Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 13:56

Πρέβεζα: Μια πόλη με “προβληματικά” πεζοδρόμια...

Το ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) του Δήμου Πρέβεζας, το οποίο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τη νέα δημοτική αρχή, ώστε να βελτιώσει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, εμπεριέχει ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες για τα πεζοδρόμια στον αστικό ιστό της Πρέβεζας.

Όπως μπορείτε να δείτε και στις παρακάτω κάρτες, που προέκυψαν έπειτα από την έρευνα του ΣΒΑΚ, οι πολίτες της Πρέβεζας είναι ελάχιστα ικανοποιημένοι από τα πεζοδρόμια της πόλης, σε πολλά οδικά τμήματα (Κλεμανσώ, μέρος της Καρυωτάκη κ.α.) υπάρχουν πολύ στενά έως και καθόλου πεζοδρόμια, ενώ η κίνηση των πεζών είναι ιδιαίτερα προβληματική. Στο τελευταίο στοιχείο συμβάλλει και το γεγονός των συχνών κρουσμάτων παράνομης στάθμευσης στα πεζοδρόμια της Πρέβεζας.

pezodromia1

pezodromia3

pezodromia4

pezodromos1

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν είναι για τους πεζούς είναι προβληματική η κίνηση, άλλο τόσο είναι για τους γονείς με βρέφη σε καροτσάκια, αλλά και για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε μία διαδρομή από το Πυροβολικό μέχρι και την παραλία της Πρέβεζας, που υπό normal συνθήκες διαρκεί 13 λεπτά. Μία οικογένεια με δύο βρέφη σε καροτσάκια διανύει το μήνα Αύγουστο (με τη Λεωφόρο Ειρήνης να είναι γεμάτη αυτοκίνητα, που δεν σταματούν στις διαβάσεις πεζών) την ίδια απόσταση στο διπλάσιο και παραπάνω χρόνο. Πόσο μάλλον ένα άτομο που χρησιμοποιεί καροτσάκι για την ίδια του και μετακίνηση. Τέτοια φαινόμενα δε φανερώνουν και ιδιαίτερα φιλική πόλη για ένα πεζό.

73109873 398910794357582 6850801762895396864 n

Επιπροσθέτως μπορούμε να σημειώσουμε ότι ενώ η Πρέβεζα έχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο πλακοστρωμένο δίκτυο, αυτό δε χρησιμοποιείται ως πεζόδρομος...

Όλα τα παραπάνω, μέσω και του ΣΒΑΚ, μπορούν να αποτελέσουν μία πολύ καλή βάση αναφοράς, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Γιατί όχι άλλωστε... Στον 21ο αιώνα βρισκόμαστε...