Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 10:25

Το προσφυγικό στο προσκήνιο στην Ήπειρο και το Ν. Πρέβεζας – Μέχρι 3.300 νέοι πρόσφυγες/μετανάστες θα φιλοξενηθούν στην Περιφέρεια

Ενημέρωση για το προσφυγικό έκανε στους εκπροσώπους του Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην οποία αντλήθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα για τον αριθμό προσφύγων-μεταναστών που θα φιλοξενηθούν στην Ήπειρο.

Ειδικότερα ο κ. Πέτσας είπε:

“Το ζήτημα αυτό είναι εθνικής σημασίας. Με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νησιά και τους ακρίτες μας, να σηκώσουν μόνοι τους όλο αυτό το βάρος. Οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, με αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας.

Η Κυβέρνηση παρέλαβε χαοτικές καταστάσεις και αναρχία. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του 2019, είχαμε 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και δυόμιση χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος για μια αίτηση. Είχαμε 14.000 προσφυγές στην Αρχή προσφυγών και περισσότερα από δύο χρόνια για τον προσδιορισμό τους. Αυτοί που δεν δικαιούνται ασύλου, θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι την επιστροφή τους. Και δυστυχώς, είχαμε μόλις 1.806 επιστροφές σε 4 χρόνια στην Τουρκία, βάσει της κοινής δήλωσής της με την ΕΕ. Στο μεταξύ, παρά τις σπατάλες που ερευνά η OLAF, είχε αξιοποιηθεί μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Κυβέρνηση άλλαξε πολιτική. Γνωρίζετε ότι, ήδη, αποτελεί νόμο του κράτους ένα δομημένο σύστημα διεθνούς προστασίας, το οποίο αυστηροποιεί και επισπεύδει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Γνωρίζετε, επίσης, ότι, τις τελευταίες ημέρες, υλοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων, από τα νησιά μας στην ενδοχώρα.

Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ολοκληρώθηκαν μεταφορές, της τάξεως των 6.500 ατόμων, καθώς άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Αν. Αιγαίου. Ο στόχος είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Ξεκάθαρη εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων, που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα.

Ακολουθούμε για το σκοπό αυτό δύο αρχές: Πρώτον, τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή. Σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια. Και δεύτερον, ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας. Προωθείται, επίσης, η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. Να ξέρουν, δηλαδή, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους”.

Παράλληλα, αναλυτική συζήτηση για το προσφυγικό και την κατάσταση στην Ήπειρο πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της μηνιαίας συνάντησης όλων των εμπλεκομένων φορέων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενδελεχής ενημέρωση για την κατάσταση στην Ήπειρο, όπου σήμερα φιλοξενούνται 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, σε οργανωμένα Κέντρα, σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε μισθωμένα διαμερίσματα ενώ παρουσιάστηκαν διεξοδικά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.

Παράλληλα υπήρξε ενημέρωση για την λειτουργία και τον προγραμματισμό του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Ιωαννίνων όπως και ενημέρωση για την συγκρότηση των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών που συγκροτούν οι Δήμοι.

Στην συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως και των τοπικών κοινωνιών τόσο για νέες μετακινήσεις προσφύγων όσο και για άλλες πρωτοβουλίες που μπορεί να δρομολογηθούν ώστε όλοι να είναι έτοιμοι για να συμβάλλουν προκειμένου να μην προκαλούνται προβλήματα.

Από τα όσα είπε ξεκαθάρισε κ. Πέτσας και προκύπτουν και από τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στην Ήπειρο θα φιλοξενηθούν επιπλέον ΜΕΧΡΙ 3.300 νέα άτομα (μπορεί να είναι και πολύ λιγότερα) που θα έρθουν από τα νησιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο της ισοκατανομής.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης-καταγραφή Σεπτεμβρίου), τη δεδομένη χρονική στιγμή φιλοξενούνται 976 άτομα στον Κατσικά, 106 στα Δολιανά και 516 στη Φιλιππιάδα, ενώ οι υπόλοιποι διαμένουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και διαμερίσματα σε όλη την Ήπειρο.

Στο Ν. Πρέβεζας φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 516 άτομα στη Φιλιππιάδα, 120 σε Καστροσυκιά και Κανάλι, ενώ στη Λυγιά φιλοξενούνται περίπου 100 άτομα. Σε κάποιες περιπτώσεις οικογένειες προσφύγων διαμένουν και σε διαμερίσματα, εκτός δομών. Κατά συνέπεια ο Νομός Πρέβεζας φιλοξενεί τη δεδομένη χρονική στιγμή έναν πληθυσμό της τάξεως των 800 προσφύγων-μεταναστών, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξεως του 23% του συνολικού αριθμού προσφύγων-μεταναστών στην Ήπειρο. Κατά συνέπεια τον μεγάλο όγκο των νέων πληθυσμών που θα φιλοξενηθούν στην Ήπειρο, θα τον αναλάβουν άλλες περιοχές της Περιφέρειας.

Παράλληλα στον σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι και η κατασκευή κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου στην Ήπειρο (ένα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας), για όσους δε δικαιούνται άσυλο.