Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 12:49

Μέγα ζήτημα με τις τεράστιες οφειλές στο Δήμο από μισθωμένο ακίνητο σε σημείο-φιλέτο – Τι συζητήθηκε στην οικονομική επιτροπή...

Ένα ιδιαίτερα προβληματικό όπως έχει εξελιχθεί ζήτημα, απασχόλησε την οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Μισθώτρια δημοτικού ακινήτου σε περιοχή-φιλέτο εντός της πόλης της Πρέβεζας πραγματοποίησε για δεύτερη φορά αίτημα στην οικονομική επιτροπή για να ρυθμίσει οφειλόμενα μισθώματα έως το 2018. Το καλοκαίρι του 2019 η επιτροπή είχε αποφανθεί αρνητικά για την ένταξη-ρύθμιση οφειλών του Ν4611/2019 (100 δόσεις), για τη συγκεκριμένη μισθώτρια του δημοτικού ακινήτου. Κι αυτό γιατί η τότε οικονομική επιτροπή και οι υπηρεσίες έκριναν ότι έδειχνε ασυνεπή και αντισυμβατική συμπεριφορά απέναντι στο Δήμο και τις υποχρεώσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές προέρχονται από την μίσθωση ακινήτου και τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων τα οποία δεν έχουν καταβληθεί έως σήμερα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δήμο σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας ανέρχονται σε ένα συνολικό ποσό 102.795 ευρώ προερχόμενα κυρίως από μισθώματα. Παρ΄ όλα αυτά η μισθώτρια έχει καταβάλει τα μισθώματα στο Δήμο από 1/1/2019 έως 30/9/2019, πιθανότατα για να διεκδικήσει κάποια ευνοϊκή κατάσταση υπέρ της.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα από το Δήμο Πρέβεζας και με την ένταξη της αίτησης της νυν μισθώτριας στην ρύθμιση και την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων (άρθρο 114 του Ν. 4611/2019), με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του παρόντος.

Το λόγο στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής πήρε και ο πρώην Πρόεδρός της Λάζαρος Πιπιλίδης, ο οποίος τόνισε ότι δόθηκε η ευκαιρία στη μισθώτρια να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και δεν το έκανε ποτέ μέχρι και το τέλος του 2018, ενώ αποφασίστηκε και η αποβολή από το ακίνητο. Και η νομική υπηρεσία του Δήμου δήλωσε πως υπάρχουν ήδη ένδικα μέσα εναντίον της.

Μπαίνουν σημαντικά ερωτήματα για το Δήμο Πρέβεζας:

-Πως είναι δυνατόν να ανέχεται μία κατάσταση που δεν εισπράττονται σημαντικά έσοδα του Δήμου σε μία περιοχή-φιλέτο;

-Πως αντιμετωπίζει ο Δήμος μία κατάσταση που μισθωτές δημοτικών ακινήτων είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και άλλοι όχι;

-Τι θα συμβεί στις 31/5/2020 όταν η μίσθωση του ακινήτου λήγει.

Η οικονομική επιτροπή αποφάσισε την αναβολή του θέματος τελικώς και δεσμεύτηκε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου σε κάθε περίπτωση.