Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 13:38

Σε Λούρο Και Άραχθο θα γίνει απελευθέρωση ευρωπαϊκού χελιού για τον εμπλουτισμό του αποθέματός του

Την απελευθέρωση ευρωπαϊκού χελιού (Anguilla anguilla) στα υδάτινα οικοσυστήματα των ποταμών Λούρου και Αράχθου ενέκρινε ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Καν(ΕΚ) αριθ.1100/07 του Συμβουλίου για την θέσπιση μέτρων για την ανασύσταση του αποθέματος του Ευρωπαϊκού χελιού.

Σύμφωνα με την απόφαση εγκρίνεται η απελευθέρωση του 10% της εισαγόμενης κατά το έτος 2019 και προοριζόμενης για εκτροφή ποσότητας γυαλόχελων από τις μονάδες εκτροφής χελιού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο Β.2 της σχετικής Υπουργικής Απόφασης και σε εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Διαχείρισης χελιού με σκοπό την ανασύσταση του αποθέματος του ευρωπαϊκού χελιού. Η απελευθέρωση θα γίνει παρουσία της τριμελούς επιτροπής όπως έχει συσταθεί με την σχετική Απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΗπείρουΔυτ. Μακεδονίας όπως ισχύει.

Τα συγκεκριμένα οικοσυστήματα κρίνεται ότι είναι ευνοϊκά για την επιβίωση του χελιού και τηρούν τις προϋποθέσεις για την ανασύσταση του αποθέματος του Ευρωπαϊκού χελιού καθώς διαθέτουν ποικιλία υδάτινων συστημάτων (παραποτάμους, βάλτους, κανάλια κλπ) για την εξασφάλιση της παραμονής και ανάπτυξης των χελιών μέχρι την αρχή της αναπαραγωγικής τους ωρίμανσης και ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα για την διασφάλιση της δυνατότητας διαφυγής μεγάλου ποσοστού προς αναπαραγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, τα συγκεκριμένα σημεία που θα επιλεχθούν για απελευθέρωση θα πρέπει να είναι σχετικά μακριά από τις εκβολές και σε περιοχές με χαμηλή όχληση.