Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 10:45

Πως θα λειτουργήσει το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων – Τι ισχύει για Πρέβεζα, Φιλιππιάδα...

Το βραχυπρόθεσμο πλάνο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το μεταναστευτικό-προσφυγικό και την αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, παρουσίασε σε βουλευτές της ΝΔ που ανήκουν στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι μέχρι τέλη Νοεμβρίου θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες που θα είναι οικογένειες. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, οι άνθρωποι αυτοί θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και σε άλλους ανοιχτούς χώρους οι οποίοι όμως θα διαθέτουν νερό και ρεύμα.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη κάποιες από τις ανοικτές εκτάσεις θα έχουν υποδομές βιομηχανικών περιοχών, ενώ στους άλλους χώρους θα τοποθετηθούν toll. Στα ξενοδοχεία θα μεταφερθούν 10.000 και οι άλλοι 10.000 στους ανοιχτούς χώρους. Ακόμα ο υπουργός ανέφερε ότι από 1/1/2020 θα τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που διαχειρίζεται η Ύπατη αρμοστεία και με το οποίο θα νοικιαστούν 40.000 διαμερίσματα.

Το συγκεκριμένο πλάνο του Υπουργείου θα αγγίξει πιθανότατα και το Νομό της Πρέβεζας, καθώς υπάρχει πρόθεση να “μοιραστούν” σε δομές σε όλους τους Νομούς της χώρας οι πρόσφυγες-μετανάστες.

Σε επικοινωνία που είχε το atpreveza.gr με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στην Ελλάδα, μας εξήγησαν πως “τρέχει” ήδη αυτή τη στιγμή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη Μίσθωση Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων για την Φιλοξενία Ασυνόδευτων Ανηλίκων άνω των 16 ετών, που αφορά τους Δήμους Ιωαννιτών και Δωδώνης στην Ήπειρο.

Παράλληλα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο (δείτε ΕΔΩ), κάτι που αφορά τους Νομούς και τους Δήμους σε όλη τη χώρα. Στο πρόσφατο παρελθόν τέτοιες δομές έχουν λειτουργήσει σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Κανάλι, την Καστροσυκιά και τη Λυγιά.

Και σύμφωνα με πληροφορίες στο παραλιακό μέτωπο του Νομού Πρέβεζας υπάρχουν εκ νέου ενδιαφερόμενοι ιδιώτες για να ενταχθούν στα προγράμματα φιλοξενίας.

Αναφορικά με το Κέντρο Φιλοξενίας Φιλιππιάδας (κλικάρετε πάνω στην παρακάτω εικόνα για να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία), τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2019 που δίνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης για τη δομή έχουν ως εξής:

filippiada

Χωρητικότητα: 625 άτομα

Οικίσκοι: 104

Φιλοξενούμενοι αυτή τη στιγμή: 516

Άνδρες: 136

Γυναίκες: 116

Παιδιά: 264

Σύνθεση πληθυσμού: Αφγανοί 34,3%, Σύριοι Άραβες 30,23%, Ιρακινοί 15,70%, Ιρανοί 5,81%, Χωρίς υπηκοότητα 3,49%, Παλαιστινιακές περιοχές 2,91%, Σομαλοί 2,91%, Δημοκρατία του Κογκό 2,71%, Άλλες 1,94%.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η δομή στη Φιλιππιάδα δε θα μεγαλώσει άλλο.