Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 13:30

Στη Βαυαρία θα βρεθεί ο Δήμαρχος Πρέβεζας σε “αμφιλεγόμενη” Συνέλευση που προκαλεί εθνικές αντιδράσεις - Δε ρωτήθηκε το δημοτικό συμβούλιο

Στο Έρτινγκ της Βαυαρίας τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 για να παραβρεθεί στην Ένατη Ετήσια Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV) προσκεκλημένος της ΔΕΠΑΝ (πρόκειται για ΜΚΟ), θα βρίσκεται ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος.

Η σχετική απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας την Πέμπτη, αλλά δε ρωτήθηκε γι' αυτό το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις και όπως συνέβη σε άλλους Δήμους της χώρας, όπου δέχθηκαν πρόσκληση.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πρόκειται για μία δράση εξωστρέφειας, ώστε να λάβει τεχνογνωσία ο Δήμαρχος. Δεν είναι όμως μία απλή “Συνέλευση” η Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV), αλλά και το “Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον”.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Συνέλευσης: “... δημιουργήθηκε μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό δίκτυο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών φορέων.

Τη νομική βάση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θέτει η συμφωνία της 5ης Μαρτίου 2010 μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του τέως Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στόχος της οποίας ήταν η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση διορίστηκε από την Ομοσπονδιακή Καγκελάριο στα τέλη Νοεμβρίου 2011 ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός παρά τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Hans-Joachim Fuchtel”.

Στην Κρήτη όμως πριν από ένα χρόνο δημιουργήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις από αυτοδιοικητικούς, τοπικά συμβούλια, οργανώσεις, φορείς, επιστημονική κοινότητα και τον τοπικό Τύπο, καθώς θεωρήθηκε πως αποτελεί η εν λόγω Συνέλευση το “δούρειο ίππο” για να καμφθεί η αντίσταση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής και του Έθνους ολόκληρου στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, με έναν μάλιστα “πρόστυχο” τρόπο που... έταζε υποτροφίες σε παιδιά οικογενειών μαρτυρικών χωριών της Κρήτης.

Αντιδράσεις υπήρξαν και στην ελληνική επιστημονική κοινότητα της Γερμανίας και οι σχετικές αποκαλύψεις έγιναν στον Τύπο της Κρήτης από την Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου, πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημόνων Βερολίνου-Βρανδεμβούργου.

Αλλά και πριν από λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο Άρτας είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην παρουσία εκεί του Δημάρχου. Εξέδωσε μάλιστα και το παρακάτω ψήφισμα έπειτα από πρόταση της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής.

Η «Ελληνογερμανική Συνέλευση όπως και το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας» είναι τρεις θεσμοί, οι οποίοι δεν διαπνέονται από τις αρχές της ισότιμης φιλίας και συνεργασίας, όπως ισχυρίζονται, αλλά αντιθέτως, προέρχονται από το «Σύμφωνο  Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» (ή Ελληνογερμανική Εταιρική Σχέση), που υπογράφτηκε εκ μέρους  των δύο χωρών (Γιώργος Παπανδρέου και Άνγκελα Μέρκελ), τον Μαϊο του 2010, την εποχή της ένταξης της χώρας μας στο φαύλο κύκλο των καταστροφικών μνημονίων και σαν στόχο έχουν:

1) Να ελέγξει η Γερμανική κυβέρνηση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας (ενέργεια, υποδομές, πολιτιστικοί θησαυροί, διαχείριση απορριμμάτων κ.λ.π.). Είναι χαρακτηριστική η προκλητική ενέργεια του κ. Φούχτελ να αποστείλει απ’ το Σεπτέμβρη του 2014, οκτασέλιδο ερωτηματολόγιο εκ μέρους της «Ελληνογερμανικής Συμμαχίας» σε Δήμους και Περιφέρειες, ζητώντας να μάθει την ακριβή σύνθεση του πληθυσμού και τα περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ και

2) Να αποδυναμωθεί η ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού και να εξουδετερωθεί η διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Είναι μια συμφωνία «νεοαποικιακού τύπου», χωρίς θεσμικό προηγούμενο, από την οποία ελάχιστα μπορεί να προσδοκά η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας, καθώς σκοπός της είναι η είσοδος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, με το πρόσχημα της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειριών, σε τομείς που αφορούν την αυτοδιοίκηση και σχετίζονται με τη διαχείριση απορριμμάτων, τις υποδομές κ.λ.π. για τη δική τους και μόνο κερδοφορία.

Σ’ αυτή την επιχείρηση εκμετάλλευσης και λεηλασίας της χώρας μας, λέμε όχι, γι’ αυτό και δηλώνουμε την άρνηση συμμετοχής του Δήμου μας στη συνέλευση αυτή.

Συντασσόμαστε με όλους όσους αγωνίζονται για την καταβολή εκ μέρους της Γερμανίας στη χώρα μας των αποζημιώσεων και άλλων διεκδικήσεων κατά την περίοδο της Κατοχής και δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της ανάπτυξης σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς και όλους τους οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και όλου του κόσμου, εφόσον όμως γίνονται στη βάση ισοτιμίας, αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης και μόνο”.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης είπε πως θα μεταβεί στη Γερμανία έστω και χωρίς την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δημιουργώντας μεγάλο ζήτημα σεβασμού στο θεσμό.

Σε έναν Δήμο, όπου έχουμε τη μαρτυρική Κροπηγή, τον Ωρωπό και τόσα άλλα χωριά που υπέστησαν τη θηριωδία των Γερμανών Ναζί, δε θα έπρεπε να ερωτηθεί το δημοτικό συμβούλιο;