Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2019 00:08

Ξεκίνησε το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο επί θεμάτων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων-"Διαδρομές πίστης" προτείνει η Ι.Μ. Νικοπόλεως & Πρεβέζης

Στην Πρέβεζα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής οι εργασίες του τέταρτου Πανελλήνιου Συνεδρίου επί θεμάτων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που συνδιοργανώνουν το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Περιφέρεια Ηπείρου και οι Ιερές Μητροπόλεις Άρτης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης και Ιωαννίνων.

IMG 9531

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου που θα φιλοξενηθεί στην Άρτα μέχρι και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στην Άρτα, ωστόσο το πρωί της Παρασκευής σύνεδροι και συνοδοί βρέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας όπου τους υποδέχθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.

IMG 9546

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον πατέρα Δημήτριο Καραγκούνη με θέμα “Βήματα πίστης και θρησκευτικού τουρισμού στις εκκλησίες και τις μονές της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης: Διαδρομές πίστης”.

IMG 9578

Ο πατέρας Δημήτριος παρουσίασε τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής και εστίασε σε πέντε προτεινόμενες διαφορετικές διαδρομές κατάνυξης που έχει σχεδιάσει η Ιερά Μητρόπολη προκειμένου να πραγματοποιηθεί η γνωριμία των επισκεπτών με τα αξιόλογα μνημεία της περιοχής και των πιστών με τους χώρους προσευχής. Μέσα από αυτές τις διαδρομές οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την αρχιτεκτονική των ναών, τη βυζαντινή τέχνη, την ιστορία του κάθε μνημείου και φυσικά τη σημειολογία του εκκλησιαστικού ναού, τα σημαντικότερα κειμήλια και την ορθόδοξη λειτουργία.

Οι 5 διαδρομές που προτείνονται είναι οι εξής:

1. διαδρομή των βημάτων του Αποστόλου Παύλου (η οποία περιλαμβάνει τον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων “Λιθάρι”, τις Βασιλικές Νικόπολης Παλαιοχριστιανικής εποχής, τη Νικόπολη και το αρχαιολογικό Μουσείο, τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου στην Πρέβεζα και την Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους).

2. Δρόμοι του μοναστικού βίου, τα βήματα της πίστης (η οποία περιλαμβάνει την Ι. Μονή Αγίας Πελαγίας, την Ι. Μονή Αγίας Τριάδος-Φανερωμένης στο Λεκατσά, την Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου (και Ι.Ν. Ταξιαρχών) και την Ι. Μονή Προφήτη Ηλία στα Φλάμπουρα).

3. Ενδοχώρα-Ναοί και Μονές της ευρύτερης περιοχής της Λάκκας Σουλίου (η οποία περιλαμβάνει τον Ι.Ν. Αγίου Βαρνάβα στο Λούρο, την Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αβάσσου στο Κοτσανόπουλο, τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Καστρί Ριζοβουνίου, τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κάστρο Ρωγών στη Νέα Κερασούντα και η Ι. Μονή Προφήτη Ηλία στο Ηλιοβούνι).

4. Ναοί και Μονές ενδοχώρας, ευρύτερης περιοχής Φιλιππιάδας (η οποία περιλαμβάνει τον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής στο Γυμνότοπο, τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Δράκου στον Αμμότοπο, τον Ι.Ν. Αγίου Βησσαρίωνα στη Φιλιππιάδα, την Ι. Μονή Παντάνασσας στη Φιλιππιάδα και την Ι. Μονή Φανερωμένης στον Κερασώνα).

5. Ναοί και Μονές κάμπου Αράχθου (η οποία περιλαμβάνει τον Ι. Ναό Αγίου Βασιλείου στη Γέφυρα, την Ι. Μονή Βλαχέρνας στη Βλαχέρνα, τον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου στη Ροδιά, Κιρκιζάτες, τον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Ροδιά, Βίγλα, τον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Κατσούρη, Πλησιοί και τον Ι. Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου στην Κορωνησία).

IMG 9550

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετέχουν στη διοργάνωση υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να συνδεθούν τα θρησκευτικά μνημεία που διαθέτει η Πρέβεζα με το κομμάτι του τουρισμού.

Ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης στο καλωσόρισμά του κατέθεσε την πρόταση σύστασης Παραρτήματος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας στην Ήπειρο, ενώ οαντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια αλλά και ο ίδιος για την προσέλκυση θρησκευτικού τουρισμού στην Ήπειρο και δήλωσε πεπεισμένος ότι η περιοχή έχει όλα τα πλεονεκτήματα να προσφέρει ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν.

IMG 9527

Αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης οι σύνεδροι επισκέφτηκαν τον Άγιο Χαράλαμπο και ξεναγήθηκαν από τον π.Δημήτριο Ντούσκα. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με παράθεση γεύματος.

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο επί θεμάτων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων έχει θέμα «Ήπειρος: Προσέγγιση στα θρησκευτικά Μνημεία και τον Πολιτισμό της – Νέοι Δρόμοι στους μοναδικούς Προσκυνηματικούς Προορισμούς της» και συμμετέχουν εκπρόσωποι των 70 από τις 82 Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκτός από Πανελλήνιο, έχει και Διορθόδοξο χαρακτήρα, αφού έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκτός από τους κληρικούς-εκπροσώπους επί θεμάτων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, των Εκκλησιών Αλβανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Κύπρου, ακαδημαϊκοί και επαΐοντες του Τουρισμού, καθώς επίσης συνεργαζόμενοι με το Συνοδικό Γραφείο επιχειρηματίες του τουρισμού, δημοσιογράφοι κ.ά.

Έκθεση εικόνων