Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 13:00

Ζήτημα πολιτικής ηθικής έθεσε ο Μ. Γεωργούλης για τον αυτοδιοικητικό “γάμο” Γεωργάκου-Ροπόκη που μένει... αρραβώνας!

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας” Μιχάλης Γεωργούλης, έθεσε ζήτημα πολιτικής ηθικής με ερώτησή του στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, σχετικά με τη μη υπογραφή του πρακτικού σύμπραξης από τις παρατάξεις των κ.κ. Γεωργάκου και Ροπόκη, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει συνεργασία, ωστόσο δεν την έχουν επικυρώσει, διατηρώντας την αυτονομία των παρατάξεών τους.

IMG 6877

Ένας πολιτικός και αυτοδιοικητικός “γάμος” που παραμένει και θα παραμείνει... αρραβώνας, έχοντας κάποια βέβαια και κάποια πολιτικά και τεχνικά πλεονεκτήματα στο δημοτικό συμβούλιο από την κατάσταση αυτή που διαμορφώνεται.

Ο κ. Γεωργούλης ανέφερε: “Σε συνέχεια του εκλογικού πραξικοπήματος της Κυβέρνησης και σε συμπλήρωση όσων είπαν νωρίτερα οι κ.κ. Φονταράς και Αμάραντος να μας πει η δημοτική αρχή αν έχουν ενοποιηθεί οι δύο παρατάξεις που σκοπεύουν να κυβερνήσουν το Δήμο μας την επόμενη τετραετία. Γιατί παρατηρείται το φαινόμενο να γίνονται εκλογικές διαδικασίες σε τοπικά συμβούλια και επιτροπές, λαμβάνοντας θέσεις συμβούλων στις επιτροπές από την πλευρά της αντιπολίτευσης από τον κ. Ροπόκη, ενώ στην ουσία είναι στην αρχή που κυβερνά το Δήμο. Εδώ παρατηρείται κατά μία έννοια και δεύτερη εκλογική ανατροπή. Εμείς δε διεκδικούμε εδρα σε καμία από αυτές τις επιτροπές, αλλά εφαρμόστε τον πραξικοπηματικό νόμο που στηρίζετε. Υπάρχει πράξη ενοποίησης; Και γιατί δεν έχει γίνει ακόμη; Είναι θέμα πολιτικής ηθικής. Γιατί μπορεί ο κ. Ροπόκης να έχει στην καρδιά του το Δήμαρχο, ας το δηλώσουν εμπράκτως...”.

IMG 6907

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος απάντησε: “Ξέρετε καλά το νόμο. Δεν είναι υποχρεωτικό να κάνουμε σύμπραξη παρατάξεων και έχουν χρησιμοποιηθεί και από άλλες παρατάξεις, όπως ο κ. Γιαννουλάτος σύμβουλοι για επιτροπές παραλαβής. Αυτή τη στιγμή έτσι είναι ο νόμος και έτσι λειτουργούμε. Έτσι είναι ο νόμος. Το γραφείο μου είναι ανοικτό”.

Το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Ανατροπή” και Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαγγέλης Ροπόκης, που τόνισε: “Κάνετε ένα μεγάλο λάθος. Δεν ψήφισε κανείς από την παράταξη του κου Γεωργάκου κανέναν εκπρόσωπο. Ψηφίσατε εσείς ως αντιπολίτευση. Δεν ξέρατε πως ψηφίζετε. Και λυπάμαι που αφήνετε τέτοιες αιχμές. Δεν ψηφιστήκαμε ούτε μία φορά από την παράταξη Γεωργάκου... Η αιχμή όμως εδώ είναι βαριά. Γιατί έχετε στόχο τη δική μας παράταξη; Πέστε μας”.

IMG 6913

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος είπε με τη σειρά του: “Είναι ερώτηση ουσίας αυτή που έκανε ο κ. Γεωργούλης. Πρέπει να εξηγήσετε στην κοινωνία της Πρέβεζας, να ξεκαθαρίσετε, τη σχέση που έχετε αναπτύξει κε Ροπόκη με την παράταξη του κου Γεωργάκου. Αποδεχθήκατε μία πρόταση που σας έκανε, τη θέση του Αντιδημάρχου. Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία και για αποκτήσει εγκυρότητα η συνεργασία, ένας λόγος είναι η προσχώρηση της παράταξής σας στην πλειοψηφούσα παράταξη. Μικρότερες παρατάξεις ανά την Ελλάδα προσχώρησαν στο συνδυασμό της πλειοψηφούσας αρχής. Αποδεχθήκατε τη θέση του Αντιδημάρχου, εκμαιεύοντας ομόφωνη απόφαση των συμβούλων που εκλέξατε. Καταλάβατε ακόμη μία θέση”.

Η εγκύκλιος πάντως του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ξεκάθαρη και ορίζει: “... Η σύμπραξη καταρτίζεται τυπικά - διά πρακτικού, το οποίο συνυπογράφεται τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών κάθε μίας από τις συμπράττουσες παρατάξεις, ενώ υποβάλλεται προς επικύρωση οποτεδήποτε εντός της δημοτικής περιόδου στον πρόεδρο του οικείου δημοτικού συμβουλίου, με μέριμνα του δημάρχου...”.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν θελήσουν διατηρούν την αυτονομία τους οι παρατάξεις. Δεν τους επιβάλει ο νόμος τη συνένωση. Η σωστή πολιτική πρακτική πάντως είναι να υπογράφεται νωρίς το Μνημόνιο Σύμπραξης, όπως π.χ. έγινε στο Δήμο Ιωαννιτών και στο Δήμο Θεσσαλονίκης.