Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 11:35

Eλεγχόμενη δίωξη μη δεσποζόμενων ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων, στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας

Tην ελεγχόμενη δίωξη μη δεσποζόμενων ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων, στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας, από ειδικά συνεργεία κυνηγών, μελών των συνεργαζόμενων με το Υπουργείο τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγών Πρέβεζας, Καναλακίου και Φιλιππιάδας αποφάσισε κατ' εξαίρεση ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Μιχελάκης.

Τα συνεργεία θα λειτουργήσουν άμεσα μετά από την συγκρότησή τους και έως τις 15-09-2020.

Κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας των συνεργείων δίωξης, οι κυνηγοί που θα συμμετέχουν σε αυτά, θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτων, να φορούν ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική γωνία και για το ίδιο χρονικό διάστημα επιτρέπεται σε αυτούς η χρήση κυνηγετικών όπλων και η χρησιμοποίηση σκύλων ιχνηλατών.

Η επίβλεψη της διαδικασίας θα γίνεται από δύο δασικούς υπαλλήλους και οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι του συνεργείου, και επικουρικά θα συμμετέχει ένας ομοσπονδιακός θηροφύλακας.

Η ρύθμιση των πληθυσμών των ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και των αγριόχοιρων θα διενεργηθεί αποκλειστικά και μόνο με το κυνήγι σε πεδινές, ημιορεινές γεωργικές περιοχές.

Για το σχεδιασμό (συγκρότηση συνεργείων, τεχνικές, περιοχές, επαναληψιμότητα, αξιολόγηση) υπεύθυνο είναι το Γραφείο Θήρας της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Τα προγράμματα δίωξης θα διενεργούνται εκτός των επιτρεπόμενων ημερών θήρας, κατά τη διάρκεια ωραρίου θήρας, κυρίως σε γεωργικές και ημιορεινές περιοχές, όπου παρατηρούνται ημίαιμοι μη δεσποζόμενοι χοίροι καθώς και μετά το πέρας της κυνηγετικής περιόδου όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Η δράση μπορεί να υλοποιηθεί με συγκεκριμένο στόχο (θηρεύσιμα άτομα, ημερομηνίες) και εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής με την προϋπόθεση να υπάρχει ειδική επιστημονική-τεχνική αιτιολόγηση, η οποία θα κοινοποιείται στην Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών. π.χ. σε περιπτώσεις που εντός του Κ.Α.Ζ. υπάρχει χοιροτροφική μονάδα.

Εφιστάται η προσοχή των συνεργείων στις περιπτώσεις παρουσίας απειλούμενων ή προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας, ιδιαίτερα απειλούμενων αρπακτικών πτηνών, κατά την περίοδο της φωλεοποίησης και ανατροφής των νεοσσών.

Για την αποφυγή ατυχημάτων η Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιεί τη δραστηριότητα των συνεργείων με κάθε πρόσφορο μέσο και να ζητά την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων (αστυνομία, δήμος, φορέας διαχείρισης, αγροτικές ενώσεις, κυνηγετικές οργανώσεις κ.λπ.).

Επιτρέπεται η αγοραπωλησία των θηρευόμενων στα πλαίσια της παρούσας ατόμων μη δεσποζόμενων ημίαιμων ή άγριων χοίρων. Ποσοστό 20% του βάρους του κρέατος μπορεί θα διατίθεται δωρεάν, μετά από τον απαιτούμενο κτηνιατρικό έλεγχο σε κοινωνικά παντοπωλεία και ευαγή ιδρύματα με μέριμνα της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας στην περιοχή ευθύνης του.

Η Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας θα τηρεί φάκελο με τα ατομικά στοιχεία επικοινωνίας των συμμετεχόντων, τις εξόδους που πραγματοποιήθηκαν, την περιοχή δράσης κάθε εξόδου σημειωμένη σε χάρτη, τη σύνθεση του συνεργείου ανά έξοδο, τον αριθμό των θηρευόμενων ατόμων ανά έξοδο, την καρπούμενη ποσότητα κρέατος και το ποσοστό της που διατέθηκε.

Επίσης στον φάκελο θα υπάρχουν στοιχεία για τις κτηνοτροφικές μονάδες διαφόρου δυναμικότητας της περιοχής καθώς και των λοιπών μέτρων που λήφθηκαν όπως μυοκτονίες, βελτιώσεις περιφράξεων, απολυμάνσεις, προγράμματα ενημέρωσης αγροτών κ.λ.π.