Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 13:14

"Ακέφαλο" παραμένει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας-Αναβλήθηκε ο ορισμός των μελών του ΔΣ

Χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας αφού στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα, μετά από μαραθώνια συζήτηση σε υψηλούς τόνους, αποφασίστηκε η αναβολή του θέματος μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης προκειμένου να ζητηθεί γραπτή γνωμάτευση από το νομικό σύμβουλο του Δήμου για την ερμηνεία του σχετικού νόμου και των εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί.

Όπως τόνισε εισαγωγικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραμανίδης σύμφωνα με το νόμο οι 7 θέσεις του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καλύπτονται από τον προϊστάμενο της κατά τόπο Λιμενικής Υπηρεσίας, πέντε ορίζονται από την παράταξη του δημάρχου και ένας από την αντιπολίτευση.

IMG 6938

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας διαφώνησε έντονα σημειώνοντας πως σύμφωνα με την εγκύκλιο 102 του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπονται 4 μέλη από την παράταξη του δημάρχου και 2 από την αντιπολίτευση, πρόταση με την οποία συμφώνησαν και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης πλην της Δημοτικής Ανατροπής και της Λαϊκής Συσπείρωσης που απείχε από τη διαδικασία.

IMG 6936

Ο κ. Καραμανίδης επέμεινε πως η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη, σημειώνοντας πως σε επικοινωνία που είχε με το νομικό σύμβουλο της Αποκεντρωμένης και σύμφωνα με πολλά παραδείγματα από διάφορα Λιμενικά Ταμεία της χώρας που ήδη έγινε ο ορισμός των ΔΣ, προβλέπεται η διαδικασία που είπε εξ αρχής και αν η αντιπολίτευση έχει διαφωνία τότε να προσφύγει, με τον κ. Νίτσα να επιμένει πως η αντιπολίτευση θα προτείνει δύο άτομα και αν θέλει ας προσφύγει η δημοτική αρχή στα αρμόδια όργανα.

IMG 6888

“Εδώ υπάρχει μια ασέβεια του νόμου αυτού προς το θεσμό της αντιπολίτευσης. Αυτό θα πρέπει να επιλυθεί! Εδώ πέρα θέλουν μια αντιπολίτευση η οποία να μην ακούγεται καθόλου” τόνισε ο κ. Μπαΐλης ενώ ο κ. Σταύρος Αμάραντος τόνισε: “μου κάνει εντύπωση η εμμονή του δημάρχου να εξαντλεί όλα τα περιθώρια που του αφήνει η υπάρχουσα νομοθεσία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, μπορούσε κάλλιστα ο κ. Δήμαρχος στους 5 να τους κάνει 4, δεν θα έχανε και τίποτα”.

Ο κ. Καραμανίδης συνέχισε τη διαδικασία και κάλεσε τον κ. Γεωργάκο να ορίσει τα 5 άτομα για το νέο ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, με το δήμαρχο να προτείνει για τακτικά μέλη τον εαυτό του και τους Κουμπή, Καραμανίδη, Κωνσταντάκη και Παγγέ, ενώ για αναπληρωματικά μέλη πρότεινε τους Ακρίβη, Αργυρό, Σαριάνογλου και Δαρδαμάνη.

Από την αντιπολίτευση η Δημοτική Συνεργασία πρότεινε τον κ. Κορωναίο και η Στροφή στο Μέλλον τον κ. Φονταρά και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου πρότεινε να προχωρήσει η ψηφοφορία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, προκαλώντας την έκρηξη του κ. Νίτσα.

Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Νίτσας: κ. Πρόεδρε είναι πραξικόπημα αυτό που πάτε να κάνετε. Δεν μπορείτε να ερμηνεύσετε το νόμο όπως θέλετε εσείς. Σας λέω ότι ερμηνεύετε λάθος την εγκύκλιο

Καραμανίδης: Μπορείτε να κάνετε ένσταση μετά αν διαφωνείτε.

Νίτσας: όχι, να κάνετε εσείς ένσταση

Καραμανίδης: με κατηγορείτε για πραξικόπημα; την ίδια εγκύκλιο διαβάζουμε και την κρίνουμε διαφορετικά και σας είπα θα ακολουθήσω τις οδηγίες της αποκεντρωμένης.

Νίτσας: δεν υπάρχει καμία γραπτή απόφαση που ακολουθείτε. Σας παρακαλώ να μην πηγαίνετε σε αυταρχικές αποφάσεις και αλλιώς υπάρχει και άλλη λύση, να συνεδριάσει το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και να βγάλετε απόφαση. Δεν μπορείτε εσείς από μόνος σας να παραφράσετε οποιαδήποτε εντολή.

Καραμανίδης: δεν παίρνω από μόνος μου αυτή την απόφαση, ρώτησα στο Υπουργείο, ρώτησα στην Αποκεντρωμένη και μας έχουν στείλει παραδείγματα και από άλλους τέσσερις δήμους. Αν αυτό δεν σας καλύπτει μπορείτε να πάτε σε ένσταση.

Νίτσας: όπως ρωτήσατε κι εσείς ρώτησα και εγώ και μου είπαν η ερμηνεία αυτού που διαβάσαμε είναι όπως σας το είπα, προβλέπει δύο από την αντιπολίτευση. Από που και ως που προκύπτει ότι εσείς έχετε δίκιο;

Καραμανίδης:προχωράμε στη διαδικασία και έχετε δικαίωμα ως προς το πραξικόπημα το οποίο διαπράττω που με κατηγορήσατε, να κάνετε ένσταση.

Νίτσας: όχι δεν μπορείτε να προχωρήσετε, σας είπα συνεδριάστε με το προεδρείο από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλο θέμα και να αποφασίσετε είτε για την αναβολή είτε για τη δική μας πρόταση είτε για τη δική σας. Εν πάση περιπτώσει ο κ. Δήμαρχος την πλειοψηφία την έχει και με τα 4 μέλη, θα μπορούσε να συμφωνήσει και να λήξει το θέμα.

IMG 6948

Η συνεδρίαση διεκόπη για 10 λεπτά και μετά από συνεδρίαση του Προεδρείου ο κ. Καραμανίδης τόνισε πως η συζήτηση του θέματος θα προχωρήσει ως είχε καλώντας το σώμα να ψηφίσει ανάμεσα στον κ. Κορωναίο και τον κ. Φονταρά που προτάθηκαν από την αντιπολίτευση για να ολοκληρωθεί ο ορισμός των μελών Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας.

Από την πλευρά του ο κ. Νίτσας επέμεινε και ζήτησε την αναβολή του θέματος μέχρι να υπάρξει μια γραπτή εισήγηση από νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ ή του Δήμου για την ερμηνεία της σχετικής εγκυκλίου.

Τελικά χωρίς να γίνει ψηφοφορία ο δήμαρχος Πρέβεζας συμφώνησε και πρότεινε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος για επόμενη έκτακτη συνεδρίαση (πιθανώς την Τετάρτη) προκειμένου να υπάρξει γραπτή εισήγηση από το νομικό σύμβουλο του δήμου.

Μπορείτε να δείτε τη σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ