Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 14:07

21 χρόνια λειτουργίας έκλεισε το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα-"Φρένο" στα σενάρια για τη μεταφορά του και για την ίδρυση νέου Τμήματος έβαλε ο Πρύτανης

"Φρένο" στα όποια σενάρια περί μεταφοράς του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα αλλά και στη συζήτηση για την ίδρυση και δεύτερου Τμήματος στην Πρέβεζα έβαλε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωση για τα 21 χρόνια λειτουργίας του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

IMG 9280

“Επειδή τώρα ξεκινάμε, η προσωπική μου άποψη και η άποψη της Συγκλήτου είναι ότι δεν συζητάμε για καμία μετακίνηση κανενός τμήματος πουθενά, ούτε από εδώ ούτε από εκεί, ούτε συζητάμε για νέα τμήματα σε αυτή τη φάση. Αν δεν ολοκληρωθεί επί 4 χρόνια το νέο πρόγραμμα σε κάθε Τμήμα όπως κι εδώ. Η βασική μας δουλειά είναι να δουλέψουμε πάνω σε αυτό, να αναδείξουμε το Τμήμα, να συμπληρώσουμε τα κενά τα οποία υπάρχουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό, να τρέξει το καινούργιο πρόγραμμα και αν τα καταφέρουμε τότε συζητάμε την επόμενη ημέρα” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο χαιρετισμό του έκανε μια σύντομη αποτίμηση του ενός χρόνου λειτουργίας του Τμήματος ως Τμήμα πλέον του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό τόσο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όσο και για την κοινωνία της Ηπείρου, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός πως φέτος το τμήμα δεν πήγε τόσο καλά όσον αφορά την εισαγωγή των φοιτητών και για το λόγο αυτό θα υπάρξουν συζητήσεις το επόμενο διάστημα.

IMG 9292

“Γνωρίζω ότι το τμήμα στις πανελλήνιες εξετάσεις με βάση την εισαγωγή των φοιτητών φέτος δεν πήγε τόσο καλά. Έχουμε συζητήσει και με τον Πρόεδρο θα συζητήσουμε και με τη γενική συνέλευση των καθηγητών, φαίνεται όμως ότι το Τμήμα έχει μεγάλη ζήτηση στο μεταπτυχιακό. Ένα τμήμα λοιπόν που φαίνεται να έχει πρόβλημα με τη βάση του 10 που είναι μια μεγάλη ιστορία, η Σύγκλητος έχει τοποθετηθεί και διαφωνεί με αυτό τον όρο, θεωρούμε ότι δεν έχει νόημα η βάση του 10 γιατί είναι και τεχνικό πρόβλημα και είναι και πρόβλημα που δημιουργεί ο αριθμός των θέσεων που δίνει κάθε Τμήμα, είναι ένα πολύπλοκο θέμα αλλά μου κάνει εντύπωση που το ίδιο Τμήμα σε επίπεδο μεταπτυχιακό είναι περιζήτητο. Αυτή είναι μια αντίφαση που πρέπει να συζητήσουμε και πρέπει να λύσουμε. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου και η Σύγκλητος θα κάνει αυτή τη συζήτηση και θα γίνει συζήτηση και στα τμήματα μαζί με τους φοιτητές και τους καθηγητές και θέλω να ελπίζω ότι του χρόνου θα είμαστε πιο έτοιμοι αν το Τμήμα δείξει εξωστρέφεια να βελτιώσουμε και αυτή την εικόνα” είπε ο κ. Αλμπάνης ο οποίος παραδέχθηκε πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πρέπει να δώσει περισσότερη βαρύτητα στη φοιτητική μέριμνα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.Χρυσόστομος ο οποίος υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Σχολή όχι μόνο στην ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας αλλά κύρια στην προώθηση του αγαθού της παιδείας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Πρέβεζας της Ν.Δ Στέργιος Γιαννάκης, υπογραμμίζοντας ότι τα 21 χρόνια της λειτουργίας της σχολής συνέβαλλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

IMG 9252

Για έναν άθλο που έγινε πραγματικότητα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συμβουλίου ένταξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αναστάσιος Τσίνας αναφερόμενος στη διοικητική και οικονομική ενοποίηση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σημειώνοντας πως το Τμήμα που εδρεύει στην Πρέβεζα είναι πράγματι επιτυχημένο και κάλεσε τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία να συνεχίσουν να το στηρίζουν.

IMG 9294

“Μη μένουμε στο επιφανειακό του πόσα παιδιά μπήκαν φέτος στο Τμήμα, δηλαδή πόσοι φοιτητές πρωτοετείς θα κυκλοφορούν στην πόλη και στην τοπική αγορά. Είναι ένα σημείο σημαντικό, όμως υποβαθμίζουμε έτσι την αξία του ακαδημαϊκού τμήματος. Εκμεταλλευτείτε το ακαδημαϊκό τμήμα για τη δουλειά που μπορεί να κάνει. Ένα ακαδημαϊκό τμήμα είναι ένας φορέας παραγωγής και μετάδοσης νέας γνώσης, λειτουργεί δίπλα σας, εκμεταλλευτείτε το. Και μάλιστα θα σας έλεγα μην περιοριστείτε σε αυτό, ενδεχομένως οι ανάγκες σας να μπορούν να καλυφθούν και από άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου, αλλά δέστε αυτό το τμήμα ως τον πρεσβευτή του Πανεπιστημίου που λειτουργεί στον τόπο σας και μέσω αυτού απευθυνθείτε στη διοίκηση, πετάξτε μας δηλαδή το μπαλάκι για να επιστρέψουμε οφέλη στην τοπική κοινωνία” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίνας ο οποίος συνεχάρη τους συναδέλφους για την επιτυχημένη πορεία του τμήματος.

IMG 9264

Στο δύσκολο εγχείρημα της ενοποίησης ΤΕΙ και Πανεπιστημίων αναφέρθηκε ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σημειώνοντας πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έπαιξε ένα πρωτοποριακό ρόλο σε όλο αυτό, αφού ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο στο οποίο έγινε η ρύθμιση αυτή.

IMG 9330

“Περάσαμε από πολύ σοβαρές δυσκολίες, δυσκολίες που καμιά φορά δεν ήταν καθόλου σαφές ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί το εγχείρημα και οφείλεται η επιμονή που δείξαμε όχι μόνο πολιτικά αλλά κυρίως οι ακαδημαϊκοί ότι το πήραν στην πλάτη τους για να μπορέσουν να διαπραγματευτούν, θα έλεγα με δύσκολο και σκληρό τρόπο, αλλά ευτυχώς που ήταν δύσκολος και σκληρός, και σήμερα έχουμε πραγματικά μια νέα πραγματικότητα στη χώρα μας. Το μεγάλο διακύβευμα είναι τελικά τι είδους πανεπιστήμιο θέλουμε, πως θα επανανοηματοδοτήσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο στη νέα κατάσταση, σε μία κατάσταση όπου το δημόσιο δεν έχει το κύρος που είχε παλιά κι αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Και προφανώς δεν πρέπει να μείνουμε στα παλιά” τόνισε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε “η πολιτική ηγεσία και νομίζω οποιουδήποτε κόμματος δεν είχε πολλές επιλογές, η μία επιλογή ήταν να παραμείνουν τα ΤΕΙ ως είχαν, δηλαδή να συνεχίσουν να υπάρχουν μέσα στη σιωπή. Το δεύτερο ήταν ένα νέο σχέδιο “Αθηνά”. Το τρίτο ήταν η μετονομασία τους σε Πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών, κάτι που είναι εντελώς αναχρονιστικό, είναι ένα πράγμα της Ευρώπης της δεκαετίας του 60, δεν κάνουν έρευνα, δεν είναι πραγματικά Πανεπιστήμια. Το τέταρτο και τελευταίο είναι αυτό που επιλέξαμε”.

IMG 9289

Ο πρώην υπουργός Παιδείας κατέθεσε τον προβληματισμό του για την βάση του 10 ως όριο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί η τρίτη Λυκείου: “Ο κ. Τσίνας μίλησε για κάτι που νομίζω ότι είναι το κλειδί για όλη αυτή την υπόθεση με τη βάση του 10 ή όχι. Είμαστε μια κοινωνία που θεωρεί ότι έχει μια τρίτη λυκείου ενώ δεν έχει τρίτη λυκείου και θα πρέπει με το χέρι στην καρδιά να πούμε ότι η κοινωνία στο σύνολό της έχει οδηγήσει σε μαρασμό μία από τις σημαντικότερες τάξεις στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Αυτή τη στιγμή η καθημερινότητα της τρίτης Λυκείου είναι για κλάματα. Η απαξίωση του δημόσιου σχολείου νομίζω δεν μπορεί να πάει παραπάνω. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις, χαίρομαι ιδιαιτέρως που η νέα κυβέρνηση προχωράει σε αυτές και δεν πρέπει να το πούμε πεισματικά αυτό. Μόνο αν η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφασίσει τι είδους προφίλ φοιτητών θέλουν, θα μπορέσουν τα προγράμματα σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να βρουν το δρόμο τους. Μόνο δηλαδή αν καθίσουν τα τμήματα οικονομικών μεταξύ τους και πουν εμείς για πρωτοετείς θέλουμε τα παιδιά να ξέρουν αυτό, οι μαθηματικοί των πανεπιστημίων να πουν εμείς θέλουμε να ξέρουν αυτό ως μίνιμουμ, και αυτά τότε να διδάσκονται στα σχολεία μας. Όσο δεν αναβαθμίζεται η τρίτη Λυκείου, δεν νομίζω να μπορέσουμε να πάμε πάρα πολύ μακριά...Σε πέντε χρόνια θα βλέπουμε το ότι ήμασταν συμμέτοχοι σε κάτι -και αυτό θέλω να το τονίσω με μεγάλη ειλικρίνεια- που δεν πρέπει να το πιστώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η κοινωνία μας ολόκληρη. Γιατί ήταν ένα πράγμα το οποίο και ο υποκειμενικός παράγων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και η πολιτική βούληση μπόρεσαν να είναι σε μια συγκυρία για να κάνουν αυτό το τολμηρό βήμα. Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια πολύ ανοδική πορεία”.

IMG 9374

“Η μεταρρύθμιση Γαβρόγλου έβαλε τέλος στο διαχωρισμό πατρίκιων και πληβείων, δηλαδή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και τεχνολογικής εκπαίδευσης” τόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής κ. Χαρίλαος Ναξάκης υπογραμμίζοντας πως έπρεπε να δοθεί τέλος στον ανιστόρητο διαχωρισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε 2 τομείς, τον πανεπιστημιακό και τον τεχνολογικό.

Ο κ. Ναξάκης σημείωσε πως η ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων για το Τμήμα δείχνει ενθαρρυντικά στοιχεία, ωστόσο καυτηρίασε τις αποφάσεις της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για τη βάση του 10, ενώ υπενθύμισε πως ενώ το Τμήμα είχε εξασφαλίσει τη λειτουργία διετούς επαγγελματικής σχολής με αντικείμενο διοίκηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων και διεκδικούσε δεύτερη επαγγελματική σχολή, δυστυχώς η νέα ηγεσία του Υπουργείου κατήργησε τη σχολή.

“Η βάση εισαγωγής σε ένα τμήμα δεν σχετίζεται με την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών στο τμήμα. Τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν το ποιος μπαίνει και με τι βαθμό είναι πολυποίκιλα και δεν σχετίζονται μόνο με ένα ζήτημα. Αλήθεια γιατί αυτοί που προτείνουν τη βάση του 10 για να λυθεί το θέμα αυτό , να μην μπαίνουν κάποιοι δηλαδή με χαμηλά μόρια στα Πανεπιστήμια, δεν προτείνουν τη βάση του 10 για τα κολλέγια; Το Τμήμα δεν συμφωνεί με τη βάση του 10 ούτε με τον ν+2 που καθιερώνει ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών” είπε ο κ. Ναξάκης, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα , όπως η στέγαση των φοιτητών και το θέμα της σκεπής του κτιρίου το οποίο θα δώσει λύση και στο θέμα της σίτισης. “Απαιτείται δεύτερο τμήμα διαφορετικά είναι αβέβαιο το μέλλον. Δεν νοείται ακαδημαϊκή ζωή με ένα τμήμα” κατέληξε ο πρόεδρος του Τμήματος σημειώνοντας πως σε αυτά τα 21 χρόνια φοίτησαν 8000 φοιτητές.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρέμβαση έκαναν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Αθηνά Κωνσταντάκη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Μπούρης, ο πρώην Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας, ο εκπρόσωπος των μεταπτυχιακών φοιτητών Ευάγγελος Ντάνος και ο αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου.

IMG 9403

Ακολούθησε η βράβευση στις 3 καλύτερες επιστημονικές εργασίες που εκπονήθηκαν από φοιτητές του τμήματος στα πλαίσια του διαγωνισμού καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Ο έπαινος συνοδεύτηκε από χρηματικό βραβείο, το ποσό του οποίου ήταν χορηγία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πρέβεζας.

1ο βραβείο: Αλκίνοος Κωνής

2ο βραβείο: Μαρία Στεφανή

3ο βραβείο: Ανθούλα Σταύρου

IMG 9423

Η βραδιά έκλεισε με συναυλία από το παιδικό τμήμα της Χορωδίας "Αρμονία", ενώ στο χώρο λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας με την ιστορική διαδρομή της πόλης της Πρέβεζας και την επιμέλεια του Πολιτιστικού Συλλόγου "Πρέβεζα".

 

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων