκροτήματος της Φιλιππιάδας, εφόσον οι οικισμοί της απογράφονται ΕΝΙΑΙΑ ήδη από το 1981Η αιτιολογία αυτή είναι αδιαμφισβήτητη και ισχυρή.

Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση η Παλαιά και το Ελευθεροχώρι θα αντιμετωπισθούν σαν διακριτές πολεοδομικές ενότητες για τις οποίες απαιτείται πολεοδόμηση.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, ότι σε κάθε περίπτωση ο καθορισμός και ακόμη περισσότερο η αλλαγή των όρων δόμησης πέραν του συντελεστή δόμησης δεν είναι εφικτή μέσω της σύνταξης του ΓΠΣ και ότι απαιτείται η σύνταξη πολεοδομικής μελέτης.

6.Δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε, ποιος από τους δύο τρόπους μπορεί ενδεχομένως να δώσει  μεγαλύτερα περιθώρια στον καθορισμό των ορίων των προτεινόμενων προς πολεοδόμηση περιοχών ώστε να αντιμετωπισθούν με μεγαλύτερη ευελιξία τα προβλήματα που προκύπτουν από την χρόνια επικράτηση αυθαίρετων πρακτικών.

Απαιτείται επομένως η άμεση λήψη πρωτοβουλιών και συντονιστικών ενεργειών, από την πλευρά του Δήμου στην κατεύθυνση της Επιτροπής Παρακολούθησης της μελέτης ώστε να διερευνηθούν αυτές οι πιθανές δυνατότητες και να συμφωνηθούν οι αναγκαίες επεκτάσεις και διορθώσεις των προτεινόμενων ορίων.

Ιδιαίτερα ο Δήμος πρέπει να συνδράμει άμεσα με πληροφορίες, κατευθύνσεις και μέσα τους ενδιαφερόμενους πολίτες, στην υποβολή τεκμηριωμένων απαιτήσεων προς την Επιτροπή Παρακολούθησης, πριν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην ίδια κατεύθυνση απαιτείται και η επί τόπου παρουσία εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του μελετητικού γραφείου στις παραπάνω διαδικασίες ώστε να δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες και να συγκροτηθεί ένα ολοκληρωμένος φάκελος για κάθε περίπτωση.

7.Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να δρομολογηθεί το ζήτημα της πρόσφατης απογραφής. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι αποδεικνύεται μεγαλύτερη πληθυσμιακή εξέλιξη  σε σχέση με τα χρησιμοποιούμενα από την μελέτη στοιχεία, είναι απαραίτητο ο Δήμος να τα καταθέσει επίσημα στην Επιτροπή Παρακολούθησης και να δώσει άμεσα εντολή προς της μελετητική ομάδα για τον επανακαθορισμό των ορίων σύμφωνα με αυτά.

Ιδιαίτερα σήμερα που πιθανολογείται ισχυρά η επανάκαμψη πληθυσμού από τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα τώρα πριν οδηγηθούμε γρήγορα σε σημαντικά προβλήματα.

8.Η μείωση του συντελεστή δόμησης στο ιστορικό κέντρο της Νέας Φιλιππιάδας είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά έχει αποφασισθεί ήδη από το Δημοτικό Συμβούλιο σε προηγούμενη φάση.

Τονίζουμε στους πολίτες που θεωρούν ότι οι περιουσίες τους θίγονται από αυτή την μείωση ότι:

a.Οι περιουσίες στηρίχθηκαν τόσα χρόνια σε φούσκες που ‘’έστησαν’’ ορισμένοι με το αζημίωτο. Φούσκες που έσπασαν με την πρώτη δυσκολία

b.Οι περιουσίες και η αξία που δυνητικά μπορούν να αποκτήσουν, στηρίζεται στην κοινή και οργανωμένη προσπάθεια για ανάπτυξη και την σχεδιασμένη αναβάθμιση της πόλης και του ιστορικού της κέντρου. Όχι σε αυθαίρετες ενέργειες που οδηγούν αργά ή γρήγορα σε αδιέξοδα.

Θεωρούμε ότι ο συντελεστής δόμησης πρέπει να καθορισθεί με ειδική μελέτη στηριγμένη σε επιστημονικά κριτήρια προκειμένου να διασφαλισθεί ο ορθότερος με βάση τα πολεοδομικά στοιχεία του ιστορικού κέντρου αλλά και το αδιάβλητο της διαδικασίας έναντι πιθανών ενστάσεων.

9.Απευθυνόμαστε επίσης σε όλους τους συμπολίτες μας που καλοπροαίρετα ανησυχούν και επιφυλάσσονται για την δυνατότητά μας να υλοποιήσουμε τα προβλεπόμενα από την μελέτη, ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι μόνο πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην έγκριση του ΓΠΣ και την διασφάλιση χρηματοδοτήσεων για την υλοποίησή του  προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα πολλά και χρόνια προβλήματα αλλά και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί καμία απολύτως χρηματοδότηση για πολεοδομικά και αναπτυξιακά θέματα χωρίς την ύπαρξη ΓΠΣ.

Το ΓΠΣ είναι το απαραίτητο εργαλείο για το σχεδιασμό του μέλλοντός μας.

Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος . Έχουν χαθεί επίσης πολλές ευκαιρίες. Δεν πρέπει να χαθούν άλλες.

Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται και από την σημερινή Δημοτική Αρχή κρίνουμε ότι ξεπερνούν τα όρια του επιτρεπτού και του αναγκαίου για την επίλυση των όποιων προβλημάτων και οδηγούνται αν δεν βρίσκονται ήδη στην σφαίρα της ‘’πολιτικής διαχείρισης’’ και όχι της άμεσης επίλυσης του ζητήματος.

Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα και αποφασιστικά.