Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 11:22

“Χοντρό ζήτημα” για τα οικονομικά των Δήμων του Ν. Πρέβεζας τα απορρίμματα – Έρχονται αυξήσεις-φωτιά στα τέλη;

Έχουμε αναφερθεί με αναλυτικό ρεπορτάζ (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), για το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει στους Δήμους Πρέβεζας και Πάργας με το νέο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και τη μεταφορά τους στο εργοστάσιο επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, σύμφωνα και με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και ο Δήμος Ζηρού αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς ζήτημα.

Θυμίζουμε πως το έργο έχει πραγματοποιηθεί και λειτουργεί με τη μορφή ΣΔΙΤ και η Περιφέρεια, αλλά και οι Δήμοι, έχουν αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στην εταιρεία.

Από τη στιγμή που οι ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στις περιφερειακές ενότητες δεν έχουν ολοκληρωθεί, το κόστος αυξάνεται και σε πρώτη φάση θα παρακρατείται ένα ποσό μέσω των ΚΑΠ των Δήμων για να καλυφθεί το χρηματικό ποσό που θα έπρεπε να έχει δοθεί, στο διάστημα που οι Δήμοι θα έπρεπε και δεν μετέφεραν τα απορρίμματά τους στο νέο εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι.

Παράλληλα, υπάρχει ένα επιπλέον ζήτημα στο κόστος, καθώς θα υπάρχει και μεταφορά των υπολειμμάτων προς τους ΧΥΤΥ.

Σε δεύτερη φάση είναι πιθανό να προκληθεί αναπροσαρμογή των τελών των Δήμων, που μπορεί να αγγίξει μεγάλες αυξήσεις, ενδεχομένως 3 και 4 φορές επάνω.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη σύμβαση οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων στη Μονάδα ΑΣΑ η οποία ανέρχεται στις 80 χιλιάδες τόνους. Οπότε το αντίστοιχο χρηματικό ποσό που θα λαμβάνει η εταιρεία είναι ξεκάθαρα εγγυημένο.

Ο Δήμος Πρέβεζας σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία τη μεταφορά στο εργοστάσιο ΑΣΑ στα Ιωάννινα αντί του ποσού των 235.848 ευρώ (δείτε ΕΔΩ).

Την ίδια στιγμή, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης υπέγραψε την παράταση του έργου “Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) Περιφέρειας Ηπείρου” (δείτε ΕΔΩ), τροποποιώντας το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πράξης, με αρχική ημερομηνία έναρξης 01/08/2017 και λήξης 31/12/2019, σε νέα ημερομηνία έναρξης 27/09/2017 και λήξης 30/06/2021, βάσει των πραγματικών νομικών δεσμεύσεων και των παρατάσεων των συμβατικών χρόνων περαίωσης των υποέργων των εργολαβιών και της μετάθεσης του συμβατικού χρόνου παράδοσης του υποέργου της προμήθειας.

Τα επόμενα δημοτικά συμβούλια πάντως στους Δήμους Πρέβεζας, Πάργας, Ζηρού με τις αντίστοιχες εισηγήσεις για τα τέλη αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.